PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri kakšno peč za centralno ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ima kdo kakšne izkušnje s kombiniranim kotlom drva-olje proizvajalca EKONA? Kakšno peč predlagate za ogrevanje dveh etaž skupne kvadrature 250 m/2 - minimalno 32KW
peč ni kombinirana, to sta dva ločena kotla, eden na drugem, torej ločeni kurišči. poveže se ju zunanje, ponavadi preko tir- potnega motornega preklopnega ventila, da dela ali en ali drug kotel.

titi okrog 32kW bo ziher dovolj, poglej raje tudi spodnjo vrednost, če se ne motim podajo vrednost v razponu, glej [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")timexunichr("46")si/slo/katalogunichr("46")php?c_id=5&v=product_list]tukaj[/url].
v tem primeru torej TK2, razpon od 29-38kW.

jaz imam le dobre izkušnje...
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
Za tako peč sem se zanimal tudi sam, ker bi nekaj odpadnega lesa lahko dobival zastonj. Za mnenje sem prosil energetskega svetovalca, ki mi je poslal spodnji dopis. Prilepil sem ga takšnega kakršen pač je. Raztegnjene vrstice....

Spoštovani,

Uporaba tehnologij kurilnih naprav je vedno povezana
s ceno goriva, ki ga v
njih uporabljamo, Dražje ko je gorivo, učinkovitejšo
in obenem dražjo
tehnologijo bomo uporabili... Ista logika velja tako
torej za enokuriščne
specialne kotle, kot tudi za dvokuriščne naprave.

V primeru da gorivo kupujemo po tržnih cenah, se
običajno odločamo za nakup
specialnih kurilnih naprav, ki izbrano gorivo
uporabljajo. Tako v primeru
uporabe ekstra lahkega kurilnega olja koristimo
izključno nizkotemperaturne
kotle (v tujini tudi že kondenzacijske), v primeru
uporabe kosovnega lesa pa
sodobne naprave na lesno biomaso.

Osebno bi se tako v vašem primeru odločal za tipično
dvokuriščno napravo,
kjer sta integrirana kurišče z rešetko ter
zgorevalna komora za kurilno
olje, ki je visokotemperaturne izvedbe (z minimalno
delovno temperaturo
okoli 60 stopinj celzija), le v naslednjem
primeru...

Ker je naprava običajno produkt kompromisov ter ne
optimizacije na obeh
delih, ima na račun visokotemperaturne tehnologije
nižjo učinkovitost pri
uporabi dragega kurilnega olja napram
nizkotemperaturnim kotlom, z
zgorevanjem kosovnega lesa na rešetki pa dosegamo še
občutno manjšo
učinkovitost pri uporabi lesne biomase (50 do 60%
proti 80 do 95%).

Uporaba takšne naprave bi bila zatorej smiselna le,
če bi večinoma
porabljali za ogrevanje les, katerega bi poceni
nabavljali ali pa ga imeli
kot domač vir, uporaba kurilnega olja pa bi bila
vezana zgolj kot rezerva
oziroma bi bila prisotna v manjšem letnem deležu
porabe goriv!

Ker pa se na tržišču odvija dokaj aktiven
konkurenčen boj med proizvajalci,
ki želijo zapolniti vse tržne niše, smo tudi na
strani ponudbe dvokuriščnih
kotlov priča spremembam, npr. oljni del lahko
prehaja v nizkotemperaturno
tehnologijo, lesni del pa lahko obratuje
ventilatorsko z uplinjanjem goriva,
oboje torej kot pri sodobnih specialnih napravah.
Med izbiranjem bodite
torej pozorni na uporabljene rešitve ter seveda tudi
na ceno naprave...

Osebno priporočam lastnikom stavb učinkovito
toplotno zaščito (ki je vzrok
porabe goriva) ter izbor najsodobnejše kurilne
naprave za izbrani energent
(ter ne podvojevanje sistemov oz. kurilnih naprav).
Ker pa je vse obenem
pogojeno tudi z ekonomiko rešitev, bi tipičen
dvokuriščni kotel prišel v
poštev v obravnavanem primeru... Pri tem pa o
komfortu uporabe in porabi
goriva ne smemo delati primerjave s sodobnimi
specialnimi kotli.
keric

za tvojo hišo bo dovolj največ 12 kW toplotna črpalka ( za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode).
kako deluje toplotna črpalka si lahko ogledaš na Drski ( saj si iz Novega mesta).
imel boš udobje ogrevanja, rabo obnovljivega vira energije,pa še sosedom ne boš smradil in po odplačilu investicije si boš za ostanek denarja vsako leto privoščil morje

termal
čista energija
Zagovarjam toplotne črpalke, vendar!
Doba, ko se ti povrne investicija ni ravno kratka.
Na kar morda preradi pozabljamo - nič ni večno, vse ima svojo življenjsko dobo. Če se odločiš za TČ, to ne pomeni, da si do smrti rešil ogrevanje. Ko se naprava iztroši je potrebna menjava. Najhitreje, najlažje in najceneje je zamenjati peč. Pri TČ, ki izkorišča toploto zemlje je tako kot pri talnem ogrevanu - če poči cev, boš kopal in razbijal.
robertino Napisal:Zagovarjam toplotne črpalke, vendar!
Doba, ko se ti povrne investicija ni ravno kratka.
Na kar morda preradi pozabljamo - nič ni večno, vse ima svojo življenjsko dobo. Če se odločiš za TČ, to ne pomeni, da si do smrti rešil ogrevanje. Ko se naprava iztroši je potrebna menjava. Najhitreje, najlažje in najceneje je zamenjati peč. Pri TČ, ki izkorišča toploto zemlje je tako kot pri talnem ogrevanu - če poči cev, boš kopal in razbijal.

In kako si se potem odločil? Za kakšno ogrevanje? Ker osebno zelo podobno razmišljam. Investicija in doba ko se ti (če se ti) le-ta vrne zna biti zeloooooo dolga......

LP
Nizkotemperaturni oljni kotel DeDietrich in talno ogrevanje po celi hiši + cevni (lojtra) radiator v vsaki kopalnici.
robertino Napisal:Nizkotemperaturni oljni kotel DeDietrich in talno ogrevanje po celi hiši + cevni (lojtra) radiator v vsaki kopalnici.

Ja jaz sem tudi že gledal DeDietrich kotle, pa me zanima kakšno moč kotla si vzel in kakšna je bila cena? Kakšno imaš kvadraturo hiše in porabo olja?

LP
@keric : Upostevaj tudi kaksen dimnik imas.
jaz sem se skoraj zaletel in k sreci poklical proizvajalca kotla,ki sem ga hotel kupiti in ta mi ga je,glede na dolzino dimnika, odsvetoval Cry Pricakovan slab vlek,saj bo aktivna visina dimnika okrog 4 metre :?
L.P. Robert
Peč z bojlerjem (D-GTU 1203/TA-21KW) in vsem kar spada zraven, je stala 4419 EUR.
Imel sem tudi ponudbo za Viessmann Vitola 200 z vsem kar spada zraven za neverjetnih 8791 EUR. Cena obeh peči je z 20% DDV-jem.
Nihče me ne prepriča, da bi bila življenjska doba Viessmannove peči še enkrat daljša od DeDietrichove.

Koliko bom porabil za ogrevanje 190 kvadratnih metrov stanovanja, pa še ne vem. Priklopili jo bomo prihodnje leto.
robertino Napisal:Peč z bojlerjem (D-GTU 1203/TA-21KW) in vsem kar spada zraven, je stala 4419 EUR.
Imel sem tudi ponudbo za Viessmann Vitola 200 z vsem kar spada zraven za neverjetnih 8791 EUR. Cena obeh peči je z 20% DDV-jem.
Nihče me ne prepriča, da bi bila življenjska doba Viessmannove peči še enkrat daljša od DeDietrichove.

Koliko bom porabil za ogrevanje 190 kvadratnih metrov stanovanja, pa še ne vem. Priklopili jo bomo prihodnje leto.

Kakšne imaš pa izračunane izgube? A ni 21kW kar malo predimenzioniran kotel? Ali boš imel tudi hranilnik?
A si mogoče tudi gledal proizvode od Seltron-a? Se mi zdijo tudi kar ugodni?

LP
Iskanje po temi