PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Vrt in okolica Škarpniki na brežini

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
sem lastnik zemljišča, ki na spodnji strani meji na cesto.  Meja parcele poteka pod obrovom/brežino, zato bi z ureditvijo škarpe/zidu pridobil cca 1,5-2 metra zemljišča. Glede na to, da gre za utrjeno brežino, me zanima, ali bi to lahko stroškovno ugodno rešil kar s škarpniki (cvetličnimi)? Plan je položiti škarpnike bolj na široko in malo v nagibu, z zadnje strani zasipati z zemljo, med škarpnike pa nasaditi zimzeleno rastlinje/grmičevje, ki bi sčasoma zaraslo celo površino brežine. Bi bilo to izvedljivo, ali si to predstavljam preveč optimistično in po domače?

Priložene datoteke Predogledne slike

Najprej moraš ugotoviti kje je v resnici meja v naravi. Lahko da je na vrhu brežine.
Potem poizvedi, kakšen poseg bi bila tvoja varianta škarpe, ali je potrebno celo gradbeno dovoljenje.
Potem izdelava škarpe odvisno od višine in za kaj se bo uporabljala tako pridobljena površina, obremenitev.

Ob AC so delali ponekod kar z betonsko mrežo+juto, vse skupaj fiksirano s sidri v nasutje oz brežino in nasutje.
https://belmont.si/wp-content/uploads/20...RPA-03.jpg

Pred leti se je delalo precej škarp s betonskimi "palicami" zloženih vzdolžno po brežini in sidrano prečno v brežino.

Tvoji "cvetlični" škarpniki znajo biti dragi, še posebej, če boš potem vse to zasadil s trajnim zelenjem.
Meja gre točno pod brežino.
Škarpe se izogibam zaradi previsokih stroškov in komplikacij s papirji. Zato sem mislil zadevo rešit s škarpniki. Brez betoniranja, temeljev... Videz ni tako pomemben, tudi če ni vse perfektno. Zasadil bi s tisto nizko plazečo rastlino z majhnimi listki, ki bi se razrasla in ozelenila steno.
Primer na sliki, le da ne bi bilo raznih rožic ampak le zelenje.

Priložene datoteke Predogledne slike

Lahko. Ma ne ce je zgoraj povozna povrsina...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Kaže da si se že odločil, kaj bo.
Če ne bo obremenjena površina, povozna, potem lahko daš marsikaj.
Tudi za škarpnike moraš proipravit dobro podlago/temelj malo pod nivojem zemljine. Če je trdno zemljišče, brez talne vode in škarpa do nekje 1-1,2 m višine, je dovolj samo utrditi (po potrebi nasuti gramoz). Sem že videl tudi višje škarpe iz teh škarpnikov.
Priporočajo tudi vstavitev drenažnih cevi, da se voda čimprej odteče.
Pozanimaj se pri prodajalcu/proizvajalcu, kako pripraviti osnovo.
Iskanje po temi