PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončna elektrarna + panterm

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,  
zanima me če ima kdo za ogrevanje novogradnje hiše (200m2), talno gretje, 18cm izolacije - panterm in samozadostno elektrarno? 

Rabil bi par informacij koliko večja elektrarna je potrebna, ker sem imel prvotno v planu imeti TČ zrak voda. In tudi ali je to sploh pametna ideja? 

Hvala in lep pozdrav 
Tomaž
Preberi zadnje objave v temi Sončne elektrarne za samooskrbo - dejanske izkušnje. Tako idejo je imel wilson34. Sedaj sta že dva...
Ne rabiš panterma, zgolj grelec v bojlerju.
Računaj na cca. 15 000 kWh porabe letno. Se pravi bi rabil tudi elektrarno nekje tako. Ki pa ti jo ne bodo dali. Razen če nimaš želje plačevati močnejših varovalk.
Ampak vseeno zmontiraj tako. V slabših dneh se bo nateklo malo več, mogoče se celo izzide.

Jaz bi v novogradnji definitivno naredil tako. Prednosti je ogromno, slabosti praktično nič.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
(22.7.2020 ob 09:53)Fery Napisal: Ne rabiš panterma, zgolj grelec v bojlerju.
Računaj na cca. 15 000 kWh porabe letno. Se pravi bi rabil tudi elektrarno nekje tako. Ki pa ti jo ne bodo dali. Razen če nimaš želje plačevati močnejših varovalk.
Ampak vseeno zmontiraj tako. V slabših dneh se bo nateklo malo več, mogoče se celo izzide.

Jaz bi v novogradnji definitivno naredil tako. Prednosti je ogromno, slabosti praktično nič.

hvala fery za odgovor. 
za prehodnja obdobja imava pa tudi kamin in mislim da kurjava nebo kaj prav veliko lavfala.
Se strinjam s tabo, mislim da tudi če bi se nateklo premalo iz SE in bi nakoncu doplačal nekje 200 - 300 € (če sploh bi kaj). investicija v TČ nekje 11kW je pa tudi nekje 8-10k. 
Zdaj me samo še to zanima koliko kW elektrarno postaviti, ker na pancarke 3x20A je maximum 11.5kW SE.
Poleg velikosti SE je pomembna tvoja lokacija...od tega je odvisno ali boš iz 11kW SE dobil 13 ali 10 izplena....v samem štaru ko bodo paneli dali svoj maksimum, potem pa z vsakim letom še nekaj upada izkoristek. Jaz bom dal 10.2kw, izplena bo blizu 12, rabim pa 8. Viške bom pa najverjetnje podaril komu.
(22.7.2020 ob 10:18)pentax Napisal: Poleg velikosti SE je pomembna tvoja lokacija...od tega je odvisno ali boš iz 11kW SE dobil 13 ali 10 izplena....v samem štaru ko bodo paneli dali svoj maksimum, potem pa z vsakim letom še nekaj upada izkoristek. Jaz bom dal 10.2kw, izplena bo blizu 12, rabim pa 8. Viške bom pa najverjetnje podaril komu.

Lokacijo mam baje idealno, streha je direkt na jug naklon pa 40.
Kaj boste meli pa za ogrevanje? Tč?
Ne kupuj TČ, naredi tako, kot si si zamislil. Oz. tako, kot sem ti predlagal.
Kotlovnica te bo prišla pod jurja (če računamo talno kot svojo celoto), servis zero, okvar praktično ni.
Kamina ne boš rabil. Razen za gušt. Sem "kuril" tako par sezon in če bi imel plac na strehi za elektrarno, bi TČ odletela kot knof od gat.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Imam že tč štiri sezone.
(22.7.2020 ob 11:22)pentax Napisal: Imam že tč štiri sezone.
tom89 

Pokni gor SE in imaš mir za naslednjih cca 25let
Stvar niti slučajno ni tako enostavna, kot jo prikazujejo nekateri. Na prvo žogo je neka posoda, v njej grelec in SE na streho idealna in cenovno ugodna rešitev. Če pa pogledamo malce širše, pa se moramo vprašati:
Kako bomo ogrevali sanitarno vodo?
Kako bomo kuhali?
Kako se bomo vozili jutri?
....
( pol pa si nekega hladnega zimskega popoldneva brez ogrevanja, z na pol skuhanim kosilom, s toplim pivom v hladilniku  in praznim EV, da bi šel po štromarja, kateri bi ti menjal glavno varovalko Cool ).

Omejitev moči SE v sistemu samooskrbe je ravno zaradi "širšega" pogleda. Ker je tudi meritev porabe elektrike enotarifna tudi ni možno izkoriščati cenejšo nočno tarifo in bodoče inovativne odjeme (dirigiran odvzem).

Vsekakor pa je na vsakemu posamezniku, da se odloči. Upam le, da ne bo potem skakal naokrog s plakati Grete in se boril proti emisijam CO2.
Tudi podatki napisani v tej temi se ne skladajo najbolj.

Fery pravi, da bi 200 m2 hiša grajena po današnjih standardih porabila 15kWh toplote oz. elektrike.
Monter TČ pravi da tom89 potrebuje 11kW toplotno črpalko.

Koliko pišejo uporabniki ima toplotna črpalka nekje COP 3, torej bi mogla 11kW črpalka proizvesti vsaj 30kWh toplotne energije, kar je več kot enkrat preveč energije za ogrevanje takšne hiše.

Po tem takem bi tom89 potreboval za nekje polovico švohnejšo toplotno črpalko. To je cca. 6 do 7 kW. Takšna črpalka je pa cenejša, tukaj na forumu se piše da jo je možno dobiti za nekje 5-6k€.

Ker tom89 želi postaviti SE, vgraditi tudi kamin na drva niti ne potrebuje več 6kW toplotne črpalke ampak še manjšo, ki mu bo pokrila prehodna obdobja. Ko bo pa stisnila zima, si pa lahko pomaga z vgrajenimi grelci v kakšni 4kW toplotni črpalki, občasno pa tudi zakuri v kaminu, če še grelci nebi zmogli.

Na ta način bi mogel z maksimalno možno močjo sončne elektrarne pokriti vse potrebe po električni energiji.
Iskanje po temi