PodSvojoStreho.net Nepremičnine Finančna plat Predčasno poplačilo kredita

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

ker se slimo, smo prodali hišo in bomo poplačali trenutni stanovanjski kredit. Od banke sem prejel pismo o nameri (za izbris hipoteke), vendar v tem pismu piše, da bom moral plačati celotni znesek, ki ga danes dolgujem. 

Glede na 22.člen zakona o potrošniških kreditih sem bil prepričan, da mi morajo znesek zmanjšati za obresti in del že plačanih stroškov za obravnavo? 

Ali si napačno razlagam zakon? 

"(1) Potrošnik lahko kadar koli v celoti ali delno izpolni svoje obveznosti po kreditni pogodbi. V tem primeru je upravičen do zmanjšanja skupnih stroškov kredita v delu, ki ga sestavljajo obresti in stroški preostalega obdobja trajanja pogodbe ..."
Saj danes dolgujes samo glavnico. To je to.
Pozabil sem napisati, da sem kredit vzel leta 2017 na 25 let. Dvomim, da sem odplačal vse obresti Smile
kar si ti danes dolžan, je glavnica in to poplačuješ predčasno. Če boš držal kredit do konca, boš plačal več, kot so ti zdaj poslali oziroma kot imaš najbrž možnost videti na spletni banki. To je namreč stanje glavnice, ne glavnice+obresti.
Si pa prva leta plačeval procentulano gledano več obresti napram glavnici, kar pa se z leti zmanjšuje. Torej proti koncu dobe kredita plačuješ večinoma glavnico in čist mali % obresti. Obrestno obrestni račun pri kreditih..
Pomnoži trenutni znesek anuitete s številom preostalih anuitet, od tega zneska odštej znesek, ki ti ga je posredovala banka v ponudbi za predčasno poplačilo. Razlika so obračunane in neplačane obresti do konca dogovorjene (pogodbene) dobe. Če razlike ni, te nategujejo! Pogledati boš moral pobližje določila kreditne pogodbe in splošna določila banke. Ev. tudi preko Združenja bank, če gre za nepošteno prakso, ki so si jo v preteklosti omišljale nekatere banke v lasti tujih bank.

Ev. stroški so še strošek predčasnega poplačila (ki je pogojevan, lahko je okoli 50% stroška odobritve, vendar je odvisno od banke), strošek priprave in izdaje izbrisne pobotnice in strošek notarja za vložitev zahtevka v ZK za izbris hipoteke.
Ne, to ne more biti v redu, glavnica plus njihovi stroški za predčasno poplačilo (kot je to definirano v pogodbi). Poglej si zakon o potrošniških kreditih.
Jaz sem predčasno poplačala kredit malo čez polovico trajanja dobe odplačevanja in je glavnica ustrezala temu (plus minus kak stotak). Strošek za predčasno poplačilo je bil fiksen, medtem ko zdaj znaša načeloma en procent glavnice.
Iskanje po temi