Objave: 14
Teme: 3
Ocena:
0
Staro TČ voda/voda, ki je po 18 letih izdihnila nameravam zamenjati z novo. Zamenjati mislim tudi boljer, ne morem pa se odlociti ali naj zraven kupim se hranilnik toplote (vse bi se ogrevalo s TČ). Glede na to, da mislim ogrevati vecinoma na poceni tok, me zanima, ali bi 900l hranilnik ogreval hiso cel dan do nove poceni tarife in ali se ni to sploh splaca (hranilnik 900 l pride 250k). Ogrevam 160m2, izolacija bajte je sicer samo 5 cm, a okna so super- trojna zasteklitev.
Objave: 110
Teme: 6
Ocena:
0
.
To pa res ni težko izračunati.
Če boš imel 900 litrski tank za vodo (hranilnik vode) mora biti toplotna črpalka tako močna, da bo v času nočnega toka vodo v njem ogrela na 55 stopinj, kolikor je privzeto, ker višja temperatura škoduje in tudi zniža izkoristek.
Najnižja tempertura, ki jo še lahko koristiš za ogrevanje pa je recimo 30 stopinj. Uporabnih je torej le 25 stopinj. Na razpolago za ogrevanje imaš torej 26 kilovatnih ur v obliki toplote.
Ker ne vem, koliko ur je nočnega toka, vzemimo, da je 8 ur. To pa pomeni, da bi s temi 26 kilovatnimi urami moral ogrevati stanovanje preostalih 16 ur dnevno. Črpalka bi morala biti tako močna, da bi v teh osmih urah nočnega toka ogrevala stanovanje in še teh 900 litrov vode na 55 stopinj.
Sedaj pa potrebe. Če je hiša kolikor toliko dobro izolirana, boš minimalno potreboval 40 watov na kvadratni meter kot toplotne izgube. Ker ima hiša 160 kvadratnih metrov površine, potrebuješ grelec najmanj 6,4 kilowata. Ker bo pa moral greti 16 ur, bo to 102 kilowatih ur.
Kot vidiš, bi 900 litrov zadostovalo le za 4 ure gretja, ostalih 12 ur pa na dnevni tok. To pomeni, da bi se točno pol dneva grel z nočnim tokom, drugo plovico dneva pa z dnevnim tokom.
Če se boš odločil za nabavo, zahtevaj, da ti še spodaj v tank dodajo spiralo za dogrevanje s sončnimi kolektorji. In pa še eno zgoraj za sanitarno vodo.
Za dani primer bi bila najboljša toplotna črpalka 10 kW moči. Močnejše se večkrat ustavijo, ustavljanje pa toplotne črpalke naravnost sovražijo, ker imajo težave pri zagonu. Spodnja bi bila za dani primer ravno pravšnja:
Tip: WSQ025R
Output 9.4 kW
Hlajenje 7.8 kw
Input 2.1 kw
Teža 80 kg
COP 4,4
Hladivo R417
Priklop na eno fazo 220V.
Če pa so toplotne izgube višje od 40 watov, pa je potrebno vzeti močnejšo, recimo 12 kW Outputa, model WSQ03R.
.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
osebno mislim da če imaš prostor za tako velik hranilnik, da se ti izplača...konec koncev je vseeno če boš ogreval dodatno še 2 - 3 uri v času visoke tarife- važno je da zadeva deluje 80 % časa v poceni tarifi - pa boš hitro dobil nazaj razliko v ceni.
Treba je upoštevati da so nizke temperature preko zime le dober mesec - takrat bo verjetno (pa še to ne sigurno) ogrevati tudi ksaj v visoki tarifi - ves preostali čas pa koristiš nižjo tarifo....kjer pa je govora o 50 % prihranku!!!
Tako da...če imaš prostor...go for it!
ne rečem...pri opciji zrak/voda je treba razmislit..ker ponoči so nižje temperature in ima TČ manjši izkoristek tako da se ti nižja tarifa ne obrestuje ravno veliko...v tvojem primeru pa to ne vpliva.
(o koliko kvadrature pa je govora?)
LP
Objave: 14
Teme: 3
Ocena:
0
Ogrevane povrsine je 160 kvadratov, talno ogrevanje. Mal sem edin skepticen glede tega: črpalka, ki jo bom kupil ima COP 5,7 vendar iz 10C (tolk ima tudi moja podtalnica) - na 35C. Ce pa hocem hranilnik ogreti na 55 kot max zmore crpalka, pa bom dobil nizji COP (a ne vem koliko). Glih v tem je haklc. A je cenejs ogrevat na tudi na dragi tok pa lepo z COP 5,7 ali z nizjim COP zalogovnik na poceni tok.
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Ne pozabi, da imajo izmenjevalci veliko izgubno temperaturno razliko, tako da ne moreš računati na 10° vstopne in 25°izstopne, če bi recimo stalno deloval sistem talnega gretja. Jaz sem si zalogovnik naredil na podstavku za hišo v drvarnici, tako da v njem ni pritiska in ima lahko ravne stene in je zato bil takrat (pred 20 leti) zlo poceni oziroma sem ga kar našel na odpadu.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Pri 900 litrskem zalogovniku tudi ni potrebe da bi ogreval medij na 55 stopinj - segrej ga na 35 stopinj - saj v sistem pa pošiljaš 25. Torej si ustvariš minimalno razliko. Pri dobri izolaciji hiše tako ali tako velike potrebe po toploti nimaš, tako mora tudi ta temperatura vzdržati.
Sicer pa takrat malo sprobavaš kaj se ti najbolj splača...definitivno pa pri 55 stopinjah ne pričakuj števila večjega od 3 še to rahlo dvomim.
Kako pa je hiša izolirana ter kaka okna imaš?