PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Optimizacija regulacije pri prehodu na termostatske ventile

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni, malo sem prebiral forum, za katerega bi bilo lepo če bi izvedel prej, ampak sedaj se spomnim da sem tukaj že davna leta prebiral ampak pozabil.

To je hiša, 2 etaži, klet, kurjava na pelete, jaz nisem lastnik, in tudi nisem delal nobene napeljave za to gretje.

Da je ta centralna kurjava sfaljena v samem zasnovanju sem začel sam od sebe gruntat ker mi enstavno ni bilo jasno kaj zaboga ma veze kakšna je temperatura zunaj, mene zanima kolko je notri in da je meni vredu, pa me baš boli kakšno je zunaj, sej pa se grejem jaz znotraj ne pa zunaj, temperatura ima hud vpliv na zdravje, počutje in direktno na delo in biznis, in je meni zelo pomembna. Moja filozofija je da jaz hočem druge stvari prilagodit mojim standadrom, jaz dam več na zdravje in živce, torej če potrošim denar in dobim nazaj nizek stres se meni to izplača (do neke mere), saj se meni to ne zdi brezveze (glede na to da so živci 70% zdravja in že trenutni stres zbije imunski sistem za 50% dol takoj), lastnik pa je obratne filozofije, bolj na šparanje in minimalnost, vendar 

Ali je meni premrzlo? Res je, shujšal bolj kot sem mislil, in imam druge zdravstvene stvari za katere vem da znižujejo toleranco.
Ali je ostalim prevroče? Mislim da ja, ampak nekdo ki mu je pri 23 stopinjah včasih vroče da mora pozimi zračit na veliko je pomoje neka zdravstvena stvar, telo ki temperature ne more kontrolirat v tistem momentu, ali pa hrana seveda, prekomerno uživanje sladkorja in ogljikovih hidratov je prvi osumljenec.

Človeku toleranca oz občutek temperature itak niha nonstop, čez dan, tedne mesce, leta, odvisno od zdravja, hrane, itd.

Torej ja, primarno je izboljšanje zdravja da se to notranje nihanje stabilizira, ampak vsako ozdravljenje potrebuje optimalne pogoje, torej pač reguliranje okolja da bo telesu najbolj udobno.

Jaz sem itak večino mojega problema rešil tako da imam v svojih prostorih klimo, in tako zaobidem vse temperaturne ekstreme za bilokakšen letni čas. 

No pa tudi če bi to bilo vse optimalno kar se naših teles tiče, vseeno se mi to vremensko reguliranje narobe.

Ta primer je imel še ostale motnje, od nastavljanje krivulje in čudnih fint ki jih je D10 regulator delal, itd itd, večina sem jaz slišal tako da nisem direktno vedel zakaj se gre, pač, normalno vzdrževanje skozi leta itd. 

Regulator D10 regulria neki 4 členski  (piše 3-point + switch) ventil ki se elektronsko odpira in zapira, kaj se točno dogaja od znotraj jaz nevem ker nisem šel se v to nikoli poglabljat, sem pa nonstop radoveden. D10 je vezan z pečjno na pelete (ali je to vezava ali samo temp sensor nevem) in na zunanje tipalo za temperaturo zraka.

Sanitarna voda ni vezana na D10, saj ima posebaj čisto navadni regulator in pumpo za svoj rezervoar, in začne mešat iz kotla peči ko rezervoar pade pod 50 stopinj. 

Peč na pelete pa je nastavljena da pač zagreje do minimalne 65 in to drži v svojem kotlu. 

Sanitarna voda se lahko troši kolko se hoče, in jo bo zagrelo gor tudi ponoči, kar meni zelo ustreza (pa sploh nisem mel besede zraven), ne da bi rabil ponoči tako, ampak pridejo primeri tudi ko jo rabiš za malenkost in če bi bilo mrzlo bi bilo zelo zelo neprijetno.

Kaj se tiče radiatorjev, vidim da je tredn nekako tako da je z tem sistemom v hiši ponavadi 21 stopin ko ni minusa (če se zrači), in 23.5 ko je minus in se ne. Polovica zime pa se giblje med 0 stopinj. 
Najhuje je torej v hiši ko je zunanja temp od 0 do 15, kjer se nič ne greje in je vse odvisno od zunanje temperature, in še kaki veter zraven in je fertik. Človek lahko to prenese za par ur, ampak ni čudno da potem vsi bolehajo ko se to dogaja pol zime, jaz prav vidim da je mene streslo po že več opozorilih v 2 tednih hoje zunaj po mrzlem vetru in nepazljivosti v hiši z manjšo popvrečno temp, se nisem dovolj zagrel in oblekel v hiši, če bi bilo pa kakšne 4-5 stopinj več bi se pošteno zagrel pa se telo ne bi prehladilo, si mislim.

Potem smo pogruntali, ko smo hoteli rešiti z sobnim regulatorjem, da ne valja, ker sta 2 etaži, in samo to ne bi rešilo ker če nekdo ki ima ta en regulator začne zračit se potem odpre, druga etaža pa ima že zagreto torej konflikt.

No potem je že kliknilo da se bi moral vsak radiator posebaj regulirat, torej če bodo ti termostatski pomagali bomo vidli, samo ti niso povezani z D10 regulatorjem seveda, torej vseeno je še odvisno od regulacije da se topla voda sploh pošilja gor ane.

Meni se zdi da se potem odpre možnost da se zviša ta približnost, oz da ne bi bilo treba več tako sparat in tako precizno nastavljat D10, in da se lahko potem nastavi bolj približno in "na več" in bo ta navoljo tudi če noben radiator ne bo sprejemal (se tiste pumpe se prilagajajo pritisku ne, torej laufajo lahko tudi če voda nikam ne gre?) To bi bilo zelo vredu, potem bi si lahko samo eden radiator nastavil na več in imel toplino samo zase, brez da bi grelo ostale? 

Ampak mislim si da ne bo tako lahko, kar na 1-2-3, zato sem prišel sem da povprašam in tudi za ostalime stvari, nasplošno o tej vezavi spodaj v kleti, ali je to vredu, ker sem šel malo raziskat in videl drugačno vezavo, men se zdi da so one cevi okoli Peči malo bolj debele od onih ki so odcepljene gor v svoje smeri, ampak ni takšna razlika. Ta sistem sploh ni deloval (počasi je nekaj vnedogled mešalo in se nikoli ni odprlo da bi grelo radiatore) na začetku dokler se ni dodala neka prečka cev ki je označena "Dodano pozneje".

[Slika: mYm1lie.png]

Hvala za ideje
Kdo bo tale creva polna nebuloz bral? Dobronamerno vzemi si cas, preberi vec tem, potem pa pridi z tistim vprasanjem ali dvemi nazaj...
Termostatske glave povsod odpri, regulacija po zunanji temp. je najbolj ekonomicno in komfortno ogrevanje seveda v rezimu h24/7...
Dobro ja, nakoncu je vprasanje, da g. Sem napisal na veliko od začetka vso okolico in situacijo za morebitna pozneša vprašanja ki sem jih predvideval, to je to, vi pa vzamite od besedila kaj rabite, če si ti tako dober da lahko samo z surovimi informacijami potem pa odlično.

TLDR:

Je shema na sliki vredu ali ne, se da izboljšat vezavo? Kolk sem jaz gledal okoli bi lahko bilo drugače spodaj ko se meša, sploh ni mešalnega ventila v enem primeru. 

Je mešalni ventil prav posavljen, itd, in prav zvezan kaj se tiče 3-point, ker drugače ima 4 cevi.

EDIT: Tukaj je ena vezava, brez nekega mešalnega ventila, vidim samo pumpe? https://www.youtube.com/watch?v=lDeuIQ4VeWk

LP
Če sem prav razumel shemo imaš dva ogrevalna kroga.
To bi se dalo izvest z hidravlično kretnico in razdelilcem za tri ogrevalne kroge: 1. etaža, 2. etaža in sanitarna voda.
Ta sistem bi ti omogočil regulacijo ogrevanja za vsak ogrevalni krog posebej, kar pomeni, da imaš v vsaki etaži svoj termostat, ki krmili svojo črpalko.
To se da izvesti z https://www.netatmo.com/en-gb termostatom in termostatskimi ventili.
Ja no, pa sem pozabil en detail, noben krog ni razdeljen na etaže, eno je hiša, drugo pa je prizidek. Radijatorji so porazdeljeni po celi hiši od kleti do stropa, tako tudi v prizidku, razen da jih je manj. Ogrevanje sanitarne vode pa je v kleti, torej 80 L cisterna je na enakem nivoju kot peč.

Pogledal sem malo v elektroniko in kolko jaz vidim se ne razčlenjuje, vse kaj se radiatorjev tiče je kot da bi bil eden krog.
Tole ogrevanje ti pa je stopilo na zulj.
Ti kar pusti vremensko. Oziroma posveti kakšno minuto njeni nastavitvi, pa mogoče sploh ne boš rabil termostatskih glav na radiatorjih. 
A z lastnikom kaj govorita o tej težavi?

Kako funkcijo ima pa tista cev "dodano " pozneje pa ne vem.
Se glede debeline cevi. 
Daj če si kabel Maister, naj ti povem da je voda zelo podobno kot elektrika. 
Tudi električarji imate za dovod do hiše 4x6² kabel, do luči pa 2(3,)x15²;al pa se kaj manj.
Sonce naj sveti vsak dan!
(8.2.2020 ob 05:49)Hanzi Napisal: Ti kar pusti vremensko. Oziroma posveti kakšno minuto njeni nastavitvi, pa mogoče sploh ne boš rabil termostatskih glav na radiatorjih. 

Termostatski tak pridejo, na to nimam vpliva, sobno tipalo smo pogruntali da nevalja ker ne paše zraven, kar vidim govora tudi tukaj.

Pogovarjam se bolj prilično, lastniku ni kaj za debatirat preveč, on se raje problema čim prej reši, no zato pa je tudi včasih naspol narejeno in se skos kaj popravlja.

Najbolj me zanima kako zdaj ko bodo termostatski naprej z tem mešalnim ventilom, ali je sploh potreben, več tega preciznega nastavljanja ki je potrebnega spodaj tem slabše je, in če so termostatski ventili na radiatorih dovolj dobri bi bilo veliko lažje ker bi lahko spodaj zvišal da bolj greje, si mislim.

Ja tak kot je bilo zvezano ni delovalo, zato so morali dodati cev zraven, da voda nekaj kroži ali kaj.
Poišči si navodila od tvoje regulacije ter jih naštudiraj na kak način deluje. Ko ti bo to jasno potem nastavi tako da bo šla dovolj velika temperatura vode v radiatorje. Sobni termostat nastavi na stopinjo ali dve več kot želiš imeti v stanovanju. Tako ti ta nebo izklapljal ogrevanja.
Da je hidravlika napačno narejena je tako jasno.
(8.2.2020 ob 13:39)Kablmaister Napisal:
(8.2.2020 ob 05:49)Hanzi Napisal: Ti kar pusti vremensko. Oziroma posveti kakšno minuto njeni nastavitvi, pa mogoče sploh ne boš rabil termostatskih glav na radiatorjih. 

Termostatski tak pridejo,

Najbolj me zanima kako zdaj ko bodo termostatski naprej z tem mešalnim ventilom, ali je sploh potreben, več tega preciznega nastavljanja ki je potrebnega spodaj tem slabše je, in če so termostatski ventili na radiatorih dovolj dobri bi bilo veliko lažje ker bi lahko spodaj zvišal da bolj greje, si mislim.
.
Nekaj lahko prišparaš z vremensko vodeno pripravo ogrevne vode.
Lastnik ma prav!
Kvalitetni termo ventili v vsak prostor, brez mešalnega in podobne šare.
Preprosto in gas.
Radiator vzame kolikor rabi.
Peč segreje kolikor je pri določeni zunanji tem. potrebno.
Mešalni ventil kar pusti. 
Z njim lahko lepo ogrevas cel radiator na 35C, brez njega boš pa zgornje cm ogreval na 65C, ostalo bo pa mrzel. 
To boš vesel ko boš slatal radiator na vrhu. Oziroma potem  bo pa vprašanje zakaj je samo zgoraj vroč radiator spodaj pa mrzel. 
Eventualno dvigni krivuljo ogrevanja malenkost cevte bo tudi potem se zeblo vnkwksnem prostoru ( pa da bo cel radiator topel 24,/7)
(8.2.2020 ob 17:52)Sebek Napisal: Poišči si navodila od tvoje regulacije ter jih naštudiraj na kak način deluje. Ko ti bo to jasno potem nastavi tako da bo šla dovolj velika temperatura vode v radiatorje.  Sobni termostat nastavi na stopinjo ali dve več kot želiš imeti v stanovanju. Tako ti ta nebo izklapljal ogrevanja.
Da je hidravlika napačno narejena je tako jasno.

Pa to ravno, te cevi bi morale biti speljane drugače in če še gre mešalni vstran še lažje, to je tisto kaj sem mislo optimizacija, kako bi speljali drugače da bi bilo boljše ?!?!

Sem šel in prebral skozi parkat, vendar sem se izogibal tistemu delu z krivuljami in mešanjem ker pač nisem imel namena spreminjat, lastnik tega ne pusti ker seveda špara da ja nebi kakšen evro šel preveč "za brezveze", vendar nea glih kapiram vsega, nisem začetnik za takšne zadeve vendar ta kontekst ki ga uporablja seltron ni ravno podoben temu z katerim sem jaz navajen okoli elektronike in računalništva, recimo COM pomeni nekaj čisto drugega. 

Tak da nevem kaj mislijo z direkten ogrevalni krog in mešalni ogrevalni krog, vem da je vse skup samo na enki in samo z enim krogom.

Sobnega termostata sploh ni, je ampak ni nameščen, mislil je biti, ampak ko sem se takrat pogovarjal.
Daj ne praskaj se tam kjer te ne srbi. Pusti mešalnega v sistemu. 
Sumim da tudi sheme nisi prav narisal. Tisti bypass predvidevam da ni na mrzli vodi, ampak na topli, (mimo črpalke). Ze z menjavo ventilov in glav na radiatorjih bo nekdo imel celo dopoldne delo, (to je pametno narediti) mešalni ventil pa pusti na miru. Lahko pa nastudiras navodila za uporabo vremenske regulacije in jo nadtelas po lastnih željah.

Ti bom dal primerjavo kaj bo s naredil z odstranitvijo mešalnega ventila če si že elektronik in računalničar. 
Zdaj imaš računalnik, Word in tiskalnik. Ker tega ne znaš uporabljati, boš to vrgel stran in kupil star pisalni stroj. Če se ti to zdi pametno....

Ker niti ne veš kaj je direktni in kaj mešalni krog, ker sumim da prva skica vezave ni točna,te prosim da poslikas cevi od peči do razvoda, da ti ne bomo narobe svetovali glede na tvoje napačne opise in skice.

Če nimaš navodil od D10, si jih tukaj dol potegni in vsaj do 20 strani preberi. 
https://seltron.si/index.php/regulator-o...j-QXPlJeNI
Nevem od kod da skica ni prava, barve so res samo približno da se ve katera gre nazaj in to nima veze, da sem šel tak daleč in sem res vložil kar nekaj ur za skico, je seveda vse bilo poslikano, navodila ne razložijo kaj je razlika med direktnim in mešalnim krogom in sem že 5 krat šel skozi, v digitalnem tudi, preiskal vse zadetke za direkten/mešalni, nevem kaj mislijo z tem ker je ikonica z številko "1" in "2" popolnoma enaka torej so nekako to enakovredni krogi, ampak vem da je na napravi označena samo ikona z enico znotraj. In potem še to v navodilih piše da lahko imaš dodatne direktne kroge, kakšno ikonico pa bodo tisti krogi imeli, pa to je kar nekaj. To je neka logika čisto neka druga, pa ne da bi govoril da ni dobro, je dobro da so slovenska podjetja sama zase in da imajo svojo pamet proti ponorelem anglo-ameriškem sistemu, ampak se mi zdi da so mogoče dali tam na kitajsko pa so oni malo kaj na-horuk nekaj, ker je zelo zelo čudno da bi uporabili kratico COM kjer se priklapla elektrika ker to pomeni ponavadi neutralno, pri seltronu pa pomeni "Communication" torej da je žica za signal.

Ta primer nima nobene razlike, vse je en krog, sanitarna voda pa je sanitarna voda in je to tako poimenovano tako da to ni eden od teh njihovih "krogov" in kot na skici tega primera vidimo ni vezana na mešalni ventil in nobeden od pump ali senzorjev temperature kaj se tiče sanitarne ni vezano na regulacijo tako da se sanitarna voda greje brez da D10 o tem sploh kaj ve (seveda to lahko povzroča kaki efekt na regulacijo, ampak nevem če kaj)

In zdaj vidim da ima D10 svojo logiko gretja sanitarne vode, ker piše o nastavitvah za "prednost ogrevanja sanitarne vode ..." kar bi pomagalo ja, to pomeni da normalno deluje da preklaplja in to nekaj balancira, bi se meni zmešalo haha, torej sedaj ko je posebaj je sanitarna skos hvalabogu skos zagreta in to nasilo, brez nekih krivulj in neke zunanje temperature.

Sam sem po sebi ugotovil tisto bedarijo o čakanju da priteče topla voda, to je pomoje ena od večjih stresorjev pri tem, najbolj tečna zadeva, ampak ja sem prečital da je mešanje (s tem da je napeljava taka da to omogoča) zelo energijsko potratno, ampak pazimo, te cevi ki ponavadi vodijo gor niso kaj veliko izolirane, če bi vse cevi (pri mešanju treba tudi mrzlovodno) izolirali kot da so to ogrevalne cevi potem pomoje bi bila mešalna zguba veliko manjša in to več ne bi bil ekonomičen problem.

Drug stresor pa je seveda največja banalnost od vseh, da ko si v tuš kabini pade pritisk ko nekdo drug vzame vodo, in da temperatura niha do ekstremov mrzle in vroče, in to sem že razmišljal in seveda sam prišel do rešitve da bi moral biti neka poštena buffer cisterna iz katere bi se vse z pumpami črpalo in bi se reguliralo na pritisk in bi bili vse pipe, vsi tuši, vsi wc kotlički, vsi pralni stroji, pomivalni stroji, vezani posebajjjjjjj, pač bi imel ene 10-15 cevi ki bi se vile gor, pa kaj zaj, sej dimnik je tudi širok, hiše imajo po 3 dimnike včasih, pa kaj te če je še en debel jaršek za te cevi zraven, vse bi bilo posebaj napelano in vse imelo svojo črpalko in temperaturne senzorje kje je potrebno, seveda naprave nerabijo mešanja za toplo vodo tako da tukaj nekaj prišparamo. Ampak najbolj pomembno pa je da seveda senzor nekako vgrajen v pipe in tuš kabino da bi takoj sprožilo glavni alarm in za tisto vod zaprlo ventil in pumpo na samem tušu če bi skozi šlo preveliko temperaturno odstopanje, boom!!!

Tako da vse te prenapihnjene zelene eko elitne hišice in stanovanja ki gradijo po mariboru zadnje čase, če nimajo tega so za en drek, jaz ne grem v novo hišo brez tega in še marsikaj več :p Ampak to sploh ni prestiž, to je samo pametno uporabljanje znanja in izvirnost pri uporabi tehnologije ki je res enostavna in sploh ni neka napredna tehnologija, vse je elekto-mehansko, sploh ne bi rabo regulatorja in nekih dragih izvedb, 10 črpalk zgleda potratno ampak sej delajo 5-10 let ali več, sej jih ne menjuješ kot , navadni smrtniki smo pač navajeni na takšne nizke standarde, potratne so 70 miljonske hiše z 15 spalnicami in umetnostmi in razstave in bazeni in kinodvorano daj daj daj, tisto je potratno in samo razvada in ni neka nuja za zdravje, tako da se nima kdo kaj za čudit in smešit.

In glej glej, ne moreš bolj časovno trofit kot tole: 
RECORDS SMASHED!
BEZOS BUYS GEFFEN ESTATE FOR $165,000,000.00

https://www.wsj.com/articles/looking-for...1581559977
Tisto "dodano pozneje" ne more biti.
Oziroma ni tako kot si narisal, če pa je, je totalno faljeno.

Če povem po električarsko, ti tako kot je narisano, peč deluje "v kratkem stiku"
(topla voda se preko cevi "dodano pozneje" vrača nazaj v kotel)
Če ob vsem  branjunavodil nisi ugotovil da je direktni krog namenjen ogrevanju sanitarne vode, mešalni pa radiatorjem potem....
Tako da se imaš še precej za naučiti, če boš želel sam kaj pametnega narediti. Sicer boš hitro kakšno neumnost naredil
Iskanje po temi