PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Niša za drva - kamin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me, kdo ima vse nišo za drva ob kaminu.

Sicer na slikah izgleda fensi in nobel pa vse to, ampak me zanima kako se obnese v praksi. Drva se prašijo, ponavadi niso ravno sterilno čista, naokrog pada umazanija, da ne govorim da z njimi lahko prineseš v hišo pol živalskega kraljestva iz okolice.

V tem smislu se mi zdi bolj praktično imeti drva nekje blizu (v kurilnici za vogalom) in pač vsakih prineseš poleno.

Aja, kamin bi imel lociran v dnevni sobi.

V glavnem - se niša za drva pri kaminu splača? Zakaj ja in zakaj ne?
Mi imamo. Je pa res, da kurimo na lesne brikete in ne na drva. Ker je hiša precej dobro izolirana tega ne gre ravno veliko. Cca 10 do 15 paketov letno. V prehodnih obdobjih to pomeni, da z 1 do 1,5 briketom na dan segrejem celo hišo. Škatla v steni je bila narejena po merah za brikete. Tiste lesne, dolge... Notri gre 10 paketov. Ko se je zidalo in še ni bilo toplotne in prav tako izolacije na stropu je bil en paket (cca 5 briketov) na dan dovolj, da smo delali na toplem v najhujši zimi. U glavnem zaloga v steni za vsaj 14 dni, če crkne toplotna. Prostor pod kaminsko pečjo imamo pa za trske. U glavnem zadeva špila za naše potrebe.
Mi jih tudi imamo, zložena zraven kamina.
In ne kurimo s temi, ampak si jih nanosimo za sproti.
Te, v stalaži, so samo za okras. Stalaža je slab meter široka in 2 metra visoka.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Boljša varianta je niša za prenosno stojalo za drva in drva v njem.
Ko drva prineseš, odložiš s stojalom vred v nišo in od tam nalagaš v kamin, ko zmanjka, ponoviš vajo.
Fajn je nisa, ker so notri drva suha pa blizu. Letos je spomladi nekaj skrebljalo, in sem ugotovil, da je nisa z drvmi vir mladih podolgovatih hroscev. Ampak ker zunaj nimam strehe je nisa edin nacin da imam prirocno zalogo vedno suhih drv.
Citat:Boljša varianta je niša za prenosno stojalo za drva in drva v njem.

Ko drva prineseš, odložiš s stojalom vred v nišo in od tam nalagaš v kamin, ko zmanjka, ponoviš vajo.
Tako je. To je boljša varianta, ker se manj praši in odpada iz drv, ker jih še ni treba enkrat prelagat. Jaz za to uporabljam tisti mesarski zaboj. Notri gre ravno dolžina 33 cm. Prinesem pa samo za en dan, ker kot je že nekdo rekel, zraven v hišo pride tudi razni živalski dodatki.
Ko mi kurimo, jih s karjolo pripeljemo v dnevno in skipamo poleg kamina.
Ko jih porabiš pometeš in to je to.
Ej feri, zakaj maš sploh kamin, najbolš da kr sred dnevne zakurš pa je. Big Grin
Saj kurim sredi dnevne. Ampak en toliko smo pa vseeno kultivirani, čisto malo, da jih v kamin zmečemo.

Ko so bili mulci majhni, so se z bicikli pripeljali v kuhinjo, če so bili žejni. Verjetno bi se še danes, ampak se ne vozijo več z bicikli.
Iskanje po temi