PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izračun moči toplotne črpalke iz podatkov o pretekli porabi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Avtor iz KG
Kako hudiča 2 stuka hiše ogrevas s 500l olja na sezono v KG?
A gostje kar v bundah spijo?
A tega ni nihče opazil, oziroma pogledal njegove priloge v prvi objavi?
Glede sanitarne vode in TC.
Kot napisano, kupi cimvecji bojler kar ga spraviš čez vrata, s čim večjim izmenjevalcem.
Če te že denar žuli. Ti pa za kakšno gratis nočitev prisparam nekaj jurjev.
Pri mojem sosedu kupim malo rabljeno oljno peč Seltron optima in zamenjam tvojo staro.

Kaj hudiča misliš da boš privarčeval  pri porabi 500l olja letno in investiciji 10k?
Razen če si napisal napačne podatke.
Me zanima kako si meril porabo v količinah 3l mesečno in podobne cifre.

Glede na pretekle podatke, bo vse kar nad 10kw TC, metanje denarja stran. Špice v ogrevanju in porabe tople vode pokrIj s pol m3 velikim zalogovnikom/bojlerjem tople vode.
Vsaj tak nasvet mi je dal sassapo pred časom ko sem želel menjat elko peč za TC. Pa bo glede na ceno olja in porabo olja se vsaj kako.leto počakala oljna peč v kurilnici
Sonce naj sveti vsak dan!
(28.5.2020 ob 23:47)csamo001 Napisal: Sašo, daj ti meni prosim to malo bolj po slovensko... integriran gravitačni SSE sistem?

Priložene datoteke Predogledne slike

dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(29.5.2020 ob 06:50)Hanzi Napisal: Avtor iz KG
Kako hudiča 2 stuka hiše ogrevas s 500l olja na sezono v KG?
A gostje kar v bundah spijo?
A tega ni nihče opazil, oziroma pogledal njegove priloge v prvi objavi?
Glede sanitarne vode in TC.
Kot napisano, kupi cimvecji bojler kar ga spraviš čez vrata, s čim večjim izmenjevalcem.
Če te že denar žuli. Ti pa za kakšno gratis nočitev prisparam nekaj jurjev.
Pri mojem sosedu kupim malo rabljeno oljno peč Seltron optima in zamenjam tvojo staro.

Kaj hudiča misliš da boš privarčeval  pri porabi 500l olja letno in investiciji 10k?
Razen če si napisal napačne podatke.
Me zanima kako si meril porabo v količinah 3l mesečno in podobne cifre.

Glede na pretekle podatke, bo vse kar nad 10kw TC, metanje denarja stran. Špice v ogrevanju in porabe tople vode pokrIj s pol m3 velikim zalogovnikom/bojlerjem tople vode.
Vsaj tak nasvet mi je dal sassapo pred časom ko sem želel menjat elko peč za TC. Pa bo glede na ceno olja in porabo olja se vsaj kako.leto počakala oljna peč v kurilnici

Sem šele zdaj pogledal, čeprav sem že prej napisal: kakšna je sploh poraba in ali je menjava ekonomična?

Se pa pridružujem Hanzijevemu pomisleku: kako se izmeri poraba 3l olje na mesec?

(29.5.2020 ob 09:13)sassapo Napisal:
(28.5.2020 ob 23:47)csamo001 Napisal: Sašo, daj ti meni prosim to malo bolj po slovensko... integriran gravitačni SSE sistem?

Zanimiva zadeva, moram priznat, da v praksi tega še nisem videl.

https://www.vaillant.info/customers/prod...-1218.html

Kako pa se ti bojlerji kaj držijo, glede na to, da so izpostavljeni vremenskim vplivom?

Najbrž ni nujno montirat na streho, bi verjetno šlo tudi kar na tla?

Kako pa je s potencialnim pregrevanjem na teh sistemih? Piše tukaj, da je stagnation temperature 205 stopinj C... kaj to pomeni? https://www.vaillant.info/downloads/syst...951521.pdf
(29.5.2020 ob 13:12)csamo001 Napisal:

Morš it malce dlje po svetu, kot je Hrvaška. Če greš v Turčijo, Grčijo, Egipt... imaš tak sistem skoraj na vsaki strehi.  Smile
Oziroma... vidiš tam, kjer ni nevarnosti zmrzali. Fina stvar, dela brez elektrike Smile

Glede merjenja porabe 3l olja na mesec pa... brez problema, izračunaš iz delovnih ur gorilca, ob znanih nastavitvah.
Vprašanje pa je, kaj ta podatek pomeni oz, koliko je realen za karkoli.
To je ura/dve delovanja gorilca. Realno to še peč sama sebe ne drži mlačno, kaj šele kaj več...
(29.5.2020 ob 13:35)bozgom Napisal:

Morš it malce dlje po svetu, kot je Hrvaška. Če greš v Turčijo, Grčijo, Egipt... imaš tak sistem skoraj na vsaki strehi.  Smile

Jebemtiš, zdaj ko si omenil, se spomnim teh sarkofagov na grških bajtah. Se pa nikoli nisem prav zavzel...

Torej je treba konec jeseni sistem izpraznit, da ga zima na zamrzne. Pa tudi če v hladnem delu leta prideš na morje, je vprašanje kako se to obnese, glede na izgube na bojlerju.

Torej, optimalna rešitev v toplem delu leta, suboptimalna v hladnem delu?
(29.5.2020 ob 14:02)csamo001 Napisal:
(29.5.2020 ob 13:35)bozgom Napisal:

Torej je treba konec jeseni sistem izpraznit, da ga zima na zamrzne. Pa tudi če v hladnem delu leta prideš na morje, je vprašanje kako se to obnese, glede na izgube na bojlerju.
Antifriz?
Dvomi, da antifriz hasne, če ga imaš na distirbucijski strani med kolektorjem in bojlerjem, v bojlerju na prostem pa imaš 200 litrov vode).

Doma imam v planu delat še letno kuhinjo, pa bi morda porbal to zadevo že v tem projektu realizirat. Če bi dobil poceni kolektor in bojler in bi zvezal kot je na sliki spodaj, bi to delovalo? Komercialne zadeve, kolikor sem gledal, imajo primarni in sekundarni krog. Na tej sliki pa je "vse v enem" in nisem ravno prepričan, če bi to zaradi pritiska vode v vodovodu delovalo.

[Slika: cdaecd60950d2af356b44d71100a9848.jpg]
Torej boš sistem pozimi praznil, da ti ne zmrzne. Predvidevam da bo bojler zunaj?

Avtorju iz KG. 
Ok, poraba iz ur gorilca  
Kako ti pa uspe februarja imeti ugasnjen gorilec? 
Prazni apartmaji?
Hladna klet in  pritličje?
Ker 3 litre gorilec porabi v dobri uri delovanja.
To peč in radiatorji niti eno dopoldne niso bili topli
(30.5.2020 ob 01:41)csamo001 Napisal: Doma imam v planu delat še letno kuhinjo, pa bi morda porbal to zadevo že v tem projektu realizirat. Če bi dobil poceni kolektor in bojler in bi zvezal kot je na sliki spodaj, bi to delovalo? Komercialne zadeve, kolikor sem gledal, imajo primarni in sekundarni krog. Na tej sliki pa je "vse v enem" in nisem ravno prepričan, če bi to zaradi pritiska vode v vodovodu delovalo.

[Slika: cdaecd60950d2af356b44d71100a9848.jpg]

Najbrž da bo delalo, saj dela tudi povratni vod pri sanitarni vodi brez pumpe in je pod pritiskom. Tukaj najbrž dela že pod pogojem da imaš kolektor pokonci, bojler pa je verjtno lahko tudi nižje.
Močno dvomim, bojler mora biti nad kolektorjem.
Topla voda je lažja in se dviguje. 
Poleg tega pozabi na tanke preseke cevi in več zaporedno vezanih kolektorjev.
Porabe so izračunane iz delovnih ur gorilca.
Najbrž niso zelo natančne, vendar se pri polnjenju cisterne zadeva "poklapa" .
Če je poraba zelo majhna potem peč pač ni delala, nihče ne spi v bundi Wink
Apartmaji so greti ko so v njih ljudje drugače ne. V apartmajih je "zimska" sezona od konca decembra do sredine marca, po tem imam do poletne sezone zaprto. Najbolj realna poraba je bila v 2019 ko si bili apartmaji praktično skozi zasedeni.

Pa še enkrat , ne gre se za nekaj privarčevat, peč je zanič, toplotna je stara zato bom menjal.

El. bojler v vsakem apartmaju pa odpade ker to pomeni razbijanje kopalnic ki so bile pred kratkim obnovljene.
Oddajam apartma v Kranjski Gori
(31.5.2020 ob 07:04)Hanzi Napisal: Močno dvomim, bojler mora biti nad kolektorjem.
Topla voda je lažja in se dviguje. 
Poleg tega pozabi na tanke preseke cevi in več zaporedno vezanih kolektorjev.

Bojler obvezno nad kolektorjem, cevi pa premera vsaj 22mm. Več kolektorjev pa obvezno veži vzporedno. Če tako narediš bo delovalo kot šus.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2 3
Iskanje po temi