Objave: 8
Teme: 7
Ocena:
1
Po darilni pogodbi sem dobil polovico hiše.za drugo polovico moram po očetovi smrti bratoma plačati nujen delež.
Zanima me uradna cenitev oz koliko to stane, ker hišo je potrebno celovito obnoviti
LP Branko
Objave: 3
Teme: 0
Ocena:
0
Glede cen je najbolje, da se pozanimate kar direktno pri različnh cenilcih in skušajte doseči čim boljšo ceno.
seznam:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www2.gov.si/mp/tol_cen.nsf/(WebCenilci">http://www2.gov.si/mp/tol_cen.nsf/(WebCenilci</a><!-- m -->)?OpenView&Start=11.10&Expand=11.10
Dejstvo, da boste hišo obnavljali načeloma ne vpliva na ceno.
Objave: 10
Teme: 2
Ocena:
0
Če si iz Mb ti lahko posredujem kontakt sodnega cenilca s katerim smo bili zelo zadovoljni. Cena pa... cca 300€ (raje malo več :? )
Objave: 680
Teme: 50
Ocena:
0
Kako naj ne bi vplivalo na ceno, če je hiša potrebna tega, da se 50, 60 tisočakov vanjo vloži, potem se mora to upoštevati...ker drugače nima smisla, pa je potem ista cena kot novogradnja...sam bom upam, da, kupoval polovico hiše, pa imam že zgornji limit, nad tisto ceno lahko samo prodaja še našo polovico skupaj, sam grem pa drugje gradit
Žeja me je napadla, pil sem v samoobrambi...
Objave: 8403
Teme: 30
Ocena:
1
Vidim, da pojmi niso jasni.
Predmet cenitve je zatečeno stanje nepremičnine. Zapriseženi sodni cenilec gradbene stroke, bo na podlagi ogleda izmer in dejanskega stanja izdelal elaborat. V njem bo zajeto sami in le "obstoječe stanje" nepremičnine - hiše.
To pomeni, da bo cenilec na podlagi dejanskega stanja in določenih faktorjev za posamezne gradbene elemente, na koncu dobil neko vrednost objekta, ki je bil predmet cenitve.
Tu pa POZOR. Ta ocenjena vrednost nikakor ni enaka, oziroma je ne gre enačiti z TRŽNO vrednostjo. Niti slučajno ne.
Kakšne namene imaš z nepremičnino, komu je potrebno po darilni pogodbi kaj izplačati - ja to definitivno ni predmet cenitvenega poročila.
je pa cenitev, ko jo imaš v rokah, lahko zelo dobra osnova za nadaljna razmišljanja v smeri kaj in kako naprej. To da je objekt potreben prenove in adaptacije, prav tako ni predmet cenitve.
Dejansko, boš - boste dobili neko približno vrednost objekta v trenutnem stanju.
Pa ugibajva hipotetično. Ocenjena vrednost nepremičnine ( veliko je odvisno od lokacije, velikosti pripadajočega zemljišča, infrastrukture, instalacij,in še česa ) bo recimo 50.000E. Reciva še, da je objekt star 50 let in da ima 140m2 uporabne površine in nekaj zemljišča.
Tvoj del je 1/2. Bratoma izplačaš vsakemu po 1/4, to je skupaj 25.000E. Ocenil si, da je potrebno v obnovo hiše vložiti 60.000E. Ja in? 25 + 60 = 85. V končni fazi te na koncu pride m2 cca 1600E. Kar je popolnoma sprejemljivo in realno.
V primerjavi z novogradnjo je opazen plus le pri plačilu vseh možnih soglasji in komunalnih prispevkov.
Je pa še eno bistveno vprašanje. Ali je objekt, glede na dejansko stanje in starost ( konstrukcija, protipotresna gradnja, izolacije, instalcije ) sploh smiselno prenavljati?
Objave: 18
Teme: 0
Ocena:
0
Zdravo
zanima me, ali mi lahko naštejte faktorje oz kje jih lahko najdem, s katerimi lahko izpodbijam cenitev.
Npr.: hiša je na vasi (ni v središču mesta), pred hišo ni asfalt, stara streha... potrebovala bi či več takšnih primerov.
Hvala, lp