PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Napačna umeščenost hiše na parcelo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav vsem.
Moja prva objava oziroma vprašanje. Smile
Kupujemo hišo staro 35 let, ki po toliko letih začuda glede na gradbeno dovoljenje nima nobenih prizidkov, dodatnih garaž , nadstreškov se pravi je dimenzijsko znotraj gabaritov iz gradbenega dovoljenja. Se pa od gradbenega dovoljenja razlikuje pri umestitvi na parcelo in sicer namesto, da bi bila od ceste oddaljena 8,5 metrov je oddaljena le dobrih 5 metrov. Ne gre za kakšno veliko cesto ampak za dvopasovno cesto s pločnikom na vsaki strani med hišami v naselju enodružinskih hiš. V prostorskem aktu je minimalna navedena oddaljenost od meje 4 metre.
Kot večina hiš tudi ta nima uporabnega dovoljenja. Glede na opisano situacijo so nam svetovali, da se to uredi  pred podpisom pogodbe s čemer se strinjajo tudi prodajalci, ki so že začeli urejati potrebne stvari. Arhitekt, geodet etc. (Če kdo pozna postopek za točno tako situacijo lahko tudi opiše, ker sem po netu in od različnih strokovnjakov slišal različne stvari)
Če prav razumem morajo pridobiti novo gradbeno dovoljenje in potem zaprositi za uporabno dovoljenje. Zanima pa me, če ima kdo izkušnje koliko časa lahko traja tak postopek. Ali se lahko kje nepričakovano zaplete in ali je lahko mnenje upravne enote negativno.
Nakup hiše je namreč vezan na prodajo stanovanja in ne bi se radi znašli v situaciji, da stanovanje prodamo za hišo pa prodajalci ne bodo dobili novega gradbenega in uporabnega dovoljenja.
Hvala.
Iskanje po temi