Zanimam se za tale hidrofor
https://www.bauhaus.si/vrt-in-okolica/vo...ak-5-barov
Imamo star vodnjak, voda je na globini okrog 7 metrov. Zdaj smo pa zacel mal studirat da bi ta vodnjak spet uporabili za zalivanje, pa mogoce ce bi slo, imamo za zgornje nadstropje posebej vejo za wc in pralni stroj, bi se dalo to vodo uporabit.
Zadnc je eden priso, prineso pocinkan ror 5/4" gor je priklopil cist navadno einhelovo crpalko. Smo jo zalili, potem je pa kr dolgo trajalo da je potegnilo vodo, sem ze mislil da ne bo slo. Imel je gor pred crpalko cistilni kos in nepovratni ventil, kot se v centralnem ogrevanju uporablja. Samo ko sem crpalko ugasnil za nekaj casa je nivo vode kljub temu padel, je potem spet trajalo nekaj casa da je potegnilo vodo.
Sem studiral, ce se pri hidroforju to enako dogaja, pomen, da ce priklopis vap gor, ko zalaufa bo pritisk padel, hidrofor se bo zagnal in potem bo treba cakat da potegne vodo, ta cas pa vap brez vode. Potem to ni glih to kar bi clovek pricakoval.
Nekje sem bral, da bi naj bilo bolje, da se da nepovratni ventil na cev v vodi, se pravi not v vodnjaku. Ces da tisto bol ucinkovito vodo zadrzi v cevi. Ti hidroforji ze imajo svoj nepovratni ventil vgrajen. Kaj mislite, a bo tist dovolj, da ko zazene crpalko, da je takoj voda, da ne leti crpalka v suho minuto preden potegne recimo. Ali bi bilo se treba not v vodnjaku na zacetku cevi, dat en nepovratni ventil?