Objave: 29
Teme: 11
Ocena:
0
Parcelo imam na notranji strani ovinka občinske ceste in ob dežju mi voda iz ceste zalije dvorišče. Po telefonu se občinar spreneveda, češ zakaj se razburjam, saj iz občinskih cest itak teče tudi na številne druge parcele. Zanemarja le to, da so tisto travniki in ne pozidana zemljišča.
Domnevam, da je občina tista, ki je dolžna sanirati stanje, se pravi postaviti robnike ob robu ceste. Kako naj občino k temu prisilim? Občinar celo namiguje, naj postavim robnike kar na svoji parceli, če me že poplava tako moti. Problem je pereč in nimam časa čakati leta dolgo, da mi sodišče da prav. Kaj storiti?
Objave: 2045
Teme: 18
Ocena:
0
Če ti na dvorišču voda stoji imaš potem tudi nepravilno ozvedeno dvorišče glede padcev in konc koncev ti bo voda zmerom stala četudi občinarji preusmerijo "dotok svoje" vode.
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
to že drži, a načeloma mora vodo s svoje parcele primerno "odpeljati" lastnik te parcele in je ne sme "spuščati" na sosednjo pa naj se sosed z njo zeza.
Še kakšen klic na občino, sicer pa odvisno od kje si obstajajp še druga pota - v malih občinah stopiš do kakega svetnika in obrazložiš zadevo, vaški odbor tudi lahko zadeve poriva naprej če so " normalni", ...
LP,
Samojed
Ocena:
0
Ali kdo ve, v katerem členu katerega zakona piše, da mora lastnik ceste poskrbeti, da odtok iz ceste ne zaliva sosedov?
Objave: 12028
Ocena:
1
Citat: mora lastnik ceste poskrbeti,
Mislim da lastnik ceste ni nobena izjema. Lastnik parcele, ki želi spuščati meteorno vodo iz svoje parcele na sosedovo mora imeti služnost. Je pa možnost pridobljene služnosti, ker se jo uporablja že dolgo in ni druge možnosti brez velikih stroškov. Ne vem pa, kateri člen katerega zakona to določa in kaj so to veliki stroški.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 97
Teme: 7
Ocena:
0
Jaz mislim, da mora vsak poskrbeti za svojo vodo, tako, da tudi občina, ki je lastnik ceste mora poskrbeti, da meteorna voda ne teče na druge parcele. Tako, da jaz mislim, da je to dolžnost občine, je pa se seveda lažje za njih, da ti sam pri sebi poskrbiš, da NJIHOVA voda ne teče na tvojo parcelo.
Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
Da nima ta cesta statusa državne ceste?
Zakon o javnih cestah
(obveznosti sosedov ob državni cesti)
(1) Sosedi ob državni cesti morajo dopustiti prost odtok vode in odlaganje snega na njihovo zemljišče, če se jim s tem ne povzroča škoda.
(2) Sosedi ob državni cesti morajo v skladu z zakonom in za odškodnino dopustiti dostop do cestnih objektov zaradi njihovega vzdrževanja, gradnjo odtočnih in ponikovalnih jarkov in drugih naprav za odvod vode od cestnega telesa ter postavitev začasnih ali stalnih naprav in ureditev za zaščito ceste in prometa na njej pred snežnimi plazovi, zameti, hrupom, slepilnimi učinki in drugimi škodljivimi vplivi, če teh ni mogoče postaviti na zemljišče, ki je sestavni del ceste.
Drugega nisem našel. Je pa argumentacija preprosta, če gre za cesto nižjega ranga - še za državno cesto velja, da ne obstaja obveznost dopustiti prost odtok vode, če se povzroča škoda, kaj šele za cesto nižjega ranga (in pomena).
Kot zadnji branik Obligacijski zakonik prepoveduje povzročanje škode.
npr.
Prepoved povzročanja škode
10. člen
Vsak je dolžan vzdržati se ravnanja, s katerim bi utegnil drugemu povzročiti škodo.
Stvarnopravni zakonik prepoveduje odtekanje vode z zgradbe - ne bi rekel, da pojem ceste spada pod pojem zgradbe, lahko pa bi se nategnilo tudi pod to (itak občinarji ne poznajo zakonov in razlik med pojmi)
Odtekanje meteornih padavin
87. člen
Lastnik nepremičnine mora storiti vse potrebno, da meteorne padavine z njegove zgradbe ne odtekajo oziroma ne padajo na tujo nepremičnino.
Objave: 2045
Ocena:
0
Jaz pa imam zelo zanimivo primerjavo.Zdraven hiše imam potok ki ob zelo velikih nalivih prestopi bregove. Tri leta nazaj mi je tudi zalilo delavnico. Potok kot se ve je LAST države. In zdaj po vaših komentarjih bi jaz lahko dobil odškodnino. Malo morgen.Malo nižje od mene potok dela veliko zajedo na sosedov travnik in kljub pozivom soseda vodni skupnosti naj to sanirajo ni ne duha ne sluha.
Pa še ta je dobra. Ko sem nekaj let nazaj dal poglobočit in poširit potok NA SVOJE STROŠKE , je malo manjkal da nisem dobil kazen od inšpektorjev. Poplavlja lahko-sanirat na svoje stroške na smeš.
Kje je tu logika??
Objave: 2130
Teme: 20
Ocena:
0
Jaz sem imel doma situacijo, kjer so na državni cesti, ki teče mimo moje hiše nastale kolesnice in so mi tovornjaki veselo metali vodo proti hiši.
En dopis na ustrezno službo je rešil zadevo, fantje so prišli in zadevo sanirali.
Po mojih izkušnjah lahko ti po telefonu debatiraš z uradnikom 100let in ne bo nič. Ko bo pa v roke dobil dopis, bo pa z njim moral nekaj narediti, pa čeprav samo zavrniti in povedati, kam se moraš obrniti.
Lp, furbo
Ocena:
0
Urs, hvala za tole pravno municijo!