PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Polaganje gres plošč na stirodur

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni ...

Obstaja betonska plošča, ki je hkrati streha kleti. Ta plošča bo služila kot terasa. Do pragov vrat (nulte točke) manjka še dober decimeter. Ideja je naslednja: teraso je potrebno hidroizolirati, da ne bo kdaj kasneje voda prihajala skozi strop v klet. Hkrati je treba nanjo položiti gres plošče (2 cm debele). S tem, ko bi na teraso položil stirodur, bi zadevo hidroizoliral in hkrati dobil potreben višinski nivo. Stirodur bi nalepil, fuge zapurpenal, robove izravnal. Tako bi dobil ravnino, na katero bi položil gres plošče velikega formata. Padec je že izveden na sami plati. Plošče ne bi nič limal, bile bi le položene (na stik ali z minimalno fugo?). Niti fugiral ne bi. Bi to šlo? Po moje bi voda lepo odtekala. Kaj bi se dogajalo pozimi ob zmrzalih?

Lp,
B.
Si se malo čudno izrazil ali si res tako mislil: "... S tem, ko bi na teraso položil stirodur, bi zadevo hidroizoliral ..."
Ker stirodur ni hidroizolacija, temveč termoizolacija.
To je res, ampak zadeva je tudi vodonepropustna. Gre bolj za dve muhi na en mah. Voda bo imela bistveno težjo pot, da kadarkoli pride čez 10 cm stirodurja, pa še nivo bi dobil. Sicer pa me bolj zanima obnašanje plošč na stirodurju brez lepljenja ...
Ne bo šlo tako.

Narediš po P.S.- u:
- nalepiš trakove Izotekt na teraso (prej premaz z Ibitolom) - to je prava HI (jaz bi sicer beton najprej 2x premazal s Hidrostopom, ker sem ziheraš)
- z purpeno zalepiš stirodur (zavedaj se, da je purpen relativno vpojen za vodo, zato ga uporabil izključno kot lepilo, brez ekspanzije)
- na stirodurju narediš skorjo z fleksibilnim lepilom za keramiko in mrežico, najbolje dvoslojno
- na to lepiš gres plošče
- fuge bi bilo najbolje izvesti z neko hi-tec trajnoelastično maso, ker bodo te najbolj na udaru in bodo najprej popokale, če bodo narejene z običajno fugirno maso
OK, denimo, da hidroizolacijo res izvedeš po PS-u, Vseeno pa bi gres zgolj položil na stirodur potem na vrhu - nič lepil. V čem bi tu lahko bil problem? Fugiral in lepil ne bi ravno zaradi neposredne izpostavljenosti vremenu (ne bo strehe). Sama plošča je sicer težka 50 kg in načeloma nima kam iti. A bi lahko težavo predstavljalo tistega nekaj vlage, ki bi dejansko pozimi ostajala med stirodurjem in ploščo?
Problem, ki ga vidim je v ravninah oz. višinah. Če boš stirodur še tako lepo prilepil na tla, ga ne boš nikoli spravil v nulo in plošče, ki jih boš položil nanj, bodo "klecale". Ne bo lepo izgledalo in ne bo prijetno za hodit.
Plus, ki ga vidim je pa, da ne bo fug, ki so vedno šibka točka na terasah in balkonih.

Hidroizolacijo obvezno izvedi tako kot sem napisal, potem pa lahko položiš gres plošče na svoj način. Če ne boš zadovoljen (in mislim, da ne boš) jih še vedno lahko kasneje umakneš, narediš podlago z mrežico ter lepiš.
Hvala ... ))
Iskanje po temi