PodSvojoStreho.net Nepremičnine Finančna plat Lastna sredstva in rastoča hipoteka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo, 

prebral sem že različne forume po dolgem in po čez, spletne strani itd. ampak mi še vedno nekaj stvari ni povsem jasnih. Vem, da bi lahko nekaj odgovorov dobil tudi na banki vendar imam zaenkrat zgolj hipotetična vprašanja, hkrati so pa izkušnje iz prve roke tudi dragocene. 

Situacija je taka, da bi s partnerko želela iti čim prej iz najema in zgraditi hišo, saj sva  kreditno dovolj sposobna in raje vloživa denar v kredit kot najemnino, težava so zgolj lastna sredstva, saj sva še mlada in še ne varčujeva tako dolgo. Računava, da bova imela čez kakšno leto privarčevanih 40-50 tisoč, vendar nisva prepričana, če je to dovolj in kakšna je najboljša rešitev za kredit za nakup parcele kot tudi hiše. 

Mi lahko kdo iz prakse pove, kakšen je realen znesek (delež) potrebnih lastnih sredstev za nakup parcele in dokončne ureditve hiše - za kredit rabiš 20% lastnih sredstev, ampak koliko potem nanese še oprema, urejanje okolice, ki je kredit ne pokriva?

Kako pa je v primeru kredita z rastočo hipoteko - dobiš najprej kredit samo za parcelo in gradbeno dovoljenje, nato pa ti isti kredit zvišajo glede na vrednost projekta (montažne hiše)? Ali gre zgolj za nov kredit, s katerim moraš poplačati kredit za parcelo, kar pomeni, da moraš imeti 20% vrednosti tako za parcelo, verjetno tudi za papirje, kot tudi za kredit za hišo? 

Hvala za pomoč
Kredita dobiš do 80% vrednosti projekta. Gradbeno dovoljenje je pogoj, za hipotekarni kredit za gradnjo. Pred tem ga lahko vzameš edino za nakup parcele. Če je parcela 100k, dobiš max 80k kredita. Za gradbeno dovoljenje ti potem banka ponudi kak gotovinski kredit.

Za kredit boš potreboval ponudbo za parcelo in potem še ponudbe za hišo, temeljno ploščo in za ureditev okolice. Oni ocenijo koliko je projekt vreden in do 80% te vrednosti je lahko višina kredita.

Ne priporočam ti iti brez lastnih sredstev v gradnjo. Moraš urediti še vse priklope, opremit hišo, itd. To hitro nanese kar nekaj denarja. Tudi, če pokrivaš vse iz kredita se lahko zgodi, da bo premalo. Pri meni se je nekaj zadev s priklopi in ploščo zakompliciralo in je bilo vse skupaj 6k dražje. Če ne bi imel prišparanega, bi moral v limit ali pa na hitro dobiti nek neugoden gotovinski kredit.
jakan, to popolnoma razumem in tudi nimava namena iti v gradnjo s premalo lastnimi sredstvi, saj naju skrbi ravno to, da bi se zakalkulirala in še pred koncem ostala brez denarja. 

Zanima me v bistvu, koliko lastnih sredstev bo dovolj in kako se lastna sredstva štejejo potem pri kreditu za samo gradnjo. Kot si rekel npr. parcela stane 100k, rabiš 20k lastnega denarja, da ti banka odobri kredit. Nato daš še 15-20k lastnega za vse papirje, prispevke in gradbeno. Potem greš spet na banko in zaprosiš za kredit, recimo, da je montažna hiša s temeljno ploščo 150k. 

Od tukaj naprej pa potem ne vem, kako točno poteka, niti nikjer nisem zasledil teh informacij. Ali rabiš za teh 150k spet 20% lastnih sredstev (torej 30k), ali se všteje že to, da si dal 20k lastnih sredstev za parcelo + potem papirje in lahko dejansko dobiš (skoraj) vseh 150k / doplačaš okrog 15k?

Na koncu je v tem potem lahko tudi skoraj 20k razlike, kar se pa v času varčevanja in času plačevanja najemnine že kar pozna  Wink
Banka bo ocenila vrednost projekta. V mojem primeru je bila vrednost projekta 240k (parcela+dokončana hiša), kar pomeni, da bi lahko dobil max 192k kredita. Vzel sem ga 120k, kot lastna sredstva so mi pa šteli parcelo in gradbeno dovoljenje, ker sem to že imel in brez kreditov.

Najbolje, da vprašaš po bankah, ker je lahko tudi od banke do banke različno.
Pozdravljeni, mene bi pa zanimalo ob tem , kaj lahko banka sploh ceni koliko je hiša vredna, če ima človek samo pripravljeno vso dokumentacijo za gradnjo?
Cenilec oceni glede na dokumentacijo in parcelo, koliko je na koncu vse skupaj vredno.
Približno oceno že imaš v DGD (vrednost projekta).

Sicer pa spet odvisno od banke do banke.
Nekatere imajo cenilce, pri nekaterih je dovolj samo fotografija, nekatere potrebujejo predračune za črpanje, druge spet ne... odvisno...
Kaj pa v primeru da parcelo imas, in preden gres na banko po kredit sam vlozis v izkop, temeljno ploščo in škarpe, se vložek v to šteje kot lastna udeležba/sredstva v primeru kredita z rastočo hipoteko?
Iskanje po temi