Objave: 6
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni, spomladi bi se lotil izolacije dimnika na neogrevanem podstrešju. Dimnik je star cca 40 let opečnat. Kako naj se lotim tega? Ali obstajajo kakšne posebne izolir plošče, kako pritrditi ipd.? Oziroma kaj vi svetujete? Hvala
Objave: 1417
Teme: 0
Ocena:
20
Daj kameno volno, čez pa ali mavčne plošče, ali pločevina (podobno kot se obleče dimnik nad streho.
Objave: 6
Ocena:
0
A obstajajo samo kakšne posebne izolacijske plošče ki se jih pritrdi na dimnik?
Objave: 304
Teme: 2
Ocena:
4
Ok, najprej vprašanje: Zakaj?
Objave: 422
Ocena:
10
Vprašanje je bilo, zakaj izolirati? Toplotno izolirati, hidro izolirati, dimno izolirati...? Kaj želiš doseči, materiali in postopki so zelo različni!
Ocena:
4
Ok, 40 let star opečnat dimnik na neogrevanem podstrešju;
- kako je delal do zdaj?
- kaj pravi dimnikar?
- kaj bi pravzaprav rad dosegel s toplotno izolacijo, če zdaj ni težav z vlekom in ne pušča (dim, žlindra, itd.)?
Mojih 5c:
Če bi bilo podstrešje v uporabi še nekako razumem, da bi pa kar tako šel v izolacijo pol stoletja starega zidanega dimnika, pa nekako ni smiselno. Če so kake konstrukcijske ali funkcionalne težave z dimnikom ga podri in postavi novega ali pa ga povrtaj in vstavi cev, drugače pa pusti kot je.
Ocena:
4
Poglej, napisal sem samo svoje mnenje, nisem dimnikar ali zastopnik Schiedel-a, pa s Karoidijem tudi nisem v sorodu. Ti si očitno že prepričan v svoj prav in rešitev, iščeš samo potrditev. Z verniki pa je težko.
Še enkrat moje skromno mnenje;
- če boš star zidan dimnik na podstrešju izoliral, ne bo nič kaj opazno boljše vlekel,
- izboljšanja izkoristka na osmi decimalki ne bodo opazili niti tvoji vnuki,
- saje se tebi večinoma nabirajo zaradi neustrezne notranje površine dimnika in nepravilnega prereza,
- ne vem kaka vlaga bi bila v dimniku, ki je v uporabi, pa bi jo lahko eliminiral z zunanjo toplotno izolacoijo.
Sem že napisal: če so z dimnikom težave, ga zamenjaj ali saniraj (povrtavanje + vstavljanje cevi), lahko pa seveda (kot si dobil v prvem odgovoru) nabiješ na njega podkonstrukcijo iz Knauf profilov in 20 cm kamene volne in se čudiš rezultatom.