PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Podiranje dreves za kurjavo - bukev

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni 

Obicajno podiramo v januarju, ker pa se letos ni izslo sem ze zelo v zamudi. 

Zanima me kaj bi bila zdaj najbolsa ideja, glede na to da so drevesa trenutno najbolj vodena?

Vecina seka po sredini avgusta ob ugasajoci luni, pusti lezat par tednov da listje se malo ven pocuza vode in razzaga ter scepi - ta drva NAJ BI bila ze uporabna za tekoco zimo. 

Nekaj je narava, nekaj so pa stari reki z lunami na celu. Trenutno vem da so stebla tudi ranljiva pri vlacenju, pa tudi ob padanju hitro poskodujejo druge. Zuzki hitro tudi napadejo taka drva… Za avgust pa ne vem, mogoce je bila takrat vcasih na kmetijah luknja med ostalimi deli, pa so sli v hosto…

Zanima me mnenje takih, ki so v razlicnih casih sekali. Ali cakam na avgust, ali najbolje it takoj v akcijo?
Počakaj do 15.avgusta podri in vsaj tri tedne naj bo z vejami potem pa razžagat,scepit in postavit drva Vzod-Zahod po možnosti improviziraj rastlinjak vendar ne čist zapret ker zračit se mora.Jaz sem jih spravil na palete in delno zaprl z folijo,da se je temperatura dvignila.Konc oktobra pa notr zložil.Moja so bla scepljena na 7-10cm in dovolj suha za kurit.
Drugače pa vsaj dvoletna zaloga pa bo.
L.p.
Kaj res še kdo verjame v te fantazije o polni luni. Pa da moraš postavljati drva na vzhod-zahod... Pa kje ste še to videli. 

Drugače se pa po navadi pripravlja zalogo za eno zimo naprej. Ne pa da se avgusta podira, oktobra pa že kuri.
Sem sel dejansko potem v gozd in mislil podret kakih 5 kubikov za test pa so bile bukve presenetljivo suhe, tako da sem zrediral vsaj 15 kubikov. Sem pricakoval da bo voda dobesedno tekla ven, kot sem ze dozivel

Ene 2 tedna bom pustil cele, da listje oveni, razzagal, scepil in pocasi vsak teden pripeljal po eno kiparico in jih pustil cez teden se bolj na odprtem soncu na dvoriscu.

Ni bog da se nebi posusile, do nekje konca leta bi se stare morale zdrzat.

Ponovim pa vajo se enkrat konec avgusta za primerjavo.
Letos so bila moja drva sekana konec januarja, sedaj cepim, iz bukve se cedi voda, iz jesena in javorja ne. Torej sem zamudil, idealno bi bilo konec decembra. Predlani je bilo sekano med Šmarni na staro luno, listje sem pustil pri miru do oktobra. Manj se je cedilo iz lesa, kot letos.

Zaključek: sekati konec decembra ali med Šmarni. Oboja drva niso primerna za prvo zimo, pomerjeno.
Če pa pogledam sosednje kmete, razen enega že vozijo sveža pomladanska drva, folk bo to tudi kuril jeseni. Ne boš edini.
Drva se sušijo dve leti, sicer svinjajo zrak, nažirajo kotle, ni izkoristka. Dokler ne bo kontrole na terenu s strani države (ne dimnikarjev!), bo tako tudi ostalo. Draga elektrika situacijo le še poslabšuje, da ne govorim o slabih plačah in penzijah pod mejo revščine. Potem pač gori vse živo, druge ni...

Komunale naj briketirajo odpadke, tudi plastiko, bomo še to kurili, ko se ne moremo zmeniti glede sežigalnic.
Iskanje po temi