PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave AB stene kleti in inštalacije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav,

novogradnja, zunanje stene kletne etaže pridejo ulite AB. Zanima me, če je kdo delal na tak način, kako je rešil inštalacije. Kar se je dalo, sem si že zamislil na notranjih stenah, ki bodo zidane, ampak 2 vertikali kanalizacije prideta pa recimo po teh zunanjih stenah, prav tako nekaj stikal za luči. A ste vse naredili pred zalitjem ali je kdo štemal in delal naknadno? Je še kaka tretja opcija, da si recimo pustiš "kanal"?

Hvala, lp.
Novo gradnja, pa brez načrta??? Kakor koli že, vsak je svoje usode gospodar. Predlagam pa ti, da si, če že nimaš načrtov za izvedbo, na papir narišeš tloris in določiš lokacije, kjer bodo iz zunanjosti prihajali priključki: elektrika, vodovod, kakalizacija, plin. Tam lahko daš med opaž stiropor, ki ga boš lahko kasneje odstranil, odprtine pa po uvedbi cevi, zidarsko obdelal.
Enako se med opaž vstavi inštalacijske cevi in doze ter uredi prehode med vertikalami in horizontalno ploščo. Morajo pa te cevi in doze biti dobro fiksirane, da se ti med vlivanjem betona ne premaknejo ali stisnejo.
Štemajo v beton pa pri novogradnjah v glavnem pozabljivci, šalabajzerji in pametnjakoviči. Smile Big Grin
Pozdravljeni,

Da se jaz pristavimo svoj piskrcek. Imam klet ki je AB. Rad bi si razpeljal nekaj vtičnic in luči.

Ker bo nadomestno ne zanima kaj mi bolj priporočate. NIK kanale ali tiste okrogle PVC cevi ?

Upam da sem bil jasen. Žal ne poznam izraža za tiste okrogle nadomestne cevi
Če bo nadometno, je samo stvar okusa. Če kanale, potem predlagam take, ki se vijačijo in ne lepijo. Drugače pa te okrogle cevi tudi lepo držijo, tudi krivine se dobijo in kabli niso na prostem. Pa nosilčki se staknejo in je lahko več cevi vzporedno.
Če je to.neka delavnica, garaža, in je tega več v isti liniji, potem  kabelska polica. Potem pa samo iz nje vlečes navzdol kable  do stikal, vtičnic..za tisto pa potem uporabiš Nik kanal, ali "cev z objemko"
Avtor
Če ves kje bi imel stikala, vticnice...potem na opaž fiksiras doze in cev do njih (privezes na armaturno mrezo, najbrž bo obojestranska mreža?) 
Naknadno stemanje je butalsko in najbrž ni dovoljeno. Zato ker je betona nad mrežo najbrž premalo da bi tja zakopal cev, pod mrežo je ne moreš stenar, rezanje mreže na večje razdalje pa statično ne bo dovoljeno oziroma smiselno. 
Naredi vidni beton, eventuelno pobrusis  in pobelis. 
Vgradnja doza in cevi pred betoniranjem te stane "10" evrov, po betoniranju pa 50 pa vprašanje če je dovolj.
Sonce naj sveti vsak dan!
Ok, enako razmišljam, tako da moram biti res pozoren, ko se bo tole opažilo, da se česa ne pozabi. Predvsem so problem vertikale kanalizacije, da se jih vstavi med obe mreži, ostalo se še tudi kaj nadometno reši po potrebi. In ja, namen je, da se betonskih sten ne ometuje, ampak samo pobrusi, skita in zbeli. Nosilne stene pridejo pa zidane, tisto bo pa treba ometat.

Še to, projekt (načrt) seveda je, ampak na sliki ne piše, kdaj se cev vstavi v steno. Pri normalni gradnji seveda kasneje, ko je že pozidano.
Bi še jaz nekaj vprašanj. Novogradnja, ta teden bomo naredili mansardno AB ploščo. Mansarda bo izolirana samo nad ploščo, tako, da bo samo pohodna, neizkoriščena.
1. Kako naredim predpripravo za stropne luči? Zaščitne cevi za ele, bi naknadno razpeljeval, da se nebi kaj poškodovale pri vlivanju plošče in pa, ker še nevem točno, kam bom postavil elek. omaro. Zato tudi nevem kako dolge zaščitne cevi . Ali naj sedaj samo vgradim v beton malo večje zaščitne. Ali zmontiram stropno dozo?
2. Kaj je bolje za ostale ele. razvode, jih ravno tako iz utility povlečem skozi ploščo na podstrešje in potem nazaj dol razvejam v prostore po stenah. Da nebo toliko vseh cevi v tlaku, kjer bo talno gretje.
3. Kolikšen fi je običajno za razvode? V dokumentaciji piše fi16 in se mi zdi kar malo. A bosta šla lepo 2 žile 3x1,5mm2.
4. Kako imate speljano glavni ele. kabel od PSO v hišo? se postavi na fasado kakšno omarico, kjer je še kakšna dodatna zaščitna cev, če bi se kdaj potrebovalo? Ali kar direktno pod izolacijo pa notri do varovalk.
Iskanje po temi