PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Premeri cevi za meteorno vodo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
Imam eno vprašanje glede cevi za odvod meteorni vod.
Iz strešnih žlebov stanovanjske hiše in gospodarskega poslopja pridejo 4 vertikalne cevi fi100mm, k tem se še potem pridružijo 2 cevi fi110 iz dvoriščne kanalete in 1 cev fi110 iz drenaže pod dvoriščem. Vse to moram povezati skupaj in odvesti za približno 35m vstran. Sam mislim, da bi bilo najbolje vse povezati v 2 večji rebrasti PVC cevi, vendar ne vem kakšne premere cevi bi bilo potrebno izbrati, da bo to dobro delovalo. 
Za lažje razumevanje je dodana skica. 
Prosim za kakšen nasvet. 
Hvala.

Priložene datoteke Predogledne slike

Ne razumem sicer prednost dveh jaškov. Koliko m2 površine je vse skupaj, ker če bi šel gledat na maksimalno površino cevi pritokov bi bila cev kar velika. Ali je tukaj, kjer bo položena ta večja cev povozna površina?
Ne omenjaš velikosti površin zbranih meteornih vod, kar je osnova za dimenzioniranje odvoda. Tudi zaradi čiščenja bi zbirni - en - vod  D200 mm gladkih cevi moral zadostovati. (Rebrasta cev  ni dobra rešitev). Poleg tega bi odvod drenaže ločil od glavnega voda, kajti meteorne vode bi stalno drenažo zalivale.
Zdaj ce stejes cevi, jih imas 7.
Ce bi to nalil polno, potem rabis nsjbrz cev vsaj fi 40. (Ce preko palca racunas preseke cevi)
Ampak tako racunanje nima smisla.
Ti moras vedeti povrsino iz katere bos odvajal vodo. Ce se ti zdi velika cev draga za tako dolžino (kam bo tam odtekla? ) potem zadevo lahko zmanjsas na racun kaksnega razbremenilnika oziroma zbiralnika, ki bo naliv pocasi odvedel po tanjsi cevi.
Sonce naj sveti vsak dan!
Ker sem predvideval da bo potrebna precej velika cev za skupni odvod, bi veliko raje speljal 2 manjši, kot pa eno zelo veliko in zato sem predvidel tudi 2 zbirna jaška, ker potem iz vsakega gre po 1 cev naprej.
Površina strehe katero bodo zajemali ti 4 vertikalni odtoki je 138m2, zraven pa pride še odtok kanalete katera pokriva 43m2 tlakovanega dvorišča in drenaža tega dvorišča.
Kjer bo položena večja cev, načeloma nihče ne vozi, vendar nikoli ne veš, če se v prihodnosti pojavi kaka potreba, da bi bilo potrebno peljati preko.
Meteorne vode nebi mogle zaliti drenaže ker bodo te večje cevi že malo pod drenažno, torej bi bil priklop od zgoraj v večjo cev.
Ce mene vprasas 2x160 polna kapa. Ce ze hoces dve cevi
Ker povrsina ni noben bavbav. 
Ne znam pa racunat potrebnega preseka. Mogoce ti google lahko pomaga. Al pa kdo na forumu.
Po moje bi tudi ena 160 cev tole brez problema prebavila. 200m2 površine ima ena malo večja stanovanjska hiša.

Pri močnem nalivu bodo že žlebi premajhni in ne bodo uspeli odvesti vse vode iz strehe, zato bo ta tekla preko njih.
Zadnjič smo imeli v Lj rekordne padavine, 60mm v 1h.
To je iz 200m2 površin približno 3,3 litre/sekundo.

160mm cev lahko prim 1% naklonu odvaja okoli 7 litrov/sekundo.
Mislim da si varen z eno cevjo. Če gre 1x na 20 let čez rob žlebov pa tudi ni krize...
Tako, 160 je vrh glave za to kvadraturo. Pa daj UKC cev, če boš kdaj čez vozil. Pač je nekoliko dražja ampak ni za šparat ker se dela 1x. Pa ne komplicirat z dvema jaškoma. Daj enega pa še ta te bo motil. Kako pa boš na izlivu ponikalnico naredil ali se bo razlivala?
Iz prakse:

Dobrih 180 m2 tlorisa strehe ze 25 let brez nobenega prelivanja uspešno odvaja ena cev 110 mm, s padcem ca. 1,5 % 70 m daleč.
Hvala za te podatke in odogovore.
Pri meni nebo padec samo 1% ali 1,5% ampak občutno večji, skoraj 10%, zaradi naklona terena, ki se začne približno od jaškov naprej.
@pametnjakovic; prosil bi te še podatek pretoka cevi 110, in 125 pri naklonu vsaj 5%.
@dvojka; omenjaš UKC cevi, katere cevi so to mišljene oranžne ali rebraste rdeče ali rebraste črne? Rebraste cevi so verjetno močnejše za vozit čez oz. kaj je prednost katerih?
Sem tudi sam mnenja da bo ena 160 dovolj. Pri nas po 200 cevi tece vsaj 500m2
Oranžne cevi. Pravilno vgrajena, se pravi utrjena podlaga, posteljica, pa zasuta s tamponom.
To so orančne cevi ja. Potem se pa sam odloči koliko močne boš vzel. Sedaj vgradnja pri odvodnjavanju malo manj pomembna ampak vseeno naredi tako kot se zagre. Naj bo trdna. Cevi obsuj do cca 10 cm nad zcevjo z peskom recimo 0-8. Šele potem zasuj z ostalim materialom.
Tule je graf, sem ocenil čez palec (110mm = 4.3 inch, 125mm = 5 inch):
https://www.engineeringtoolbox.com/sewer...d_478.html

Če pravilno berem:
Cev 110mm ima pri 5% naklonu pretok nekje 5 l/s, 125mm pa skoraj 10l/s. To je pri 50% napolnjenosti, tako da je še rezerva.

Skratka, 110mm bi moralo biti dovolj tudi za (naše) rekordne padavine. Če hočeš biti super ziher pa daj 125mm in si tudi v popolni apokalipsi varen.
Iskanje po temi