PodSvojoStreho.net Splošno Sam svoj mojster Kovinski nadstrešek

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni, rad bi si naredil kovinski nadstrešek dimenzije 6mx6mx2,5m.

Za stebre in okvir bi uporabil kvadratno cev 80mmx80mmx4mm, za vmesne povezave na strehi pa 80mmx30mmx2mm.
kritina bi bila pločevina.
Stalo bi na točkovnih temeljih 40cmx40cmx50cm.

Moje vprašanje pa je ali lahko na takem razponu uporabim samo 4 stebre ali je potrebno še na vsaki dolžini dodati steber na sredini in ali bi bile uporabljene dimenzije cevi ustrezne ali bi bilo potrebno uporabiti druge dimenzije?

Hvala, lps
Sneg?
Za takšno kvadraturo mislim, da je potrebno GD + projektant/statik. Pozanimajte se na občini/UE.
Ja, do 25 m2 pa nič ne rabiš.
Rejlo22, pozanimaj se, kako je s tem. Pa če si še kje blizu meje, rabiš dovoljenje soseda.
Doma imamo zelo podobno zadevo, tolorisne mere so pri nas enake (6mx6m), svetla višina 2,4m. Stebri 200mm x 200mm. Pocinkana jeklena konstrukcija, cinkano v Cinkarni Celje. Nismo delali sami, pač pa manjši s.p., ki je zadevo seveda dal preračunati statiku, ker ima vse skupaj tono in pol. Kritina je Metrapan, padec znotraj konstrukcije, od zunaj izgleda ravna streha.

Je pa to bil po starem gradbenem zakonu enostaven objekt (do 50 m2 ), kako točno je sedaj, ne vem, potrebno je preverit na upravni enoti. Dali smo prošnjo za enostavno gradbeno dovoljenje, dobiš nek standarden obrazec, ki ga izpolniš in to je to. Če je bližje kot 3m do soseda, bo še sosed moral dati soglasje. Se pa jaz pri taki konstrukciji ne bi sam zajebaval s tem, niti slučajno pa tega ne bi delal brez statika.
Sebri 80x80 bodo izgledali zelo vitko pri taki konstrukciji, mi imamo 140x140 da vsaj nekako izgleda. Seveda lahko imaš 4 stebre, ampak potem z 80x80 za glavne lege ne bo šlo. Mi imamo lege HEB160 in potem prečne 80x60. To je preračunano za konkreten sneg, če si kje na primorskem brez težav uporabiš HEB140. Če bi hotel imeti cev potem bo višina kar konkretna, če je želja brez vmesnega stebra.
Jaz sem ravno postavil podobno zadevo (6x7m):

1) rabiš GD (za nezahtevni objekt do 50m2 - ni več omejitve razpona med stebri),lahko urediš vse sam, rabiš pa:
   - vsa mnenja glede na pogoje gradnje za parcelo (občina + morebitna druga; npr: jaz sem rabil še vodovarstveno mnenje)
   + vloga za GD + plačilo komunalnega prispevka + prijava del 
- meni je uspelo priti z vsem tem do GD v <1 mesecu

2) moje cevi na strehi so 180x100x4 za vse lege, ki so montirane na 90cm razmaka +  trapezna kritina z izolacijo; 4x stebri 200x200x4
Hvala vsem za zapisano. Po nocojšnji situaciji-neurju, sem ovrgel misel za nadstrešek. ?
Ker....hočeš da toča pada po avtu? Pri nas so od začetka padale tenis žoge. Potem pa "normalna" orehova toča...
Samo stran od podjetja lamar d.o.o.
Dodajte 1 steber na sredino vsake 6-metrske stranice → skupaj 6 stebrov (3 na vsaki strani) ali 9 stebrov (3x3), če želite največjo stabilnost.
Iskanje po temi