PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Elektroinštalacija, starejša večstanovanjska stavba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

V starejši večstanovanjski stavbi se bo adaptiralo stanovanje. Stanovanje je 33m2.

V enem delu stanovanja v dozah vidni le 2 črni žici (bivalno-kopalniški del).
V drugem delu pa 3 žice - modra, rjava, modrozelena (kuhinjski del).
Varovalke so še stare, za privijačiti.

Napram obstoječemu stanju bodo v igro prišli novi porabniki el. omrežja: kopalniške zadeve (izgradnja kopalnice, ki je sedaj ni) - bojler, luči, ventilacija, itd., ter klima. Vse to v bivalno-kopalniškem delu, kjer so v dozah samo po 2 žice.

V kuhinjskem delu pa dodatno le kaka luč, kasneje predviden tudi pralni stroj.

Je potrebna celovita prenova od A do Ž tega električnega omrežja? Ali pa obstaja možnost, da je dovolj zmogljiva in varna obstoječa napeljava? Kako to izvem?

Koliko menite, da bi, približno, stala popolnoma nova napeljava? Kot rečeno je tloris 33m - nameril sem, da bi bilo potrebno peljati okoli 30 tekočih metrov kabla, da pridemo do vseh želenih pozicij vtičnih/stikal/elementov. Ali pa 40, v kolikor bi bilo potrebno tudi kuhinjski del na novo peljati.

Hvala za pomoč, da bom imel malo boljšo predstavo o zadevah Smile. Če se rabi še kakšne informacije, ki jih nisem navedel, sem na voljo.

LP
http://www.revijastik.si/elektroinstalacija.html
Iz opisanega pri 33 m2 sploh nima smisla razmišljat o čem drugem, kot o popolni prenovi. Koliko vas bo to koštalo je težko reči, vsekakor pa manj, kot pa kakšno polovičarsko pacanje in potem popravljanje čez nekaj let.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
Zdravo. Odvisno kaj misliš naredit in menjat.
Samo kabli znotraj stanovanja, menjava omare in fid stikala ter odklopnikov ( varovalk) doze, vtičnice in stikala mislim da te ne bi smelo pritiveč kot kakšnih 250euričev. Par led luči recimo 50eur. Električar ima za to recimo od oka 3 do 4 dni dela (da vse poštema, potegne kable, vgradnja doz, menjava omarice... in potem finomontaža) je to cca. 30-40ur po 15eur. Pa si zračunaj. Mogoče se motim kaj pri delu. Jaz vem kolko bi jaz porabil, samo nimam take urne postavke, je brez računa).

Če imaš še dovod za potegnit nov kabel, potem pa je vse v luftu...
Iskanje po temi