PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Odkup dela nepremičnine od družinskega člana

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Torej... v izogib nevšečnosti v nadaljnjem življenju bi rad z sestro in mamo rešil lastnistvo hiše in parcele pod njo.Trenutno je lastništvo 1/2 mama, 1/4 sestra in 1/4 jaz. Po oceni Gursa naj bi bilo oboje skupaj vredno cca 350.000.
Sestra je odseljena, mama živi v zgornjem nadstropju(sama) jaz s partnerico in otrokom v pritličju v manjšem stanovanju.
Želja je da se zgornje nadstropje obnovi, mi gremo gor, mama pa v spodnje stanovanje. Prav tako bi rad sam imel 100% lastnistvo oz 50/50 s partnerico(kar je manj birokracije v prihodnosti). Mama bi imela dosmrtno služnost stanovanja
Kako se sploh lotiti  vsega skupaj? kakšne so prakse?

Kolikor sem raziskoval bi bilo z mamo najbolje sklenit pogodbo o preužitku.
S sestro pa pač če se strinja odkup njenega 1/4 deleža.

Predvidevam da je v vsakem primeru najbolje it do nekega odvetnika/notarja.
Ko se okvirno dogovorite, pojdite do notarja s podatki o nepremičnini, poveste, kaj želite, notar bo povedal kako in kaj, pripravil papirologijo, greste še enkrat in podpišete papirologijo, plačilo sestrinega dela in vpis v ZK.
Izročilna pogodba od mame na tebe, sestra kot edini dedič zraven tebe podpiše da se strinja, case closed.
Skoraj nič dela, stroški minimalni, vse pravno čisto in zaključeno, brez kakršnihkoli naknadnih možmosti ali variant.
kaj pa glede cene ? se je za orientirat po GURS cenitvi? Ali svojo cenitev?
GURS ni nujno najbolj posrecena, bolj realno je pogledati prodaje v okolici za kako leto nazaj. Se ne spomnim vec, na katerem portalu se to da, vem pa, da je nekje ... Wink
Ce bi rad bolj uradno, za par 100 eur dobis uradnega cenilca, ki oceno opravi podobno (pregled prodaje objektov v okolici, ocena stanja objekta ...)

Lp, G
Odvisno komu v korist želiš cenitev. Vrednotenje nepremičnine se da vedno malo v eno smer oceniti.

Glede na to, da moraš izplačati ti je v korist čim nižja vrednost.
Torej če je po GURS-u bolj ugodno zate od tržnih razmer potem se dogovori za to.
Iskanje po temi