PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Vezava menjalnih stikal za luč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,

trenutno izdelujem elektriko v mansardi. V preteklosti sem stikala menjalna stikala vedno povezoval z dvema vodnikoma, tretji pa je bil priklopljen na fazo ali luč. Pred kratkim sem našel priporočilo, da je stikala bolje povezati s tremi žicami. Več detajlov in shema na linku: https://www.electronicshub.org/2-way-switch-wiring/.

Sistem s tremi žicami naj bi bil modernejši in bolj varen. Ker mi manjka teorija elktrotehnike žal ne razumem razlage zakaj točno naj bi tako bilo. 

Po katerem sistemu bi mi predlagali vezavo? 

[Slika: Standard-2-Way-Switch-3-Wire-Method.jpg]
Tale vezava, ki si jo priložil, prav gotovo ni pravilna.
Pravilno je, da na prvo menjalno stikalo pride faza, iz drugega pa gre faza na svetilko (in to je skupni kontakt). Na stikalih sta skupna kontakta označena s puščico ali črko P). Druga dva kontakta pa medsebojno povežeš, vseeno kako. Nula in zaščitni vodnik (če je ohišje svetilke kovinsko) gresta direktno na svetilko. Problem je, da internet producira razne rešitve avtorjev, ki lahko delujejo ali pa tudi ne, so pa skregane z varnostnimi predpisi, ki veljajo pri nas. Žal tem navodilom sledi veliko ljudi, ki imajo potem kar hude težave. Imaš pa v slovenščini tudi na googlu kar precej napotkov, kako se naredi pravilna inštalcija v stanovanjih varno in v skladu z veljavnimi predpisi. Najboljša rešitev pa je, da najdeš kakšnega električarja in ti to on če že ne izvede pa vsaj da napotke.
Živjo!

Če boš zvezal tako, kot imaš narisano boš lahko luč ugasnil samo na tistem stikalu na katerem jo boš prižgal.
Pri ˝standardni˝vezavi luč prižigaš in ugašuješ luč, ne glede na to na katerem stikalu jo prižgeš. 

Peter
Še enkrat poglej, tudi pri tej vezavi lahko kjer koli prižgeš in ugasneš.
Zahteva pa načeloma več povezav med posameznimi elementi, ne vem zakaj se ne bi držal standardne vezave:
[Slika: 12402.jpg]
Stikala delujeta tudi pri tej vezavi kot je treba.

Moj stromar je star 50 let in je majster s celim zivljenjem delovnih iskusenj, dvomim pa da se kaj dosti na novo izobrazuje, zato sprasujem se tukaj sirso mnozico
Ne gre toliko ali bo vezava funkcionalna ali ne, kot za to, da jo razume tudi nekdo tretji, ki bi moral iskati eventualno napako. Vezava, kot sem jo opisal jaz in kot jo je prikazal @Energetik81 se smatra kot pravilna. Takšna vezava je v vseh priročnikih, učbenikih in tudi katalogih posameznih proizvajalcev stikal.
Pri vezavi, ki jo je priložil OP, se poveča razdalja faznega vodnika, kar je pri večjih razdaljah lahko že problem glede padca napetosti.
Na izmenicna stikala bom vgradil tljivke. 
En razlog za uporabo vezave s 3 zicami.

Priložene datoteke Predogledne slike

Iskanje po temi