PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Luči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kje in katere stropne luči kupujete? Kupil bi led stropne luči, čisto navadne, kvadratne in pravokotne, brez nekih okraskov.
Jaz sem jih kupil v Jagru (najceneje), mislim da imajo 2 ali 3 leta garancije (podobna zadeva z enako močno in svetilnostjo je bila v Merkurju 1x dražja) - dvomim da je tista 1x dražja kaj boljša, saj je vrjetno tako vse narejeno na vzhodu..

So pa 12W in 18W .
Sam sem jih kupil pri razsvetljava.si (daleč najugodnejše) in delajo super. Imam še eno iz Merkuja za malo bogastvo in eno iz Obija, za malo manjše bogastvo. Razlika se nedvomno opazi. Ista temperatura barve (nevtralno bela cca 3000K) ni ista. Tista iz Merkurja je najbližje pravi dnevni svetlobi na lep poleten dan.
Pri LED svetilih se zanemarja CRI indeks, ki pove kako so zatopane vse barve v barvnem spektru. Razlika v indeksu ni velika (dejansko se razteta med 70 in 90+), se pa optično zelo pozna. Tista iz Obija pri isti temperaturi deluje najbolj umetno, hladno, rahlo vleče na zeleno.
Če jih misliš kupiti več, najprej sprobaj po eno. Najbolj pomembno pa je, da imaš vsaj v istem prostoru istega proizvajalca in isto "belo". V nasprotnem primeru boš imel katastrofalno luč, ki ti ne bo prijetna.
Razsvetljavi v novi hiši sem namenil veliko pozornosti.
Zahteve so bile: Led luči, toplo bela svetloba, dobra reprodukcija svetlobe s cri več od 80, nadgradne, nizke, dobra svetilnost, okrogle, nizke, bele.
Po neuspelem iskanju na netu sem se slučajno oglasil v elektro lokalni trgovini v Lescah in voila!
Led line easyfix luči iz Poljske, najverjetneje pa iz vzhoda. 
Vse zahteve so bile izpolnjene. Vzamem eno manjšo, jo teden dni premikam iz kopalnice, v kuhinjo, spalnico, dnevno sobo. Opazujem pod njo hrano, kožo, rastline in primerjam z žarnico z žarilno nitko in halogenko ter enim led panelov no name.
Odločitev je padla.
V kopalnicah in garderobni sobi 4000K, povsod drugje 2700K. Različne svetilnosti, ki so pogojene s fi-jem.

Po letu dni prezadovoljni, vse dela. Ni opaziti migetanja, nezahtevna, pomirjujoča in topla svetloba. 

V programu so okrogle in pravokotne, vsaka od njih v izvedbi 4000K ali 2700K. Montaža lahko direktno na strop ali s krempeljci za vgradnjo v knauf. Vse v enem.
Bistveno zame je bila višina, ki je 13mm. Zelo elegantno. Za difuzor pa je uporabljeno pravo steklo. Ledice so montirane po obodu, nobenega svetlega robu na robu med ohišjem in difuzorjem. 
Za montažo sem moral poštemati cca 2cm v širino in globino okoli izvoda kablov in v globino odrezati rebrasto cev. Luč je namreč čisto flat in dovodnI kabli se potlačijo v to luknjo.
Cena ne veliko višja kot 3-4 cm led paneli, ki jih ponujajo povsod.

Načrtoval sem več panelov manjše svetilnosti, tako sem dobil bolj zvezno osvetlitev. V dnevni sobi je poleg teh malih še en velik centralni panel, v kopalnicah malo večji, v spalnicah in hodnikih mali. 

Malo sem se razpisal, ampak to s svetlobo je res uspelo in upam da sem komu pomagal. 

Kot sem omenil, sem pristaš tople svetlobe in teh 2700K je res topleje kot 3000K.

Še montaža:
https://m.youtube.com/watch?v=TK33C-btH_M
(20.10.2020 ob 18:39)lukao Napisal: Kje in katere stropne luči kupujete? Kupil bi led stropne luči, čisto navadne, kvadratne in pravokotne, brez nekih okraskov.

Večino nadgradnih panelov sem nabavil v baubau. Nato sem videl, da na e-bayu dobiš praktično isto za 3x nižjo ceno, nabavljam tam. Sploh za otroško sobo, kjer je panel z regulacijo svetilnosti in CCT, je razlika 100 vs 35€ , vsaj tako je bilo par let nazaj.
Če bi takrat to vedel, bi dal po celi bajte te panele z daljincem, spreminjanje CCT je enostavno zakon.
Pri otrocih imamo tako zjutraj ali podnevi (oblačen, deževen dan) 6500K in 100% svetilnost in je notri kot dan, zvečer vržem na 2700K in 10% svetlosti, zmaga.
Zadnje čase se res veliko uporabljajo LED paneli, največja prednost je, da ne bleščijo in oddajajo zelo enakomerno svetlobo. CRI indeks je lahko prvi faktor, ki loči slabše svetilke od boljših, svetilke z manj kot 80 CRI zase nebi kupoval.
Poleg tega sta pomembna še moč in toplina svetlobe. Glede na trenutne LED standarde je lahko okvirna mera nekje 30W na 10m2.
Sam sem še vedno pristaš klasičnih usmerjenih reflektorjev, na mestih lahko naredijo bolj dramatičen efekt.
Sicer pa so zanimive tudi te svetilke, od LED panelov se razlikujejo, da rob ni viden: https://igra-svetlobe.si/katalog?categor...low2high=1

Lep pozdrav,
RM
Sem naročil za test eno luč iz Aliexpressa. 16€ z dostavo iz Poljskega skladišča.
Ta je 12" velika, 28W in 6500K, ker zadnjič ni bilo drugih na zalogi. Ker imam po dve luči na prostor sem najprej naročil manjšo in bo ravno prav. Zdaj čakam še eno warm light, potem pa v akcijo, če bo ok Smile

[Slika: 20201209050858331ios.jpg][Slika: 20201209050924693ios.jpg][Slika: 20201209050929442ios.jpg]
Iskanje po temi