PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Vrt in okolica Naklon dvorišča

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mi zna kdo povedat, koliko je še sprejemljiv naklon približno funkcionalnega dvorišča? To pomeni da lahko brez večjih problemov pripelješ z avtom, ga morebiti pustiš parkiranega, da se ne skotališ po bregu..

Procenti in izračuni so mi jasni, 10% naklon pomeni 10 metrov dviga/padca na sto metrov. Kar me zajebava je da nimam glih filinga kako bi to izgledalo na terenu. Smile

Je 10% naklon dvorišča pred bajto še OK?
Če to preračunaš na dolžino avta, ki je poenostavljeno 5m, je potem to 0,5m padca.
Pri 10% nagiba se z avtom prevrnil ne boš, prav tako te bo počakal z zategnjeno ročno. Bo pa kar nekaj situacij, ko takšnega naklona ne želiš. Npr. odpiranje vrat avta, vožnja pozimi po snegu/ledu in parkiranje, . . .
1,5% je nek minimum da bo voda odtekala, če gre skupaj z višinami raje 2%.
To pomeni 2 cm višinske razlike na 1 metru dolžine.
Hvala za odgovore.

Vem koliko padca pomeni na petih metrih in na enemu metru, bolj me zanimajo izkušnje iz prakse.

Zemljišče je nagnjeno, tako da ga bom moral nekako izravnat, da bo čimbolj ravno. Je pa problem ker z ene strani je javna cesta, z druge strani pa breg.
Vzami vaservago, meter in si pojdi pomerit nekaj klancev, da dobiš občutek (tako sem jaz naredil).

Pred hišo sem potem naredil klančino cca. 8 %.
Je OK - praviloma ustavim ali parkiram vzdolžno na klanec. 
Bočno tudi gre, ampak morač malo pazit pri odpiranju vrat - malo teže je lezti noter.

Nikakor pa ne bi na takšni klančini menjaval koles ali pa kaj podobnega.
Iskanje po temi