PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Vrt in okolica Nakup hidroforja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gledam in iščem hidroforje, zanima me ali ima kdo takšnega, ki ima že filter gor? 
Ali je bolje vzet brez? Imam vrtino cev je 6m globoko, voda oziroma podtalnica je na 2-3m.

https://www.mimovrste.com/hidroforji/rem...-s-filtrom
Čeprav je to po moje hidropak,hidrofor ima še naknadno večjo posodo,ampak nič hudega.
Katerega koli kupiš bo ok pod pogojem,da imaš na sesalni cevi,katera bo v vodi košaro z nepovratnim ventilom,da ti ni treba vsakič zalivati črpalko,da ti sploh vodo potegne.
Neki takega - link https://trgovina.omega-air.si/grelci-raz...4%CB%9D-nn
Zanimam se za tale hidrofor
https://www.bauhaus.si/vrt-in-okolica/vo...ak-5-barov
Imamo star vodnjak, voda je na globini okrog 7 metrov. Zdaj smo pa zacel mal studirat da bi ta vodnjak spet uporabili za zalivanje, pa mogoce ce bi slo, imamo za zgornje nadstropje posebej vejo za wc in pralni stroj, bi se dalo to vodo uporabit. 
Zadnc je eden priso, prineso pocinkan ror 5/4" gor je priklopil cist navadno einhelovo crpalko. Smo jo zalili, potem je pa kr dolgo trajalo da je potegnilo vodo, sem ze mislil da ne bo slo. Imel je gor pred crpalko cistilni kos in nepovratni ventil, kot se v centralnem ogrevanju uporablja. Samo ko sem crpalko ugasnil za nekaj casa je nivo vode kljub temu padel, je potem spet trajalo nekaj casa da je potegnilo vodo. 
Sem studiral, ce se pri hidroforju to enako dogaja, pomen, da ce priklopis vap gor, ko zalaufa bo pritisk padel, hidrofor se bo zagnal in potem bo treba cakat da potegne vodo, ta cas pa vap brez vode. Potem to ni glih to kar bi clovek pricakoval.
Nekje sem bral, da bi naj bilo bolje, da se da nepovratni ventil na cev v vodi, se pravi not v vodnjaku. Ces da tisto bol ucinkovito vodo zadrzi v cevi. Ti hidroforji ze imajo svoj nepovratni ventil vgrajen. Kaj mislite, a bo tist dovolj, da ko zazene crpalko, da je takoj voda, da ne leti crpalka v suho minuto preden potegne recimo. Ali bi bilo se treba not v vodnjaku na zacetku cevi, dat en nepovratni ventil?
Vsekakor daj na začetek sesalne cevi nepovratni ventil, ker bo tale hidrofor delal na limitu sesalne višine. Ker bo sesal iz takšne globine, tudi nebo dosegal deklarirane tlačne višine 5bar. Mogoče boš v zgornjem nadstropju imel premali pretok oz. tlak za pralni stroj.
Mah, danes sem poskusno priklopil ta gardenin hidrofor. Smo dal potem tist pocinkan ror ven, pa sem dal giblivo sesalno cev pa na dnu vodnjaka nepovratnega. 
Samo mi ni vses nacin delovanja. Se mi zdi da smo 500 eur stran vrgl. To je tak cudn obcutek. Saj dela, sam zadeva se skoz vziga pa ugasa, ker ce priklopis gor 20 metrski pol colski slauf, pa razprsilc na konc je upor vode tak da nabije pritisk do 3,8 bara ce imas na max nastavljeno in se ugasne. Potem pa caka recimo 15 sekund, da pritisk pade na 1,5 bara ko se motor spet vklopi. In spet par sekund laufa, in ker je spet pretok crpalke prevelik, ki ga slauf ne more pozret, posledicno pritisk narasca v sistemu, kar pa spet pomeni izklop. Men se to bedasto zdi, ne morjo dat nek frekvencnik, da bi delalo neprekinjeno s zmanjsano mocjo. Tak kot so recimo crpalke pri centralnem ogrevanju. Ko das na regulacijo glede na pritisk, ko se termostatski ventili zapirajo na radiatorjih, crpalka zmanjsuje moc. Drzi nek stalni pritisk. 
Tu pa skace od 1,5 do 3,8 . 
Kak ces potem recmo neko solato zalit na nezno, ce bos potem poslusal skoz to ON -OFF delovanje. Plus tega se se pa dere ko vrag. Zadeva je prav glasna.
Kakšen je pa tlak v raztezni posodi? Pomeriš takrat, ko izpustiš vso vodo.
Najbrž ti nekje na spojih pušča s tem ti pada tlak

Najbrž ti nekje na spojih pušča s tem ti pada tlak
Ma ne spusca. Saj ce pustis zaprto vodo drzi pritisk. Problem je ker je pretok crpalke prevelik in pritisk tolk naraste da tlacno stikalo izklopi. Ce dam brez cevi na izhodu, da kar direkt iz crpalke po zraku sprica. Potem skoz laufa. Oz ce je na avtomatsko se izklopi, ker takrat pa no upora in ni pritiska na izhodu in se aktivira zascita proti praznemu teku. Potem moras dat na rocno, tam pa potem skoz dela. 
Ce bi hotel da skoz laufa bi vrjetno moral dat gor 3/4" cev brez razprsilca, potem neb nabilo pritiska in tlacno ne bi ugasnilo. Sam kal ces s takim curkom zalivat, to ti odnese pol vrta. Ve pa hoces na rahlo se bo pa vrag skoz vklaplal in izklaplal. Kdo bo to poslusal ?
Pa konec koncev, kolk je to dobro za hidrofor, nenehno vziganje?
Jaz imam nek ušiv Metabo. 25 metrov cevi.
Dela popolnoma normalno. Tako kot tvoj. Nabije pritisk in ugasne.
Ko vodo odpreš in porabiš pritisk v posodi, se prižge in pumpa stalno. Ker ni dovolj močan, da bi zraven špricanja vode, še dvigoval pritisk v posodi.
Curek vode je pa popolnoma primerljiv s hišnim vodovodom.
Očitno premočno res ni dobro. Kolikokrat se prižge, naj te ne briga. Itak bo prej kot slej crknil. Naš tudi glasen ni. Skratka dela in to je to. Dokler dela.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
A potem mislis da ne bo skode na hidroforju, ce se zaliva s rahlim curkom in se zaradi tega recimo dvakrat na minuto zazene?
Tisto mu nebo nič kaj škodilo, če se večkrat vklopi in izklopi.

A si preveril tlak zraka v raztezni posodi. Če je zraka premalo potem se črpalka vklaplja in izklaplja. če je pa dosti potem pa deluje skozi.

Jaz poleti zalivam vrt z tem nihajnim razpršilnikom. Ko slišim vklapljanje in izklapljanje črpalke potem vem, da je potrebno napolniti raztezno.

En indikator je, če zapreš pipo ko črpalka deluje, mora črpalka delovati še kakšnih 10s, da se izklopi. Če se izklopi praktično takoj, potem je premalo zraka v raztezni.
Pritiska zraka nisem preverjal, zadeva je nova. Bom probal ja, v navodilih pise, da bi naj bil tlak ko je prazn 1 bar. Mislim da je pritisk ker ce uporabis cev da prosto tece in potem zapres potem nekaj casa traja da nabije pritisk, ko je na uri 3,8 bara pa ugasne. Potem pa kar nekaj casa tece preden pade na 1,5 bar ko se spet vklopi. S tega sklepam da raztezna opravlja funkcijo. 
Kolikor sem pri probi videl, je problem da pumpa ima dolocen pretok, ki ga tera skozi, ce pa je na izhodu omogocen premali pretok, v sistemu nabije tlak. Crpalka tisci, ven pa ne gre. Ko nabije tlak do zgornje meje se ugasne. Motor je 1200W pretok po podatkih kar konkretn. Na izhodu ima tri izhode. Ocitno je zadeva premocna za neko rahlo zalivanje. Ce bi hotel rahlo zalivat pa da skoz laufa, bi po moje mogel se na drug izhod dat eno cev pa jo obrnit nazaj v vodnjak, da krozi. Po drugi strani je pa bedasto to. Po drugi strani je pa tud precej glasn. 
Ne vem, sem rekel bom vzel nekaj postenega ne kar nekaj za dobrih sto eur. Tale gardena premium inox ne vem kaj vse pise v opisu, same hvale kaksna tehnologija je to. Pa pise da je tiha. A ko je mozakar prinesel einhelovo crpalko za dobrih 60 eur se jo dobi, tista je bla neslisna proti tem. Nisem najbol navdusen.
Neki pocen pa nisem upal vzet, me je blo strah da bo stran vrzen denar da ne bo vleklo, ker je 7 metrov globine. Tole je pa 1,2kW sem rekel to pa ze more neki naredit. Zdaj se pa dere kot bi recimo vap laufal. 
Malo sem ciljal, da bi mogoc ce bi se obneslo priklopil se na bajto, imamo za wc posebej napeljavo iz kurilnice, in bi bilo treba samo hidrofor gor priklopit, pa ventil odpret in bi zedeva bila na vodi iz vodnjaka. Zdaj se pa sprasujem, kako bi to izgledalo, ko bi sel ob dveh ponoc na wc pa spustil vodo, in bi zacela ta zvat zunaj brnet, 20 metrov proc ima pa sosed okno spalnice...potem bi moral nekak zvocno izolirat, neko ohisje prek, sam potem se pa hladil ne bi....eh. pa se dober bi blo potem dat kake filtre vmes...to vse skup nima smisla se mi zdi.
No, kot so že pred menoj pisali, hidropak deluje po neki histerezi, ki je tvojem primeru med 3,8 in 1,5 bara. Imamo podobno zadevo pri tašči, navaden hidropak za malo evrov, ko je priključen zalivalnik se lepo vidi kako tlak pada in se dviga. Tudi pri uporabi izpiranja školjke se vključi tik preden napolni kotliček. Ker je že kar dolgo pri hiši moram tlak v posodi kar večkrat dopolnit, kaj vem 2-3 krat na leto. Kar se tiče pa moči elektromotorja pa po moje nima veze, ta vpliva samo na kapaciteto načrpane vode, sesalna višina je pa tista, ki lahko nagaja. Te izvedbe, ki jih imamo na voljo črpajo do nekih 7 metrov, pa naj bo 600 W ali pa 1200, dvižna višina in količina sta pa navedeni v podatkih.
Grundfos scala2 bo morda rešitev
Dab easybox mini3 - je tudi opcija

https://www.dabpumps.com/en/products/mul...box-mini-3

lp
Iskanje po temi