28.1.2025 ob 22:36 (*Zadnja sprememba objave: 5.2.2025 ob 20:07 uporabnik urko.)
Pozdravljeni, berem forum vendar so teme vecinoma ze starejse.
1. Ali mi lahko nekdo razlozi ali prilepi skico klasicne montaze oken, ki so fiksirana v cegu in dihtana s purpeno, ter s kamnitimi policami. Kaksen je detajl da ni toplotnih mostov z zunanje/notranje strani pri montazi police?
2. Pri novogradnji so mi montirali okna s klasicno montazo, vendar ne na zunanji rob cegla, temvec zaradi velikosti skatle rolet (okna do tal) enih 4 cm znotraj odprtine (skatla 18 cm + 2 cm XPSa na izolacijo 16 cm). Kako prepreciti, da ne bo toplotnih mostov v tem primeru pri fasadi? Ali se teh 4 cm v spaleto doda xps?
29.1.2025 ob 00:27 (*Zadnja sprememba objave: 29.1.2025 ob 00:27 uporabnik Fery.)
Stokrat premleto.
Pod polico naj bi bilo vsaj 3 cm stirodurja, potem naklonski stirodur in paropropustni ter vodoodbojni trak iz poličnika na stirodur. Vse skupaj prevlečeno z mrežico in lepilom.
Če želiš bolj točno, lahko tudi spredaj, na fasadni izolaciji, vgradiš kotnik. Ni pa mus.
Tudi špaleto ti bodo normalno obdelali, brez problema. Dodali bodo stiropor ob strani, kolikor so okna pomaknjena noter.
Toplotni most seveda bo, ker toplotni most pomeni vsaka točka ali mesto, kjer je toplotna prevodnost bistveno večja od povprečja. In če je nekje 16 cm izolacije, drugje pa 2, 3, 5 cm, potem to je toplotni most.
Ne bo pa to vplivalo na porabo ali ustvarjalo probleme, če bo izvedeno kolikor toliko dobro.
Čudno da to šele zdaj sprašuješ, ko je že vse narejeno.
Skic se mi pa ne da limati. Jih je kvadriljon na netu.
29.1.2025 ob 08:35 (*Zadnja sprememba objave: 29.1.2025 ob 08:38 uporabnik som16.)
finideja,
bom še od forumskega kolega " Fery"-a nadaljeval:
klasična montaža je zame na kajle; špalete zaribane in brez xps/eps toplotne izolacacije ( nekaj dni nazaj videl); PU pena.
Daj nalimi sliko , kako imaš za videt.
V kolikor nimaš špalet obdelanih je napaka; ob montaži se uporabita dva različna trakova ( RAL montaža ) ter kasneje ob izvedbi ometov in fasade še PVC vogalni profili .
o tem govori Fery
Ja, je kar precej slik an forumu. Malce prelistaj.
Zadnja : eps pod polico in vogalniki znotraj.
(29.1.2025 ob 00:27)Fery Napisal: Stokrat premleto.
Pod polico naj bi bilo vsaj 3 cm stirodurja, potem naklonski stirodur in paropropustni ter vodoodbojni trak Geometry Dash Lite iz poličnika na stirodur. Vse skupaj prevlečeno z mrežico in lepilom.
Če želiš bolj točno, lahko tudi spredaj, na fasadni izolaciji, vgradiš kotnik. Ni pa mus.
Tudi špaleto ti bodo normalno obdelali, brez problema. Dodali bodo stiropor ob strani, kolikor so okna pomaknjena noter.
Toplotni most seveda bo, ker toplotni most pomeni vsaka točka ali mesto, kjer je toplotna prevodnost bistveno večja od povprečja. In če je nekje 16 cm izolacije, drugje pa 2, 3, 5 cm, potem to je toplotni most.
Ne bo pa to vplivalo na porabo ali ustvarjalo probleme, če bo izvedeno kolikor toliko dobro.
Čudno da to šele zdaj sprašuješ, ko je že vse narejeno.
Skic se mi pa ne da limati. Jih je kvadriljon na netu.
Torej, če prav razumem, je ključno, da se stiropor ustrezno vgradi in da se vsi stiki dobro obdelajo?
Sem prilepil mojo situacijo, ki je sedaj narejena.
Po pogovoru s fasaderjem bodo špalete ob strani oblečene z XPS-om in ustrezno obdelane, na spodnji strani pa obrajhano z mrežico in premazon hidrostop, nato kamnita polica zataknjena pod okvir okna pod naklonom in na stičišču okna/police pokitano.
Imam pa vprašanje. Ali distančniki (obkroženo), ki so jih monterji oken uporabili za fiksiranje okna grejo ven in se namesto njih da purpen ali to ostane kot je?
Mater vola, kolikokrat smo že napisali / pokomentirali, da "" hidrostop elastik ( ?? ) "" ni = Hidroizolacija!!
Kateri hidrostop ti predvidevajo za vgradnjo??
Podložke naj ostanejo.
Ti je že napisano nazaj, da vgradi naklonski stiropor ( 5°), nato Hidroizolacijo; zunanjo polico.
Tu pazi na detajle za vgradnjo.
8.2.2025 ob 12:18 (*Zadnja sprememba objave: 8.2.2025 ob 12:21 uporabnik finideja.)
da nadaljujem z izolacijo oken. Po pogovoru s fasaderjem bodo so špalete na straneh obložili s 20 mm stirodurjem (glej sliko), spodnja špaleta pa je obdelana in podložena z 20 mm stirocoklom pod naklonom. Nekje je stirocokl na koncu police debel 1 cm, nekje pa 2, odvisno od razmaka med podpoličnikom in ceglom spodaj.
Mislim, da bo na koncu vseeno vgrajeno tako kot mora biti.
A classic window installation keeps things straightforward: proper framing, clean sealing, and correct alignment make the biggest difference. When the window sits level and the gaps are sealed well, you get better insulation and longer durability. It's a traditional method, but it still works because it focuses on solid prep work and careful fitting.