PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Smiselnost postavitve SE glede na lego

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo!

O sončnih elektrarnah je napisanega precej, danes pa sem prebiral precej "vročo" debato na slo-tech: https://slo-tech.com/forum/t785421#crta - sploh ne vem kaj naj si mislim...

Ker nisem strokovnjak na tem področju si zelo težko ustvarim objektivno mnenje glede tega, zato se tudi obračam na skupnost...

Moja streha ima cca 30 stopinj naklon, sleme pa poteka v smeri približno 20 stopinj severno. Tako vzhodna kot zahodna stran strehe torej nista optimalni za postavitev panelov, imam pa v zvezi s tem nekaj vprašanj.

Moja trenutna poraba znaša 5200 kWh letno, računam pa še na slabih 3000 kWh letno pribitka (električni avto, cca 15000 km / leto). Nimam toplotne črpalke, ker se mi cenovno ne izplača (ne kvalificiram se za subvencijo, pa relativno malo porabim (1000-1300 EUR / leto).

1. Na koliko manjši "izplen" električne energije lahko računam če panele postavim na vzhodno/zahodno stran (glede na optimalno, ki naj bi bila bolj jugo-vzhodna, če se ne motim?) Če sem prav zasledil, naj bil energijski izplen v Sloveniji nekje med 950 in 1150 kWh/kWp, so pa ti podatki verjetno za idealno postavitev (smer neba + naklon?) Znanec je modul montiral na vzhodno stran in je z meritvami ugotovil relativno majhen upad (manj kot 10%) izplena el. energije.

2. Kako je z varnostjo (požar, ipd)? Me skrbi po nepotrebnem? Če prav razumem, se elektrika pri Gen-i in Petrol SE prenaša pri visoki napetosti (tako da se moduli združujejo?). Lahko da se motim... Pri GEN-I so ponudili "monokristalne fotonapetostne module Jinko Tiger 395 W" SolarEdge, če komu to kaj pove...

3. Kako je s snegolovi? Predvidevam, da jih tam, kjer so paneli, ni - ali to pomeni, da sneg prosto zdrsi iz strehe? Če da, zna biti to neprijetno - za tiste ki so spodaj...

4. Nisem še uspel vprašati ponudnikov, ampak sklepam, da bi lahko vzel tudi manjšo SE kot jo ponujajo (11kW)? Ocenjujem, da bi recimo 9kW zadostovalo, vem pa ne. Kaj menite?

5. Glede cen: če prav razumem, je pri SE potrebno plačevati cca 20 EUR mesečno (za 11kW priklop) omrežnina, prispevki. Ostalo se pa poračuna glede na pridelano / porabljeno energijo, s to razliko, da se upošteva le enotna tarifa in ne VT/MT kot sedaj. Sedaj plačujem cca 60 EUR mesečno, pri tem da porabim več v MT kot v VT. Ponudba navaja mesečni strošek 141,60 EUR, za dobo 7 let, kar pomeni, da bi 7 let plačeval precej višjo ceno in bi potem potreboval še nekaj let (4-5) da pridem na 0 (če gledam strošek investicije naproti stroški električne energije). Gledano s tega zornega kota se mi investicija v SE niti ne izplača... razen če sem kaj spregledal in narobe razmišljam.

6. V ponudbi je vključen tudi mesečni strošek vzdrževanja SE v znesku 8,25 EUR - kaj pa se vzdržuje na SE?

Mimogrede, skoraj zagotovo več kot 15 let ne bom v tej hiši - verjetno pa jo bom že po 10. letih zapustil...

Bi na mojem mestu šli v investicijo?

Hvala za mnenja!

Morda še podvprašanje glede tega, kaj pomeni azimut pri kalkulatorju izkoristka na https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP: V navodilih (https://ec.europa.eu/jrc/en/PVGIS/docs/usermanual) je azimut 0 označen kot da pomeni jug. Medtem ko je -90 vzhod, 90 pa zahod. Se pravi bi v mojem primeru, če prav razumem, gled ena to, da sleme teče v smeri 20 st. severno, bila vzhodna postavitev -70, zahodna pa 110 stopinj?

Če to drži bi zahodna stran strehe ustvarila 8882.22kWh vzhodna pa 10445 kWh (17.5 % več).

Morda še podvprašanje glede tega, kaj pomeni azimut pri kalkulatorju izkoristka na https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP: V navodilih (https://ec.europa.eu/jrc/en/PVGIS/docs/usermanual) je azimut 0 označen kot da pomeni jug. Medtem ko je -90 vzhod, 90 pa zahod. Se pravi bi v mojem primeru, če prav razumem, gled ena to, da sleme teče v smeri 20 st. severno, bila vzhodna postavitev -70, zahodna pa 110 stopinj?

Če to drži bi zahodna stran strehe ustvarila 8882.22kWh vzhodna pa 10445 kWh (17.5 % več).
Pri samooskrbni elektrarni je važno, da ni predimenzionirana. Viške podariš in jo preplačaš, če je prevelika. Imam podobno lego strehe edino naklon je 24°, do sedaj je 5Kw elektrarna na vzhodni strani vsako leto pridelala več kot 5000Kwh.
Pri tvoji trenutni porabi se ti v 10 letih zagotovo ne bo izplačala. Plačevanje vzdrževanja je neumnost, ker lahko vsak dan sam pogledaš na aplikaciji, če vse deluje.
Hvala za mnenje Miro!
2. Kako je z varnostjo (požar, ipd)? Me skrbi po nepotrebnem? Če prav razumem, se elektrika pri Gen-i in Petrol SE prenaša pri visoki napetosti (tako da se moduli združujejo?). 

Spoštovani,

pri uporabi sončne elektrarne je bojazen, da bi prišlo do požara odveč. Optimizatorji imajo sicer več nalog vendar je njihova pomembnejša prav preprečitev požara, zato je njihovo delovanje urejeno tudi z zakonodajo. Smernica o požarni varnostni sončnih elektrarne SZPV 512 namreč določajo vse podrobnosti njihovega delovanja, tako, da sončna elektrarna ne predstavlja dodatnega tveganja. To pomeni, da je verjetnost požara na strezi s sončno elektrarno enaka, kot, če elektrarne ne bi bilo.

V primeru dodatnih vprašanj se lahko na nas obrnete tudi preko sistema Povej Petrolu.

Lep pozdrav,

Dario Rot 
vodja produkta Proizvodnja energije iz sončnih elektrarn, 
Proizvodnja elektrike in energentov
Petrol d.d., Ljubljana 
Mimogrede, skoraj zagotovo več kot 15 let ne bom v tej hiši - verjetno pa jo bom že po 10. letih zapustil...

S tem stavkom so bila vsa ostala vprašanja odveč.
Drugače ti vsi ponudniki glede na podlagi satelitske slike točno izračunajo letni izplen . Potreben je samo točen naslov objekta.
Hvala vsem za mnenja! Ja, pri trenutni porabi el. energije kaze da se investicija ne izplaca. Bom videl, morda pa so moje projekcije o bodo porabi napacne in se v naslednjem letu izkaze za smotrno.

Se enkrat, vsem hvala!
Pozdravljeni,

V kolikor želite simulirati delovanje SE upoštevajoč, različno orientacijo in naklon strehe, vas vabimo da si naložite spletno aplikacijo Moja elektrarna (v spletnih trgovinah). Aplikacija upošteva tudi mikrolokacijo objekta, tako da gre zelo realne podatke.

Ekipa Moja elektrarna.
Iskanje po temi