Objave: 98
Teme: 33
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Nabavil bi rad par pametnih wifi stikal za upravljanje luči po hiši, trenutno imamo klasik stikala od Junga..zdaj pa gledam preko alija in imajo dve vrsti teh stikal oz. pri enih piše "single fire line" pri alternativi pa "null line and fire line"...prav tako so ena še z nekim kondenzatorjem zraven, ki pa ga moraš priklopiti direkt na luč. Za luči je povsod napeljana faza, nula in ozemljitev...potemtakem potrebujem tega "null line and fire line"?
Gledal sem od Sonoffa, imajo pa cca iste (verjetno identična, samo ni naveden brand opredeljen), ki so še par evrov cenejše. Ima kdo izkušnjo s temi stikali?
Lp
Objave: 101
Teme: 14
Ocena:
2
Poglej Shelly naprave. Jaz sem jih nabavil za novogradnjo. Sedaj jih imam zmontiranih nekaj po hiši, za testiranje in toliko, da spoznam še platforme za avtomatizacijo.
Sonoff sem vzel dva, da sem testiral, ampak na koncu sem se odločil za Shelly zaradi vseh priporočil. Plus, imaš zelo dobro support grupo na FBju.
Objave: 8
Teme: 3
Ocena:
1
Lahko nabaviš pametna stikala, ali pa semo "pamet", ki jo dodaš k obstoječemu stikalu.
V obeh primerih pa je to (pametno stikalo ali pa samo "pamet") nek kontroler (mini računalnik), ki za delovanje potrebuje STALNO napajanje.
Torej na mestu, kjer boš namestil to (stikalo ali pamet) potrebuješ nulo in (stalno) fazo.
Shelly je primer takšne "pameti", Sonoff fa primer "pametnega stikala".
Tisti "kondenzator" za priklop pri luči je potreben, če nimaš stalne faze pri stikalu, da spusti nekaj elektrike mimo luči, da ta "mini računlanik" lahko dela.
Torej: če imaš do stikala pripeljano tako (stalno) fazo kot nulo, potem ni težav, ne potrebuješ "kondenzatorja".
Signal iz stikala po montaži postane "vhod" (signal) v "mini računalnik".
Drugi "vhod" (signal) pa lahko pride preko WiFija.
In potem ta računalnik pošlje elektriko na izhod in priže luč.
Torej "računlanik" potrebuje stalno dazo in nulo za svoje delovanje, potrebuje vhodni podatek (iz stikala) in ima 2 izhoda, kamor priključiš luč.
To pišem za shelly "pamet", kaj potrebuješ za priklop.
Če imaš stikalo in "pamet" združeno skupaj (sonoff), je nekaj manj priključkov, ampak princip ostaja enak.
Potrebuješ fazo in nulo, da računlanik dela in na izhod priključiš luč.
Objave: 1478
Teme: 16
Ocena:
37
Jaz imam pa tako situacijo, ki bi jo želel rešiti, morda bi se dalo s katerim izmed teh Sonoff/shelly elementov:
v kopalnici imam dozo s tipkalom (kot za zvonec), preko katerega bi rad vklapljal neko napravo (boost rekuperatorja).
Problem je v tem, da sem moral kabel in njegove žice, ki so se nahajale v dozi uporabiti za nekaj drugega. Torej sedaj je stanje, kot da v dozi kabla ni. Obstaja samo doza in tipkalo na njej, s katerimi bi želel kdaj pa kdaj vklopiti rekuperator.
Ali obstaja nek element (ki bi šel v dozo), ki bi kot WIFI oddajnik (poljubne frekvence) pošiljal signal, ki bi ga njegov sprejemnik ob rekuperatorju kake 4 metre stran ulovil (vmes sta dve steni) in preklopil delovanje? Dovolj mi je prožilni impulz, ne rabim (v bistvu nočem) fiksnega stanja on-off.
Napajanja (faze) v dozi nimam, notri lahko dam kvečjemu kakšno manjšo baterijo, na primer CR3032 ali kaj podobnega, kar bi lahko ob oddajniški element stisnil v dozo.
Ne rabim delovanja preko telefona, želel bi le preklop s tistim mehanskim tipkalom (ker mi je tako lažje narediti v kopalnici, kot da vlečem telefon s sabo in iščem po njemu neke aplikacije za to.)
Upam, da sem dovolj jasno opisal.
Objave: 8
Teme: 3
Ocena:
1
Poznam edino "shelly button 1", mala črna škatlica z vgrajeno baterijo, ki se poveže na lokalni WiFi in potem lahko s tem kontroliraš kakšno drugo napravo.
Recimo shelly switch.
Button 1: 20€
Shelly switch: 10€
Lokalni WiFi: verjetno že imaš.
Potem pa ta gumb magari na steno prilepiš.