Objave: 41
Teme: 11
Ocena:
0
Ravno nabavljam vgradne svetilke z v spuščeni strop. Povsod prevladuje integrirani led.
Kakšne so kaj izkušnje? Glede na to, da je potrebno menjati celotno svetilko, če gre za integrirani led, kako dolgo zdržijo te zadeve? Je kaj razlike v porabi energije?
Nekako ne razumem, zakaj bi bile svetilke z integriranim led-om toliko bolj popularne, kot pa svetilke, kjer se da žarnico menjati.
Objave: 130
Teme: 2
Ocena:
0
Integrirane so zelo tanke, tam slaba 2cm, GU10 žarnica je pa precej večja, in rabiš veliko več prostora v stropu.
Objave: 1161
Teme: 18
Ocena:
4
Zato ker stane cela svetilka toliko kot žarnica. Če ni škart narejena (kar se zgodi) potem dela deklariranih 10.000 ur Jaz jih imam 2,5 leti pa še nobena ni crknila. Se pa splača mogoče kako na zalogo kupit...
Objave: 928
Teme: 1
Ocena:
13
še ena stvar za premislit, npr. v mojem primeru 35. vgradnih GU10 luči v srednje izoliran strop v mansardi, pred 12. leti še ni bilo vgradnih nizkoprofilnih LED luči in sem pač vzel okrogla ohišja za GU10 + halogenke, kasneje sem prešel na vse LED GU10 in opazil da je med žarnico in ohišjem špranja po celotni okroglini cca 0,5cm odprtega prostora direktno na podstrešje proti izolaciji zaradi višine žarnice konkretno čutiti mraz če sem jo odstranil oz menjal. Verjamem da pri 35. žarnicah nastane kar nekaj toplotnih izgub...
Če si pameten nabavi nizko profilne LED plafonjere in sam sebi naredi veliko uslugo...
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Pri vgradnih svetilkah je vedno prisoten problem, ali bodo nove svetilke dimenzijsko še primerne za vgradnjo v obstoječo odprtino.
Ocena:
0
Gre se za spuščene strope v pritličju, tako da sama izolacija ni problem. Načeloma lahko vzamem luč ali 2 na zalogo več pa že nima smisla jemati. Tudi sam profile imam nastavljene tako, da globina ni problem.
Če že se vzame panel je verjetno smiselno vzeti kakšen Osram ali Phillips, kjer je (predvidoma) manj verjetnosti, da bo zadeva crknila po enem letu. Je še kakšen drug proizvajalec? Vidim, da ima Emos precej ponudbe. Kdo pozna znamko Paulmman?
Objave: 55
Teme: 0
Ocena:
1
Argument za male panele je v nizki višini in v tem, da je napajalnik ločen od LED elementov. Skupno je površina večja in delovne temperature nižje, posledično naj bi bila življenjska doba daljša.
Pri GU10 je elektronika nad LEDicami in lahko vse skupaj postane zelo vroče, sploh če okrog sijalk ni dovolj prostora.
Jaz sem imel v lesenem stropu 7 ali 8W GU10 LEDice v izvrtini premera 8cm in globoki dobrih 10cm in jih je kar nekaj prekmalu odpovedalo. S 5W GU10 LEDicami enakega proizvajalca (Kobi, prodaja Tems-us) težav z odpovedmi še ni bilo.
Iste 7W LEDice v mansardi, kjer so montirane v GIPS v večji "piksni", živijo bistveno dlje.
Pri nakupu, sploh če gre za bivalni prostor, bodi pozoren na barvo. Meni bolj odgovarja topla bela (2700K). In pa na faktor reprodukcije barv, CRI. Le-ta naj bo čim bližje 100. Pod 80 barve niso prave, nad 95 so pa zelo lepe. GU10 LEDice s CRI 97 se občasno dobi v Hoferju, proizvajalec je Muller Licht. Če bi na novo kupoval, bi se verjetno odločil za slednje, kljub temu da so malo manj svetle.
Poceni Osram ima slabe barve, pa tudi ni garancija za dolgo življenjsko dobo.
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Da še jaz dodam svoje mneje.
Moje je, da vzemi pač luči, kjer se da svetilni element zamenjati. Pač predlagano je Gu10 ali karkoli podobnega. Sploh če bodo vgradnje. Ne gre se samo zato, da mogoče čez 2/3 leta ne bo iste dimenzije, zagotovo ne bo istega modela. Imaš 10 luči in po petih letih izgleda kot da si jih na odpadu nabral - trije različni modeli in vsak malo drugače sveti.
Kar se tiče CRI-ja se strinjam s predhodnikom, kar se tiče barve pa - stvar okusa in predvsem stvar namembnosti prostora. Za delovne prostore (kabinet, pisalna miza v otroških sobah, kuhinja) pri meni pod 4000K ni variante. Ok, občasno se kaj dobi z kako čudno vrednostjo (mislim da imam dve ali tri z 3500 ali 3700 K) ampak, tu nekje smo. In spet smo pri prvem odstavku - kupiš, zmontiraš, in pogruntaš da ti barva ne ustreza. Če imaš luči z "žarnicami" pa preprosto zamenjaš "žarnico".
Sam zadnje čase kupujem Rabalux (prodaja med drugim Lesnina). CRi sicer 80, ampak delujejo ok, svetijo dobro (dajo deklarirane lumne) in cenovno so ugodne. Ima tudi Kobe-ja, pa sem razočaran. Vse ok, ampak glede na ceno jih pač ne mislim menjat na vsako leto. Toliko od mene v razmislek.
LP,
Samojed
Ocena:
0
Ful hvala za vsa mnenja. Kakšne so pa kaj izkušnje glede proizvajalcev?
Verjetno Philips ni problematičen, čeprav ga ne dobiš drugje kot na svet svetil. Kaj pa Paulmann ali Eglo?
Objave: 399
Teme: 16
Ocena:
1
Imam le LED razsvetljavo v celi hiši. Na stopu so vgrani LED paneli ter nadgradni LED paneli. V nekaterih lučeh so GU10 LED žarnice. Vse deluje že več kot 7 let. Do sedaj je umra le ena GU10 žarnica in neke štiri male G9 žarnice.
Luči so bile kupljene v Nemčiji imajo vgrajene Epistar diode in niso bile poceni. Barva svetlobe 4000 do 4500 K, CRi preko 80, visoko razmerje lumen/W. Zelo zadovoljni.
Vzel bi LED panelčke boljše kvalitete. Dimenzije so dokaj standardne. Ne vem kake kvalitete je V-tac, ampak v Digitklik v Trzinu jih imajo baje ugodno.
Lp
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Ali montirate luci v kaksne doze, ali samo zataknete v izvrtino pod parno zaporo (ce je.montirano v mansardni strop).
Ce samo v izvrtino, me pregrevanje resno skrbi.sploh zato ker je strop se lesen in ne knauf.
Seveda bi zadaj rad cimmanj posegal v debelino izolacije, ker se tako nimam velike visine za izolacijo. Sedanje klasicne "reflektorske" luci pa so montirane v 110? Izvrtine tudi cez izolacijo. Vemo pa kaj taki "dimniki" v izolaciji pomenijo za ogrevanje.
Sonce naj sveti vsak dan!
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
16.11.2021 ob 11:31
(*Zadnja sprememba objave: 16.11.2021 ob 11:33 uporabnik Energetik81.)
Pa montiraj nadgradne panele, če imaš take pomisleke. Ti se prav lepo hladijo v prostor sobe.
Sicer pa imaš prav, če vgradni panel zatlačiš pod izolacijo, se nima kam hladit. Večina toplote pri LED se ne izseva, ampak greje ohišje. In če 20-30W zatlačiš pod izolacijo, se lahko vse skupaj močno pregreje.
Objave: 10
Teme: 4
Ocena:
0
24.1.2025 ob 19:50
(*Zadnja sprememba objave: 24.1.2025 ob 19:50 uporabnik KitchenBee.)
Pozdrav.
Mene pa zanima sledeče. Gu10 dimabilne imamo 8 let. Sedaj so se začele pregrevati in nam uničujejo dimmerje na pametni inštalaciji. Zakaj enostavno ne nehajo svetizi. Zakaj se "zasmodijo" in zažgejo? 8let je delalo vse brezhibno. Hvala. Lp
Objave: 472
Teme: 21
Ocena:
3
Kakšen GU10. Pa to je nagravžno grdo! Panelček od Kitajca za nekaj EUR in zadeva špila! Oblika, moč (W) in pa stopinje K - to je vse kar moraš vedet!