PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Obnova 36 let starih vodovodnih cevi z epoksi smolo?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

letos bomo prenavljali hišo, v kateri sicer živimo in eden večjih stresov bi bila menjava vodovodnih in kanalizacijskih cevi (večdnevno delo z veliko štemanja).

Našel pa sem alternativo - očitno je možno cevi obnoviti z epoksi smolo. Izvajalec, kakor vidim, je edini v Sloveniji: https://nuflow.si/

Ima kod mogoče izkušnje s tem? Na YouTube je kar veliko takšnih primerov in zadeva deluje zanimivo.

Hvala.
Hja, zgleda zanimivo ja. Koliko zdrži je pa drugo vprašanje.
36 let stare cevi - to pomeni da bi odtoki verjetno že morali biti plastični (ne svinčeni), voda pa doteka verjetno po pocinkanih ceveh. Ugibam, ampak če to drži, potem bi sam raje dovodne cevi menjal, kanalizacijske pa pustil. Rešitev še vedno lahko uporabiš, ampak meni osebno takšne zadeve ne "dišijo".

Drugače pa stvar presoje, ker ne poznam objekta - hiše letnika 70 in tam okoli (se pravi starost 50 let), imajo še povečini vse cevi prve. Menjali so svinčene odtoke, ko se je pa pojavila plastika (cca leta 72) in kdor se je upal to novotarijo vgraditi, ima pa tudi še prve cevi.
Skratka, če je bilo narejeno vsaj za silo ok, bi moralo delovati vsaj še 20let + . In če se da obnoviti kot na linku, potem bi sploh pustil na miru. To obnovo lahko izvedeš tudi čez 5,10, 15 let .
Moje mnenje!
LP,
Samojed
Če ne pušča pusti pri miru, če imaš pa v planu kaj premikat se pa itak na novo naredi.
Ta postopek z epoksi pa nevem kako se splača (cenovno in trajnostno).
@Samojed

Imaš prav, odtoki so plastični, za vodo pa so bile uporabljene pocinkane cevi.

Trenutna skrb je ta, da bomo zamenjali ploščice in vse ostalo, kar "prekriva" vodovodne cevi in kanalizacijo. Te cevi bi morale zdržati še ene 40 let.

Torej plastiko pustiti, pocinkane cevi pa recimo obnoviti z epoksi smolo? Baje je to (v tujini) precej uveljavljena in preizkušena metoda.

@tucko
Nič ne pušča, vse je v redu, ampak tuhtam za cca. 40 let vnaprej in kot rečeno, ne bi rad potem razdiral ploščice in vse ostalo, ko bo vse obnovljeno, če se kaj zalomi.
Sem ravno pred kratkim bral na to tematiko,  zadeva ni "nova", v ZDA  se uporablja od 70' naprej. Je pa tako, da se uporablja v specifičnih primerih zaradi cene, kjer je recimo prekopavanje/štemanje overall dražje. 

Glede vzdržljivosti je pa enako kot pri "plastičnih" ceveh. Si pa predstavljam da je vseeno nekaj štemanja, tako da verjetno za hišo je boljše da kar  zamenajte inštalacijo.
@Lojzee

Zanimivo, nisem vedel, da je v uporabi že tako dolgo. Če bomo menjavali samo vodovodne cevi, bo delo bistveno manjše, kot če bi še kanalizacijske.

Ampak, če je končen rezultat z epoksi namazom enako dober, hitrejši in mogoče cenejši, bi se splačalo razmisliti.
Ej, podiral boš ploščice, vse bo razsuto in prašno, jasno da naredi na novo vse napeljave! Pa to je drobiž zdaj, ko bo odprto, zakaj si sploh pomislil, da ne bi menjal?
V bistvu imaš prav. Bo pa verjetno trajalo nekaj dni, da bomo brez vode. Verjetno bomo tako ali tako morali za nekaj dni v bližnjo počitniško hišo, ko bo vse razsuto.
Jaz mislim, da zaradi štemanja za vodo ne bo kaj dosti več prahu kot če odštemate samo ploščice.
Vsekakor na vikend, če je možnost, kako češ živet v takem razsutem. Verjetno bo bolj par tednov kot par dni, razen če ne bo vse v nulo skoordinirano.
Jaz sem to delal za zadnjih par metrov kanalizacije namesto razkopavanja pločnika in ceste od novega zbirnega jaška na parceli do glavnega voda. Pogoj VoKa je bil nov priključek ali obnova obstoječega in je bil ta pristop neprimerno bolj enostaven.

Če pa že razbijaš po hiši pa pač menjaš kar lahko.

Še to...ko sem živel v enem stanovanju, je ~20 let stara pocinkana vodovodna napeljava spustila 2x v razmaku dobrega leta. Curljalo iz par luknjic, pa še s spodnjemu sosedu. Prvič je lastnica uredila samo popravilo puščajočega dela, drugič kompletno menjavo. Ko začneš razbijat ploščice je menjava cevi minimalen dodaten poseg.
Dobro vedeti, hvala lepa!
Iskanje po temi