PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Pot gratis ali kot parcela

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Do dveh parcel vodi pot v dolžini 20m, širine 4m. Na koncu poti sta dve parceli, ena levo, ena desno od poti. V prodaji je ena parcela in polovica poti, drugo polovico poti pa bi kupil drugi lastnik parcele, ko se bo prodajala. Zanima me po koliko se običajno prodaja pot. Je isto kot parcela ali kaj manjša.
Ta ki bi kupil, pravi, da dostop do parcele mora biti in, da je zato ceno 0€.
Kako se ponavadi prodaja pot, kot je v mojem primeru.
Hvala za kak odgovor in lp.
Kolikor jaz vem če parcela nima služnosti to določi sodišče. Ti jo pa ne podari ampak jo je potrebno kupiti za neko normalno plačilo. Predvidevam da to določi cenilec.
To se je dobro (obvezno) pozanimati pri kakšnem pravniku da ne bo potem glavobol!
Cena je 0 ponavadi. Kupiš kot bundle. Lahko pa rečeš da je parcela 20k pot pa 5k. Ali pa da je parcela 25k pot pa 0...
Zeko0
Kako si mislil normalno plačilo? Da je cena kot parcela npr. 180€ pot pa tudi ali manj. Sicer pa ni služnosti, pot je svoja parcela in bi jo kupila oba lastnika parcel ( polovica poti)
Saj ni treba, da kupi. Naj ostane tvoje, ti mu služnost daš za vse potrebe in boste vsi srečni...
Služnost mi ni dobra. Pot ne bom uporabljal in naj bosta vsak pol lastnika, naj delata z njo kot jima paše.
Pot je treba vzdrževati, zato je dobro, da se že v štartu neke obveznosti določijo.
Če jo boš prodal (ali šenkal) sicer ni tvoj problem, ampak če bi jaz kupoval bi hotel imeti te stvari razčiščene.

Jaz jim bi jo raje šenkal kot da me sredi noči kličejo, naj pridem sneg spucat, kar boš moral, če ostane v tvoji lasti.
Ja saj zato pa nočem, dabi bil lastnik poti, katere ne bi nikoli uporabljal. Po tem kar sem razbral iz odgovorov je pot lahko 0€, je pa kvadratni meter zato dražji.
Stvar dogovora. Če bo kupcem končna cena previsoka pač ne bodo kupili. S tem da si bodo ob nakupu nakopali na skrb vzdrževanje te ceste (zato bi bila zame osebno taka parcela z lastno cesto prej minus kot plus). Če bi jaz bil kupec bi najraje videl, da je lastnica ceste občina, ne pa jaz. Ti kot prodajalec pa moraš ponudbo pripraviti tako, da bo tudi kupcem čimbolj po volji, če boš zadevo želel dobro prodati.

Zato lahko vprašaš občino, če jo je ona zainteresirana odkupiti (po vsej verjetnosti bo rekla ne). Morda jo bodo vzeli v last brezplačno (in se s tem zavezali k vzdrževanju le-te). ti zaslužil z njo itak ne boš nič, zato bi bila taka varijanta tudi zate dobra (boš pač ceno parcele malce navil).
Mogoče še kakšno mnenje.
20 m poti pa tak problem z vzdrževanjem. Nekateri imajo po par km ceste za vzdrževat.
Pri prodaji daj ceno parcele +  1/2 lastništva ceste. Ceno vštej v parcelo.
Ostalo  1/2 pa boš dal drugemu kupcu.
Iskanje po temi