PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Nizkoenergijska in pasivna gradnja Dimenzija podložnega betona

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

v PZI imamo predviden podložni beton, ki sega 70cm čez temeljno ploščo, predvideno je tudi, da se izolacija od oboda plošče nadaljuje do konca podložnega betona.
Zanima me če je res potrebno, da je taka dimenzija podložnega betona in če je potrebno, da se izolacija nadaljuje po podložnem betonu (čez obod stavbe)? Prepričujejo me namreč, da to ni potrebno, ter da bo prišlo ceneje, če bi podložni beton bil samo kakih 10cm večji od plošče.

Na netu sem na parih mestih zasledil, da je to potrebno, da je položni beton sega vsaj 50cm čez temeljno ploščo ter da je tudi izoliran, ker zaradi plitkega temeljenja lahko v nasprotnem primeru lahko pride do zamrzovanje terena pod robom stavbe in s tem do poškodb stavbe.

Ima kdo izkušnje s tem?
Izkušnje pravijo, da je na tem koncu bolje zaupati projektantom kot izvajalcem. S prve roke, ko sem zahtevala tako jaz kot tudi nadzorni s svojo pametjo, da se take zadeve upoštevajo, kot tudi sosed, ki je zaupal izvajalcem, pa danes pravi da bi bil bolj miren, če bi zaupal projektu kot izvajalcu na tem mestu. Na nekaterih mestih se ne spara. Če zmanjka denarja, se špara na talnih oblogah in pohištvu, ker sta nepomembna...
Kje imaš hidroizolacijo? Kakšen je detajl na stiku plošča - zunanja stena? Ja, podložni beton in toplotna izolacija pod ploščo morata segati izven oboda stavbe cca 50 cm - v večini primerov je tako.
totalna bedarija. eni se tega betona ne dajajo, stirodur na ravn tampon, cez izotek pol pa plata

drugace pa podlozn beton daj cez plosco tolk kolk mas potem vertikale izolacije na coklu/zidu. predvidevam da 16 al pa 20 cm. kak cm sem pa tja ne bo konc sveta. stirodur pa isto, polozis ga tolk vec kolk mas izolacije na steni, in potem lepo pase kup v eku.

predn da se oglasi folk ki je 70cm cez plato polagal stirodur pa pokazte se en primer skode v celi slo, ki je nastala zato ker stirodur ne gleda cez plato...
Uretek, le zakaj obstaja?

Ok da bom malo bolj konkreten. Dejansko se s takšnimi posedki ukvarja zgoraj omenjeno podjetje. In preden kdo omenja izpiranje, ne pri izpiranju prihaja do veliko večjih posedkov, ki jih niti uretek ne more sanirati. Takšna do nekaj cm, kar lahko povzroči razpoke na objektu pa nastajajo zaradi podmrzovanja. In to je podobna zadeva, kot zahteva da se dokazuje, da virusi povzročajo bolezen. Na koncu naredi kakor želiš, če ti bo nadzorni in projektant podpisal super, bosta pač nosila odgovornost ali pa jo potem prelagala. Sem pa sam naredil dovolj simulacij z ustrezno programsko opremo, da vem da se osebno ne bi hecal ti pa kakor želiš.
https://youtu.be/fFBt6BBoCIk

na maketi zgleda fali 70cm stirodura cez rob plate Big Grin
Iskanje po temi