PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Stavbno pohištvo Katera senčila za Velux okna?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V stanovanju imam kar nekaj strešnih oken, za katera bi potreboval senčila. Zanima me predvsem za okna, ki so obrnjena proti jugu/jugozahodu.

Ker se okna precej segrejejo, bi potreboval nekaj kar nudi tudi delno zaščito proti pregrevanju. Ker pa Velux nudi ogromno različnih možnosti, se obračam na vas za kakšen nasvet iz prakse. Zunanja mrežasta senčila so že nameščena na vseh oknih, za rolete jih menjal ne bom.

Spalnica - v spalnici je strešno okno, ki je obrnjeno proti jugu/jugozahodu. Gledal sem senčilo, ki je v kombinaciji Siesta + plise senčilo, ki nudi tako zatemnitev prostora kot tudi nežno omilitev svetlobe. Ker pa v spalnico hodiš praktično samo spat, bi bilo že samo senčilo, ki nudi popolno zatemnitev dovolj. Torej ostane možnost Termo plise senčila, ali pa Siesta senčila. Oba naj bi nudila popolno zatemnitev. 

Dnevna soba ima okna na vzhod in na jug. Okna, ki gledajo na vzhod me niti ne skrbijo, kar se tiče samega prostora pa v tem primeru popolne zatemnitve ne potrebujem, bi pa potreboval zaščito pred pregrevanjem prostora, vsaj za okna ki gledajo na jug. Kolikor vidim, to nudi le Termo plise senčilo, ampak to senčilo naredi tudi popolno temo v prostoru in ne omogoča "delne zasenčitve". Razmišljal sem o nakupu Siesta+Plise senčilo, kar omogoča tudi delno omilitev svetlobe v kolikor sonce ni tako močno (kar razumem, da ne more biti ne vem kako dobro pred pregrevanjem), ne vem pa kakšno zaščito pred toploto nudi samo Siesta senčilo v primerjavi s Termo plise senčilom. 

Če ima kdo kakršnekoli izkušnje z enim ali z drugim, se toplo priporočam za nasvete.
Kot vidim, ste se že precej poglobili v senčila, tako da vam podam samo smernice iz izkušenj.
Sicer ste napisali, da rolet nebi imeli, pa vseeno omenim najprej to. Boljšega senčila za zaščito pred vročino enostavno ni. Soft roleta je najboljša izbira glede na ceno in učinek. Morda za razmislek za spalnico. Mrežasto senčilo vam lahko še vedno ostane, kljub roleti.
Kot ste tudi ugotovili, sta si siesta in termo plise senčilo glede učinka zelo enaki. Obe senčili sta - zaradi srebrnega nanosa na zgornji strani, ki dodatno odbija toploto - popolnoma nepropustni za svetlobo. Verjetno je termo plise še malenkost bolj izolativno zaradi žepkaste strukture. Bistvena razlika med omenjenima senčiloma pa je v upravljanju. Siesta je kot rolo senčilo z zgornjim vpetjem in ga razvijate samo navzdol. To je moteče predvsem v primeru rosenja okna pozimi, saj zrak ne kroži nad senčilom - še posebno v spalnih prostorih, kjer je veliko izdihane vlage preko noči. Termo plise senčilo ima to veliko prednost, da ga lahko prosto premikate po vodilih, saj zgoraj in spodaj ni vpeto. Tako si lahko zatemnite samo zgornji del, spodnji del ali pa nekje v sredini. Za omenjeno rosenje pri primeru sieste pa se plise le za par centimetrov odmakne zgoraj in spodaj, da zrak kroži.
Kombinacijo siesta + plise bi osebno najbolj priporočal za otroške sobe ali delovne kotičke, kjer se s plisejem lahko malo omili premočno sonce na delovni prostor, s siesto pa regulira količino svetlobe. Podobno vlogo ima žaluzija (uravnavanje svetlosti), vendar ta nima izolativnih lastnosti.
Če želite, vam lahko na ZS pošljem dejanske slike omenjenih senčil.
Hvala za tako izčrpen odgovor!

Torej kolikor razumem se na istem oknu lahko pusti tako mrežasto senčilo, kot tudi "SOFT" roleta? Sem se nekako navadil, da imam stanovanje ves čas malo zasenčeno z zunanjo mrežo, ki je v spomladanskih in poletnih mesecih namreč sploh ne dvigujem. 
Bi se priporočil tudi za slike, hvala!
Iskanje po temi