PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Obnova vertikalne hidro- in toplotne izolacije vkopane kleti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni! Lepo prosim, če mi lahko kdo svetuje karkoli si pač misli o zadevi.

Gre za hišo, zgrajeno v 90., ki je v osnovi atrijska, delno podkletena, klet je praktično v celoti vkopana. V kleti v zadnjih 3 letih, od kar sem lastnik, tudi v najhujših deževjih nisem zaznal mokrih zidov ali tal oz. vode, problem pa je kondenzacija ob vročih soparnih dneh oz. poleti, ko vlažnost doseže tudi 80%. Ugotovil sem, da je ob takšnih dnevih bolje, če je ne zračim. Zaradi tega se je predvsem na stopnišču iz pritličja v klet po stenah pojavilo nekaj plesni, po tem ko sem v kleti zamenjal dotrajana okna. Ker hiše nismo gradili mi, mi je nekako uspelo ugotoviti, da so izvedeni pasovni temelji, na njih horizontalna izolacija pod zidovi, med temelji pa beton debeline cca 20cm direktno na zemljo/prod, nato še cca 8cm estriha in klinker ploščice. Klet uporabljamo za shranjevanje živil, orodja, pralnico, tam imamo tudi eno veliko sobo, ki je sicer redko v uporabi.
Zemljina v okolici je nekakšna mivka, prod je verjetno globje (ponikovalnica na eni strani hiše je cca 2,5m, na drugi strani hiše je skopana več kot 5 m v globino).

Sedaj se namenjam obnoviti okolico (obloge betonske terase, stopnic, pločniki ipd...) Poskusno sem odkopal del zunanjega zidu in izkazalo se je, da so kletne stene zunaj ometane, fino zaribane in nato premazane z nečim črnim, verjetno katran, ter nenatančno obložene s stiroporjem 1cm. Ta izolacija pa je zelo slaba, odstopa, svoje so naredile tudi koreninice bližnje cedre...
Sedaj sem v dilemi, ali odkopati stene do temeljev in narediti novo HI in termoizolacijo, na način, kot se sedaj to dela. Zanima me predvsem kaj s tem pridobim v smislu zmanjšanja vlažnosti v kleti, kondenzacije na stenah in tudi zaščite pred vlago v prihodnje. 
Menite, da je smiselen takšen poseg, glede na to, da tal v kleti ne nameravam razbijati in da tam z veliko verjetnostjo horizontalne HI ni. Poleg tega bi lahko odkopal dobro polovico kleti, ker je del sten pod ostalim pritličjem, del pa je od zunaj že oblit z asfaltom in tlakom. 
Je pa res, da bi izoliral del, ki bi lahko bil v prihodnje potencialno tudi bivalen.
Ima kdo izkušnje, da lahko kljub temu, da sedaj ne, čez x let klet začne zamakati?
Od strokovnjakov dobivam zelo nasprotne informacije. Tisti "starejši" ne vidijo razloga za precejšen poseg, ker bi moral odstraniti obstoječo teraso, nekaj stopnic, svetlobne jaške...Mlajši pravijo nujno zamenjaj, da ti ne bo žal. Sam sem bolj "na ziher" vendar moram pri domačem "sindikatu"Smile nekako argumentirati, da bo okrog hiše gradbišče in posledično letos ne bo več posedanja na terasi.
deko1 ,
na prvo žogo, bi rekel, "" Ne diraj lava dok spava "".
V nadaljevanju , pa pišeš, da ti stara hidroizolacija že odstopa. Pomeni, da jo boš moral v nekem časovnem obdobju sanirat.
Bi predlagal, da če že imaš namen odpirati ob hiši izdelaj kot se spodobi=kot je primerno. Ne samo "" drži vodu dok majstori odu "".
Hvala. Smo se tako tudi odločili in gremo ponovno "od temeljev"Smile
Iskanje po temi