PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Elektrika?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni, 
na zazidljivi parceli, bi si želeli urediti priklop na elektriko. Parcela je v spreminjanju OPN - posledično GD ni mogoče pridobiti. Na parceli  imamo samo letno kuhinjo z nadstreškom 20m^2 (ja, na 'črno'), želimo si pa še priklop na elektriko (gradbena dela, večji porabniki - fleksarca, hladilnik/skrinja itd). Kakšne so naše možnosti priklopa? Razmišljam tudi v smeri samooskrbe, pa vseeno mislim, da bi priključek se dalo urediti ceneje. Sosedov z elektriko v bližini ni, je pa na parceli elektro drog/transformator in elektro omarica (?).

Hvala, lp.
Če ni v omarici placa, splezaj na drog in tam priheftaj žice.

Samo pazi, da te štrom ne sune in padeš dol. Se je pri nas enemu to zgodilo in od takrat se z vozičkom vozi naokrog.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Vprašej na elektro če ti bodo črno gradnjo prklopl na štrom.
Uf, kolikor vem je edina pot, postavitev "čebelnjaka". Potem si upravičen tako do elektro kot vodovodnega priključka.
Znancu je uspelo, je pa kar trajalo.
Sedaj ima na vikend čebelnjaku elektro priključek 3x25A
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Pa še za postavitev čebelnjaka je potrebno pridobiti pogoje od čebelarske zveze.
Premalo podatkov za kakšno pametno idejo. Če je parcela zazidljiva že pred spremembo OPN, potem bi verjetno za kakšen nezahteven objekt (ne vemo, kako velika je ta parcela in kaj na njej raste in ali mogoče ima status kmetijskega zemljišča?) vseeno lahko pridobil gradneno dovoljenje? Seveda je tudi možnost, da pač počakaš na OPN, če si že toliko časa čakal (ali si mogoče parcelo pač kupil v upanju, da se bo dalo kaj preko"reda"?) in boš potem zaprosil za GD. Sicer pa moraš vedeti, če GD ne bo za stanovanjski objekt bo potem tudi elektrika dražja.
Seveda imaš vedno na razpolago Feryjev predlog, ki ti ga sicer niti pod razno ne priporočam.
Za čebelnjak se vpraša samo na občino. Tako sem jaz naredil, a je bil velikosti več kot 20m2, sem potem potreboval enostavno gradbeno dovoljenje. To je stalo potem pod 30€. Sem pa moral priložiti skico gradnje - jaz sem naredil 3D model in priložil načrt, tako da je bilo bolje. Samo so jamrali, da streha ni simetrična, da stavba ni enako usmerjena kot ostale stavbe. Alllllloooooo saj to je čebelnjak in streha ni simetrična, postavitev pa mora biti v pravi smeri neba. In je šlo vse skozi. Edino sem moral vprašati še za dovoljenje v Kozjaskem parku, da sem lahko to naredil v velikosti 40m2. Čebelnjak ima temeljno ploščo 20cm debelo za pravo hišo, ki je 0,5m večja kot objekt, da hodim okoli po suhem. Elektriko in vodo sem imel od doma napeljano, tako da nisem rabil elektro in komunalo.

Čebelnjak se da postaviti, a moraš že biti prej čebelar ali postati sedaj čebelar. ČZS nima nič s tem, kaj in kako se gradi.
To pa sploh ni res. V naši občini imamo ta pogoj v OPN napisan že 15 let.
https://skupnostobcin.si/2024/01/31/pobu...h-obmocij/
Edina realna možnost je sprega SE, akumulatorjev (hranilnika) in agregata, kadar so večje potrebe. Sonce bi moralo poskrbeti vsaj za hladilno tehniko. Drugi plani so nerealni. Tudi zgolj agregat s hranilnikom bi v začetku zadoščal, podobno kot pri eni znanih planinskih koč.
Iskanje po temi