PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Vgradnja elektro omarice v 20cm fasado stiropor

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,

Rabim nasvet. Na zunanjo stran fasade bi rad vgradil malo vgradno plastično omarico (npr. kot telefonska) velikosti cca 20x30 cm in globine cca 10cm. V omarici bo zunanja vtičnica in kabel pod fasado speljan do tal in pod zemljo do lope.

Fasada je 20cm, stirodur oz. stiropor (nižje je stirodur višje stiropor). Rad bi npr. z multi orodjem - sonicrafter izrezal izolacijo do potrebne globine 10cm in nekako pritrdil omarico direktno na stiropor, spodaj pa zvrtal luknjo v stiropor na globini cca 5-10cm kjer bi speljal kabel do tal in pod zemljo. Višina omarice bo cca 60cm od tal. Tako se od zunaj ne bi nič videlo elektro kabel pa pride v omarico z hrbtne strani čez steno prevrtano iz notranjosti.

Kako pritditi omarico v stiropor, oz prilepiti s kakšnim lepilom, da bo držalo na "zrofkanem" stiroporu?

hvala
S purpenom, kako pk?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
(21.10.2025 ob 11:17)Fery Napisal: S purpenom, kako pk?

OK se pravi navaden purpen ki se ne razširi preveč. hvala.
Ima kdo kak predlog kako v fasado cca 5cm od zunanjega ovoja vertikalno do tal narediti luknjo za kabel ? Se pravi namen imam izrezat luknjo cca 30x20cm , globine 10cm in potem v spodnji rob 5cm od roba fasade do tal zvrtati luknjo za kabel, ki bo šel pod zemljo pod tlakovci dalje.

Problem bo kot vidim da imam samo 30cm višine (kolikor bo visoka luknja za omarico) rabil bi pa vsaj 60cm vertikalno luknjo za kabel od omarice do tal,  in bo  težko vrtati kot 90st.
Airborne,
imaš morda zajlo za čiščenje kanalizacije? Morda segreješ teleskopski magnet in ga potiskaš, vročega , v stiropor.
Daj nalimaj sliko , kako se vidi.
Lep pozdrav
(24.10.2025 ob 13:55)som16 Napisal: Airborne,
imaš morda zajlo za čiščenje kanalizacije?  Morda segreješ teleskopski magnet in ga potiskaš, vročega , v stiropor.
Daj nalimaj sliko , kako se vidi.

Uu hvala za ideje, slike pa še nimam, ker še nisem odprl fasade, in se še odločam če ni bi raje kar pod zemljo speljal cev, samo tam me pa voda skrbi kako bi zadihtal preboj zunanje stene 20cm pod zemljo za cev fi18Smile.
Če odprem poslikam seveda.
Airborn, mater vola, pa kaj že nismo komentirali, kako zaštofat lukjo ! Smile Cool
Takoj ko sem prebral sem mislil vprašati kako boš vrtal luknjo? Smile

Opcija z vrtanjem stene je, da zvrtaš pod kotom navzdol (gledano od znotraj) in tudi če prideš pod gladino zemlje ti verjetno ne bo voda tekla nazaj gor. Pa še ta del je tako ali tako pod napuščem ali ne?

Sam sem enkrat vrtal stiropor z palico iz rebrastega železa (nisem imel tako dolgega svedra.

Ideja: vzameš navojno palico, narežeš na manjše kose in potem sestavljaš z recimo 2 skupaj zvarjeni matici. Nekaj dela, a verjetno bi šlo stiropor vrtati.
Jaz sem stiropor lepo in natančno prevrtal z metersko navojno palico, mislim da je bila fi12, ki sem s konca ošilil na brusilni plošči.
Vpel sem jo v navadni baterijski vrtalnik, šlo je kot v puter.
v luknjo je šel 5x2.5 kabel.
Hvala za ideje. problem je ker ne morem dati 1m dolge palice pravokotno na fasado čez 20cm visoko luknjo. Sem zvrtal 20cm pod zemljo in zadihtal s cel kup sike, upam da bo Smile
Iskanje po temi