Citat:Peč moramo nujno zamenjati, ker ne bo zdržala niti eno zimo več.
Na osnovi česa si to ocenila?
Plinski gorilci so ranga 200kSIT.
Citat:Tudi drugi so svetoveli ta G115 samo ne vem če je 17kW dovolj za dva stanovanja. Z enim mojstrom sem se pogovarjala in mi je rekel 32kW (hiša je stara 25 let).
Ja včasih je blo tak, boljše več, kot manj, danes je pa ravno obratno. Kvazi majstri se pa držijo še kar za staro pravilo. Koliko vem se pri G115 17KW nastavlja moč 17-20kW naslednji model je pa že 21kW. Torej 20 kW pa ni tako malo.
Na kratko:
1/ idealno je, če se izračunajo toplotne izgube hiše (osnova za izbiro kotla)
2/ tudi, če se naredi izračun je potrebno vedeti, da je to izračunano na nekih -16oC (se mi vsaj zdi). Koliko dni v letu je takšna temp? Malo. Mi pa imamo v kotlovnici samo za tistih nekaj dni velik kotel
3/ če je kotel prevelik bo veliko časa miroval in bo s tem letni izkoristek slab; idealno bi bilo če bi kotel deloval vso kurilno sezono non-stop s tem bi izgubili izgube v mirovanju. Slaba lastnost predimenzioniranega kotla je tudi veliko (preveliko) število vklopov in kratki časi delovanja pri enem vklopu (pri meni je to včasih tudi samo 3 min)
4/ na našem območju naj bi kotel obratoval vsaj 1500 ur letno oz. več če služi tudi pripravi san.vode
5/ idealno od idealnega bi pa bilo, da bi na obstoječem kotlu izmerili število obrat.ur in število vklopov gorilnika v kurilni sezoni s temi podatki bi lahko najbolj natančno opravili izbiro
6/ jaz grejem doma hišo 140m2 (stara 35 let) brez izolacije (30 cm zid) s 24 kW in imam danes 640 obrat. ur in 8500 vklopov od začetka kurilne sezone. Torej najmanj 100% prevelika moč. Z zamenjavo gorilnika bom le-to znižal na 16kW več pa ne gre zaradi kotla.
Ne na žalost nisem monter

, punca mi pa pravi, da sem mojster :wink: . Me pa te stvari zanimajo in se mi je v glavi nabralo že kar nekaj informacij.
LP