PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Vrt in okolica Štirna slabo deluje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iščem ideje za "troubleshoot" štirne. 
Torej, na vrtu je v zemljo zabita cev, na vrhu ročna črpalka in pred tem še T kos za priklop električne črpalke. Ob nakupu hiše je stvar nekako delovala (pač na črpalko je pritekla voda), nato se je leto in pol nihče ni dotaknil.
Tesnila v črpalki so bila zanič, tako da sem jih najprej zamenjal. Ampak da priteče voda, je potrebna nenormalno velika sila, pa še tako priteče mala količina vode. Će se pumpa malo hitreje, se sliši kot bi v cevi bil podtlak. Električna črpalka sicer potegne vodo, a zelo slabo.

Do sedaj sem že:
- odvil črpalko in jo preveril na škafu vode: črpalka dobro dela
- električno črpalko preveril na škafu vode: tudi ta dobro črpa
- v cevi je voda. Poleg tega je lokacija Savinjska, kjer je podtalnice več kot dovolj. Globina cevi je dobrih 6 metrov.
- do dna cevi sem porinil drugo in s kompresorjem izpihoval morebitne usedline. Nekaj umazane vode je izvrglo, na koncu postopka pa je izhajala bolj kot ne čista voda
- od zgoraj sem v cev večkrat nabil stisnjen zrak z namenom čiščenja stranskih luknjic

Kljub vsemu je pretok zelo slab in težko se sploh načrpa vodo (za razliko od soseda, ki ima štirno 10 metrov stran). Kaj še lahko naredim?
BorisB,
najprej preveri ali imaš dovolj podtalnice v cevi.
Takšna cev se čisti z izpiranjem/sesanjem vode in mivke/peska , ne z nabijanjem tlaka v samo cev; no vsaj mi smo tako delali ( učil me oče).
Koliko je močna ta vtoja črpalka?
Lep pozdrav
Voda je v cevi, začne se na globini pribl. 3 metre. 
Ročna pumpa je kar močna  Wink, električna je nek starejši Grundfoss, izdelana še v zahodni Nemčiji. Piše, da lahko potiska vodo do 50m.

Kako naj to izperem/sesam? Bo pritisk iz vodovoda dovolj?
BorisB,
samo črpanje očisti luknjice okoli špice . Tako smo mi delali ( tudi Savinjska ).
Pomaga črpanje z hidroforjem kot z hidropakom.
Zalivaj - črpaj.
Morda za test priklopiš drugo pumpo, da vidiš kje je težava.
Lep pozdrav
Danes sem najprej do dna spustil bakreno cev, nanjo priklopil vodovod in poskusil izpirati dno. Dvigovala se je bolj kot ne bistra voda.
Nato sem na vrhu 5/4'' cevi izdelal priklop za vrtno cev, gor nataknil šlauf in pol ure noter spuščal vodo iz vodovoda (tlak 2,5 bar).
Kljub vsemu ni bistvenega izboljšanja. Na roke gre zelo težko črpati, električna črpalka pa ustvari pretok slabih 5 litrov na minuto (dokler se ni pregrela in odpovedala...).
BorisB,
mater vola, kak se ti je lahk pregrela?? in crkna.
Kje si? Napiši , ker če si blizu Polzele se oglasim in pogledam.
Ravnokar zjutraj izvedel, da je v okolici Parižlj zmankalo podtalnice , nekje na 6,00m. Skor ne morem verjeti in grem jutri pogledat.
Lep pozdrav
Eh, tole s črpalko nima veze, leta se ji poznajo. Saj ko se ohladi, spet normalno deluje.

Sem iz Celja...
Preveri nivo vode v sesalni cevi, če je manj kot ene 6 metrov, potem mora delovati bp, v nasprotnem primeru so zamašene luknjice v sesalnem delu in voda ne pride v zadostni količini.
Iskanje po temi