PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ena močnejša klima ali multisplit

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Odločil sem se za nakup klime za stanovanje - kar se ne morem odločiti je ali zmontiramo eno močnejšo enoto ali multisplit in dve šibkejši enoti.

Predviden model klime: Mitsubishi serije AP.

Stanovanje je površine cca 100m2, v nadstropju hiše.

1. Ideja/opcija - 1x notranja enota na hodniku, 5kW. Hladen zrak se razporedi preko odprtih vrat po ostalih prostorih. Potencialen minus so vhodi in izhodi na stopnišče.

2. Ideja/opcija - multisplit, 2x 3,5kw notranja enota, ena v dnevni druga na hodniku. Potencialen minus dražja cena po neportebnem, neoptimalna postavitev?

Bi lahko zadevo rešil tudi na drugačen način, mogoče s spremembo postavitve notranjih enot?

Hvala za vsa priporočila, mnenja in ideje.
Moje mnenje - dve ločeni klimi. Multisplit je navadno celo dražji kot 2 ločeni enoti, kjer je edini minus da imaš zunaj dve enoti,... Crkne ena druga dela,... pri multisplitu je konec zgodbe,...
1 močnejša klima ne bo tako shladila dveh različnih prostorov, še posebej ne montirana na hodniku, kot dve ločeni v prostorih ki jih želiš hladiti.
Če se le da, bi se dvema ločenima klimama rad izognil. Mogoče je prednost dveh ločenih tudi to, da jih lahko narediš po fazah. Najprej zmontiraš eno, če se ta ne obnese, zmontiraš še drugo. Predvidevam pa, da je podobna zgodba, če zmontiraš multisplit zunanjo, pa za začetek namestiš samo eno notranjo?

Se mi je zdelo. Marsikdo sicer zagovarja princip ene močne klime za celo stanovanje, ki konstantno hladi, ampak se bojim, da bi pri montaži na hodnik večino hladnega zraka ušlo skozi vrata pri odpiranju/zapiranju.
tudi jaz sem pred 14 leti razmišljal ali dve klimi, eno v pritličje in eno v masardo, pa sem se na koncu odločil za multisplit dvojček 5,6 kW ter dvakrat 3,5 kW enoti (mitsubishi). Do danes, mogoče to ni uredu, a na njej ni bil opravljen še noben servis, samo sem sam čistil zunanjo enoto in filtre notranje enote. Za eno sem se odločil tudi zaradi izgleda, nisem hotel imeti dve zunanji enoti, čeprav me je dvojček prišel celo malenkost dražje.
Glede mulstisplit enote in samo enega priklopa notranje pa mislim da nebi smelo biti problema.
Nic ni napisanega kaka je razporeditev prostorov izolacija itd. 
Namrec ce je stanovanje dokaj odprto, v smislu skupni prostor hodnik, dnevna, kuhinja in potem se sobo. In ce je izolirano, sploh ne rabis dveh notranjih enot. 
Mi imamo 90 kvadratov mansarde, pa 2,5kW klima nima skoraj kaj delat. Skoz je na razvlazevanju, to pomeni dela ventilator na minimumu. Na hlajenje kjer lahko potem tudi mocneje piha sploh nisem nikol dal, ni potrebe. 
Zavisi kaksne so potrebe stanovanja. Ce je zadeva sanirana po dansnjih standardih, ali bol novejsega datuma gradnje, da so dobra okna, rolete, ali zunanje zalozije, ki se zapirajo, naceloma za 100 kvadratov ne rabis montirat hladilnice v bajto.
Kako je s kvaliteto GREE multisplit klim? Glasnost zunanje/notranjih enot?

Cenovno je GREE MULTISPILT namreč res zelo ugoden v primerjavi z Daikin multisplit (ki naj bi bil TOP).

Pri Gree se pridobi še ogrevanje do -20 (za rezervo).

Sta Daikin in Gree približno primerljivi ali se to sploh ne da primerjat med sabo?
Nisem zahteven uporabnik in ne rabim nekih super druper funkcij, važno mi je, da zadeva deluje in da deluje tiho.
Z trojno multi split rešiš tudi problem ogrevanja.
Prva klima v stanovanju naj se vedno montira v največji in zunanjim vplivom najbolj izpostavljen prostor. V 90% primerov ni nikoli več potrebe po dodatni klimi.
Če je tloris narisan pravilno, glede na smeri neba in je cela južna stena brez vmesnih sten je edina dobra lokacija v dnevnem prostoru na zahodni strani, vzporedno z južno steno.
2,5kw bo verjetno dovolj. Če želite pretiravat, potem s kvaliteto, ne z močjo.
Hodnik je najslabša možna opcija.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Fizika osnovne šole "energija se vedno giblje od tiste z večjim potencialom proti tisti z manjšim".Al tko nekako,v glavnem,s toplega na hladno in ne obratno.Če boš dal klimo na hodnik, boš imel leden hodnik,skozi ostale sobe pa bo zunanja vročina potovala proti hodniku.
Ali GREE res omogča, da se na multisplit priključi samo ena notranja enota?
Če kasneje nagruntaš, da bi ti prišla prav še ena notranja enota, jo naknadno dodaš, sicer pustiš samo eno notranjo? Ma to je super? Kakšni minusi?

Ni največji problem v denarju namenjenem za klimatizacijo.
Če je DAIKIN res toliko kvalitetnejši kot je dražji od GREE, seveda doplačam za Daikin, Mitusbishi, Fujitsu, Hitachi. Če pa je GREE primerljiv, bi za skoraj polovično ceno imel Gree, preostali denar bi porabil za kaj drugega, hkrati pa imaš rešeno še BACKUP ogrevanje.

Navadno je res tako, da kolikor denarja toliko muzike. Enostavno izgleda prelepo kar berem za Gree-ja. Je cenejši, lahko priklopiš samo eno enoto, narejen je tudi za ogrevanje ...
Pravite, da se kvaliteta zunanje enote meri po masi. Ma Gree je celo težji od npr. Daikina.
GREE GWHD(18)NK3KO (51kg)
DAIKIN  2MXM50A9 (41 kg)

Ne bi se pa rad opekel z izbiro. Če imam denar, je kljub vsemu bolj smotrn nakup ene od renomiranih znamk?
Malo pobrskaj po netu, za koga Gree med drugim dela...
Naj bi za Daikin?
Pravilo, ki zelo velja, še posebej pri klimah. Toliko kot boš dal, toliko boš dobil. Višja cena se pozna v samem udobju bivanja, varčnosti delovanja, kvaliteti izdelave in trajnosti.
Čeprav so papirno razlike zelo majhne, je praksa tista ki prepriča v nakup boljše-dražje naprave.
Je pa danes tako, da lahko zelo hitro kupimo tudi izdelek iz cenovnega vrha, ki je dejansko slab. Zato se je dobro držat preverjenih znamk.
Če malce namignem... Vse renomirane znamke so na trgu že 40 + let
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Iskanje po temi