PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Parni vlažilec zraka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali ima kdo med vami instaliran parni vlažilnik zraka v kanalski prezračevalni sistem?
Kakšen tip kanalskega vlažilnika imate?
Cena?
Kako se ta obnese?
Ali so kakšne težave z vodnim kamnom?
...

Jaz sem se malo pozanimal pri Energo Plusu za mali parni vlažilnik Minair,
[url]httpunichr("58")//pdfunichr("46")directindustryunichr("46")com/pdf/walter-meier-klima-international/brochure-minair-15396-2162unichr("46")html[/url], ki je ravno prave zmogljivosti.
Problem pa je pregrešno visoka cena. Stane okvirno 1000 e + 600 e za razne cevi in vlagostat.
O njem proizvajalec piše, kako je super duper, da ima "visoko zmogljiv elektronski regulator z visoko integriranim mikrokontrolerjem, ki vodi proces uparjanja in zagotavlja odličen vpih pare".
Očitno proizvaja lepo oblikovane parne marjetice, spominčice, zlatice, grintavce, zvončnice, ivanjščice, ...
ne razumem cisto - kanalski prezračevalni sistem?

jaz imam rekuperator, in cevi po hisi, pozimi pa bom dal v rekuperator eno drugacno kocko, ki mi bo dvignila vlago v hisi na 40-60.

lp

hudirudi
hudirudi Napisal:ne razumem cisto - kanalski prezračevalni sistem?

jaz imam rekuperator, in cevi po hisi, pozimi pa bom dal v rekuperator eno drugacno kocko, ki mi bo dvignila vlago v hisi na 40-60.

lp

hudirudi
Kanalski ali centralni prezračevalni sistem Smile .

Ne vem pa, koliko ta kocka uspe rešiti ta problem. Nekaj že, če pa dovolj, je pa druga stvar.
Naj pove to nekdo, ki jo je že imel v uporabi vsaj eno sezono.
soplmed1 Napisal:

lp

hudirudi
Kanalski ali centralni prezračevalni sistem Smile .

Ne vem pa, koliko ta kocka uspe rešiti ta problem. Nekaj že, če pa dovolj, je pa druga stvar.
Naj pove to nekdo, ki jo je že imel v uporabi vsaj eno sezono.

Ma saj je ze bilo govora o tem na forumu...
Eni so pisali da so bilo zadovoljni... imam pa paul santos 370 rekuperator

Lp je
Hojla,

me zanima, ali je dosedaj kdo že v praksi poskusil preko rekuperatorja vlažit?
hudirudi?

Hvala in LP! :wink:

lp
hudirudi
[quote="MarjanS"]Hojla,

me zanima, ali je dosedaj kdo že v praksi poskusil preko rekuperatorja vlažit?
hudirudi?

j, pozdravljen

jaz imam sedaj kocko za zimo, je malce drugacna in mi je dvignila vlago v hisi - prej sem imel z rekupratorjem in navadno kocko ene 30, tudi manj, sedaj je lepo na 45-50%. Tako da dela.

in super, ker mi ni treba vec vode vlivati vsak dan v tiste vlazilce in prestavljati po hisi...

lp hudirudi
Zdravo,

Jaz sem trenutno v podobni fazi razmišljanja. Kot razumem so zadeve pa sledeče:

"Kocka" o kateri govori eden od predhodnikov je entalpijski izmenjevalec, ki vlago izhodnega zraka preda dohodnemu zraku. Na ta način poskrbi, da sveži zrak, ki je hladnejši, ne izsušuje prostora. Logično pa je, da s tem procesom vlage v prostoru ne moreš ne dvigniti (kvečjemu jo vzdržuješ na konstantni ravni) niti krmiliti/uravnavati. Ali je entalpijski izmenjevalec dovolj, vam bom povedal čez eno leto (če Bog da, da se letos vselimo... Big Grin ).

Parni vlažilec naj bi bil bistveno bolj huda zadeva, ki aktivno uravnava vlago v prostoru. Sliši se super, ma za 1.600 eur bom pa presneto premislil, predvsem pa preveril, ali entalpijski izmenjevalec deluje dovolj dobro. Je pa res, da te rekuperator z entalpijskim izmenjevalcem stane od 400 do 600 EUR več kot navaden, torej eno tretjino parnega vlažilca...

Sam imam montiran Zehnderjev ComfoAir 350 z entalpijskim izmenjevalcem.

Skratka: tudi mene bi zelo zanimale konkretne izkušnje kako se ti sistemi obnesejo v praksi. Prav tako me zanima, ali obstaja naprava in ali je smiselno (podobno kot parni vlažilec), da preko centralnega sistema prezračevanja razvlažuješ zrak poleti?

Lep pozdrav
Jaz to poletje, predvsem pa te zadnje vroče dni, opazujem klimatsko stanje v hiši, da bi se lažje odločil za ustrezno centralno razvlaževanje.
Opažam, da če se zelo pazi glede vnosa toplote in vlage v hišo in ob hkratnem nočnem hlajenju na prepih z vsemi odprtimi okni, je v mojem primeru počutje čez dan nekje na meji še znosnega (26-27 °C in 65 %rV).
Ker že imam nekaj časa, vsaj mislim tako, dobro zamisel in primerno klimatsko napravo, bom šel v to izvedbo hlajenja in razvlaževanja preko centralnega prezračevanja. O rezultatih pa lahko poročam šele naslednje poletje.
hoj

tisti ki imate tole entalpijsko kocko v rekuperatorjih, koliksno vlago imate kaj te dni?

lp hudirudi
Morda je moj primer tisti, ki da najnižjo vlago v hiši, pri uporabi entalpijskega izmenjevalca v teh dokaj hladnih dneh.

Rel. vlage trenutno je 42 % pri naslednjih pogojih:
- zunanja temp. že nekaj dni -8 °C ponoči in 0 °C podnevi
- notranja 21 °C
- talno ogrevanje
- eno tuširanje danes pred 15-imi urami, eno včeraj, eno pred včeraj
- te dni ni bilo žehte
- na oknih so kaktusi, pa še teh je malo
- posoda se umiva v pomivalnem stroju
- zadnje tri dni kuhinja praktično ni proizvedla nikakršne vlage
- od doma smo odstotni 10 ur
- trije člani v 130 m2 stanovanja
- prezračevanje na 50 m3/h non-stop