PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Zakonito zgrajen objekt

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Znašel sem se v nekem birokratskem ping-pongu pri katerem se na mojih plečih se bije bitka med UE in občino, ki si vsaka po svoje tolmačita pojem "zakonito zgrajen objekt".

Če na kratko povzamem: 
Gre za novogradnjo, za katero je bilo izdano pravnomočno GD, gradnja je končana. Vložen je elaborat za vpis v kataster ki je še v postopku vpisa, oddana je tudi vloga za UD, na katero bomo po informacijah UE zaradi zaostankov morali čakati še vsaj 5 mesecev.

Ker bi želel pred vhodom v hišo imeti nadstrešnico, sem na UE oddal vlogo za GD za nezahtevni objekt. Pridobljena imam vsa potrebna mnenja - vse pozitivno. 

V prostorskem aktu občine obstaja določilo, ki pravi, da se enostavni in nezahtevni objekti smejo graditi na parceli, kjer stoji zakonito zgrajen objekt. Tukaj se zadeva zaplete - občina pravi, da če imamo izdano GD, je za njih to dovolj in smatrajo da je naš objekt zakonit. UE pa pravi, da samo GD ni dovolj, da potrebujemo vpis v kataster in izdano UD. 

Nikjer na spletu mi ni uspelo najti definicije "legalno zgrajenega objekta". Je tukaj kdo, ki ima kaj več pojma in mi lahko posreduje informacijo kje bi to definicijo našel, da lahko sploh ugotovim, kdo ima prav?

Hvala za pomoč!
Dvomim, da boš z mojim zapisom zadovoljen ampak moje tolmačenje je takšno. Gradnja se zaključi s pridobitvijo uporabnega dovoljenja, do takrat je objekt "v gradnji" in tako lahko tolmačim, da je Zgrajen objekt objekt, ki je končan, se ne gradi več in to velja, ko ima pridobljeno uporabno dovoljenje.

Zdej, če dvomiš lahko za najbolj verodostojno tolmačenje zakona zaprosiš ministrstvo za naravne vire in prostor.

Drugače je pa tako, zaposleni na UE imajo veliko več tako izkušenj glede izvajanja in tolmačenja zakonodaje kot tudi dejanskih izkušenj na tem področju. Tako, da v dilemi kdo ima prav UE ali občina, gre absolutno argument v prid UE in to po moji oceni v več kot 98%.
Torej, kot praviš imaš pridobljena vsa pozitivna mnenja, tudi od občine o skladnosti objekta s prosotrskim aktom?  In to mnenje si priložil k vlogi za izdajo GD? Če je temu tako, ne vidim kje je težava.
@ Kecko, če gledamo strogo po zakonu GZ-1 sam po sebi določa, da ja končana gradnja predpogoj za izdajo uporabnega dovoljenja. Gradnja se zaključi ko investitor dobi obvestilo, da je gradnja končana. To je definirano v 80. člen GZ-1:

Citat:Po dokončanju gradnje je treba pridobiti uporabno dovoljenje. Zahtevo za izdajo uporabnega dovoljenja mora investitor vložiti najpozneje v 30 dneh po prejemu obvestila izvajalca ali nadzornika, da je gradnja končana.

Uporabno dovoljenje pa je zgolj papir s katerim ti dovoljujejo uporabo objekta:

Citat:38. Uporabno dovoljenje je odločba, s katero se dovoljuje uporaba objekta.

Na MNVP sem za neko drugo mnenje enkrat že zaprosil, pa mi na vprašanje sploh niso nikoli odgovorili. Slovensko uradništvo si to pač brez težav privošči.

Kot rečeno, v tej fazi me bolj kot ne zanima, ali obstaja pravna definicija "zakonito zgrajenega objekta". Nekatere občine jo sicer imajo zapisano v OPN-jih, besedila so si dokaj podobna, ampak vseeno niso vedno enaka. V našem OPN sicer termin uporabljajo, definiranega pa nimajo. Tudi če bi bilo zapisano v kakšni sedaj že zastareli zakonodaji, bi bilo vseeno v pomoč...

@Yaeger: težava je v tem, ker UE izpodbija pozitivno mnenje občine, meni pa sicer neuradno, po telefonu predlagajo, da umaknem zahtevo za izdajo GD za nezahtevni objekt. Občina je že 2x izdala pozitivno mnenje!
Glej sedaj se greš semantiko. Se jo lahko grem tudi jaz pa ne bom. Vem kako delujejo UE in kako se tolmači zakonodaja.

Ministrstvo je meni vedno odgovorilo na preko 10 različnih vprašanj.

Če OPN nima jasno zapisane definicije nekega termina potem se gre na splošno in se gleda smisel oz namen zakona ali podzakonskega akta.

Če je res taka zadeva počakaj na UD za glavni objekt iin potem pridobi GD za nadstrešnico.

BTW če se gremo pikolovstvo, pazi da se kdo ne zapiči v funkcionalno povezanost med nadstrešnico in objektom. V tehnični smernici je tak prehod jasno zabeležen kot funkcionalna povezanost, kar potem ne pomeni nezahtevni objekt ampak prizidava.
Uporabno dovoljenje ni samo papir kjer piše, da je objekt dovoljeno uporabljati. Namen uporabnega dovoljenja je, da se preveri ali je objekt grajen skladno z gradbenim dovoljenjem. Če nekdo dela po svoje in objekt preveč odstopa objekt ne bo legalen. Če to razumemo v tej smeri ima UE prav.
Prav tako upoštevaj predlog Keckota, da ne nasloniš nadstreška k hiši. Mora biti ločen od glavnega objekta.
V zadnjem času je pridobivanje uporabnega dovoljenja zelo mukotrpen postopek in gre precej živcev. Sploh, če je šla gradnja bolj po domače in manjka kakšen papir nadzornika oz. se pojavijo kaka odstopanja od projekta.
Če še malo kompliciramo, Uredba o razvršačanju objektov pozna termin nadstrešek in nadstrešnica. Slednja je stavba, ki nima nobene obodne stene in se drugih stavb dotika največ z dveh strani. Medtem ko je nadstrešek del objekta, ki se uporablja za zaščito pred zunanjimi vplivi.
Lahko kompliciramo do onemoglosti in vlečemo na plano slovarje. Na koncu pač odloči pristojna inšpekcija in če komu kaj ni všeč potem sodišče in tako naprej.

Prvi korak je tolmačenje in tukaj lahko ministrstvo na neki stopnji razreši zadevo. Če je razlaga pozitivna jo uporabiti v komunikaciji z UE, če ni potem naprej.

Drugo je počakati na UD osnovnega objekta, potem dilem ni več in legalizirati "nadstrešnico" dokler se kdo ne zapiči v definicije in tehnične smernice.

Vse ostalo je pač merjenje dolžine (nadstrešnice).
Iskanje po temi