PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave TEM Čatež telefonska vtičnica RJ11.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.

Pravkar sem se lotil menjave starih vtičnic in stikal. Na vrsto so prišle telefonske vtičnice, ki jih uporabljam za internetni dostop. 

Kupil sem Tem Čatež RJ11 vtičnice. Žal pa se mi tukaj zatakne. Na steni imam trenutno namreč še starejše vričnice z dvema RJ11 vtikačnicama in stario telefosnko vtičnico na 3 zobe.

Tukaj se mi pa zatakne. Namestiti želim samo 1 novo vtičnico, saj stacionarnega telefona ne uporabljam, stara vtičnica pa tako ali tako ni več uporabna. V steni imam 4 barvne žice. Rdečo, črno, belo in rumeno. Temova vtičnica pa ima zadaj 2 opciji vezave kot je razvidno v prilogi. Ampak kaj ko se mi barve žic ne skladajo z barvno kodo na vtičnici Tongue.

Itak bi glede na to kakšen je kabel ki gre od vtičnice do modema najbrž potreboval samo 2 žici, ampak ne vem kateri in v kakšnem zaporedju. Ima kdo o tem kaj pojma?

Priložene datoteke Predogledne slike

srednja dva kontakta (modri in belo-modri)

V katerem zaporedju priklopiš je vseeno
V principu  se za telefonijo (analogno) uporabljajo 6 polne vtičnice, lahko pa sicer v 8 polno vtičnico porineš tudi 4 polni vtič

To je seveda še vedno telefonska linija
In če tam nimaš priklopljen modem, ali telefon (analogni) potem tam vtičnice sploh ne potrebuješ.

(2.2.2020 ob 17:00)Homer Napisal: srednja dva kontakta (modri in belo-modri)

V principu  se za telefonijo (analogno) uporabljajo 6 polne vtičnice, lahko pa sicer v 8 polno vtičnico porineš tudi 4 polni vtič

In če tam nimaš priklopljen modem, ali telefon (analogni) potem tam vtičnice sploh ne potrebuješ.

Upsss

Se popravljam da imaš CAT3 vtičnico, kar pa pravzprav nič ne menja. Uporabiš srednja dva kontakta.
Nalašč bo dal tako, da lahko zaj...
Namesto da bi ločil mrežne od telefonskih.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!

Upsss

Se popravljam da imaš CAT3 vtičnico, kar pa pravzprav nič ne menja. Uporabiš srednja dva kontakta.

To sem sklepal tudi sam, ampak kateri dve žici? Črna in rdeča? Smiselno bi bilo. Ko sem poskusil to kombinacijo ni delovalo nič sicer.

(2.2.2020 ob 17:49)Fery Napisal: Nalašč bo dal tako, da lahko zaj...
Namesto da bi ločil mrežne od telefonskih.

Ne vem zakaj je bil tak komentar potreben. Vse ostale vtičnice v stanovanju imam TEM, to je pač edina telefonska vtičnica, ki so jo imeli v trgovini od podjetja TEM.
Saj to je hudič, ker ne veš kako ima "zgodbo" zloženo in kaj je kam vezano.
Tam v zidu vidim še 4 žice, ki ne veš kaj sploh so....
Ni videti nobenega UTP kabla .......

Sicer pa sprašuje samo za vtičnico na katero itak nima nič priklopljeno.

Tako lahko samo sklepamo, da je to dovod telefonske linije, na katero bo priklopil tisti telekomov(?) modem/router

Če bi malo več razložil....
- je tu sploh kaj priklopljeno
- kje modem/router (očitno je nekje priklopljen, sicer tu ne bi pisal)
- kaj bi rad tu priklopil

Potem bi lahko kaj bolj konkretno goborili
(2.2.2020 ob 18:18)Homer Napisal: Saj to je hudič, ker ne veš kako ima "zgodbo" zloženo in kaj je kam vezano.
Tam v zidu vidim še 4 žice, ki ne veš kaj sploh so....
Ni videti nobenega UTP kabla .......

Sicer pa sprašuje samo za vtičnico na katero itak nima nič priklopljeno.

Tako lahko samo sklepamo, da je to dovod telefonske linije, na katero bo priklopil tisti telekomov(?) modem/router

Če bi malo več razložil....
- je tu sploh kaj priklopljeno
- kje modem/router (očitno je nekje priklopljen, sicer tu ne bi pisal)
- kaj bi rad tu priklopil

Potem bi lahko kaj bolj konkretno goborili

Potem pa se naj tako napiše v štartu. In ja točno to se bo priklopilo na telefonski priključek. Telekomov modem.
In kje je sedaj priklopljen modem?
Kot je Homer napisal, rdečo daš na modro in črno na modro/belo in bi moralo delovati. Če ne dela, probi še na internet vtičnici, da priklopiš tako...
(2.2.2020 ob 19:42)Homer Napisal: In kje je sedaj priklopljen modem?

Verjetno v drugem prostoru v drugi vtičnici Wink.
Pa še ena pomembna podrobnost, tiste obstoječe žice ne bodo šle v konektor, ker so predebele. Bo treba uporabiti kakšne končke žic od UTP kabla in jih zvezati z obstoječimi. Ko že kompliciramo pa zakomplicirajmo do konca, ne vem kaj je narobe z obstoječo vtičnico, saj že ima konektorje za priklop modema.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
Potemtakem sta najbrž tiste dve žici:

1) "mrtvi" (nikamor priklopljeni)
2) priklopljeni na modem v drugem prostoru na enega od izhodov nastavljenega za priklop analognega telefona

Če si medtem zamenjal modem, lahko da sploh ni nastavljen za delovanje analognega telefona.

Ampak ker praviš da ne uporabljaš analognega telefona, potem ne vem v čem je "point" tiste tvoje TEM vtičnice? Zgolj da zamašiš luknjo?
(2.2.2020 ob 21:55)dragoF Napisal: Pa še ena pomembna podrobnost, tiste obstoječe žice ne bodo šle v konektor, ker so predebele. Bo treba uporabiti kakšne končke žic od UTP kabla in jih zvezati z obstoječimi. Ko že kompliciramo pa zakomplicirajmo do konca, ne vem kaj je narobe z obstoječo vtičnico, saj že ima konektorje za priklop modema.

- estetika! Rad bi imel vse TEM design

Se pa strinjam, da najbrž tiste žice res ne bodo šle v konektor. Če k temu dodamo, da to počne najbrž s kakšnim improviziranim orodjem morda dobrega kontakta sploh ni
(2.2.2020 ob 21:55)dragoF Napisal: Pa še ena pomembna podrobnost, tiste obstoječe žice ne bodo šle v konektor, ker so predebele. Bo treba uporabiti kakšne končke žic od UTP kabla in jih zvezati z obstoječimi. Ko že kompliciramo pa zakomplicirajmo do konca, ne vem kaj je narobe z obstoječo vtičnico, saj že ima konektorje za priklop modema.

Te smem vprašat kaj je tvoja težava? A je ta forum namenjen da se sprašuje za nasvete in pomoč ali zato da se ti prideš izživljat ker ti stara ni dala zvečer? 

1. Žice niso nič predebele, konektor kar lepo pograbi in cvikne žico, ko se skupaj stisne.

2. Žice niso mrtve, jih je tehnik preveril ko je prišel montirat modem.

3. Tem sem dal zato, ker hočem da vse vtičnice izgledajo enako, sploh če jih ne prekriva kakšno pohištvo. Samo zato ker imaš ti doma nametano vse od leta 1940 pa vse do 2020 še ne pomeni, da moramo drugi tudi imet.

4. Pardon ker sem laik in ti to očitno ne diši. Bom drugič prebral strokovno literaturo preden se bom tukaj na forumu spet pojavil.

@Homer: Hvala za vso pomoč, cenim čas, ki si si ga vzel. Nisem še uspel sicer poizkusit, ker me je čas povozil. Vsekakor pa hvala.
(3.2.2020 ob 18:43)winnetouch Napisal: Te smem vprašat kaj je tvoja težava? A je ta forum namenjen da se sprašuje za nasvete in pomoč ali zato da se ti prideš izživljat ker ti stara ni dala zvečer? 

1. Žice niso nič predebele, konektor kar lepo pograbi in cvikne žico, ko se skupaj stisne.

3. Tem sem dal zato, ker hočem da vse vtičnice izgledajo enako, sploh če jih ne prekriva kakšno pohištvo. Samo zato ker imaš ti doma nametano vse od leta 1940 pa vse do 2020 še ne pomeni, da moramo drugi tudi imet.

4. Pardon ker sem laik in ti to očitno ne diši. Bom drugič prebral strokovno literaturo preden se bom tukaj na forumu spet pojavil.

@Homer: Hvala za vso pomoč, cenim čas, ki si si ga vzel. Nisem še uspel sicer poizkusit, ker me je čas povozil. Vsekakor pa hvala.

Brez komentarja. Se ne spuščam na tak nivo.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
Ustavimo konje!
Se mi zdi, da je to pogovor gluhega in slepega.

Kaj je preveril?
a) Je na strani te bodoče vtičnice vtaknil modem in preveril delovanje
b) Je na strani te bodoče vtičnice vtaknil analogni telefon in preveril delovanje

Če je
a) pravilen odgovor, potem bi ti modem moral delovati vsaj s staro vtičnico
b) pravilen odgovor, boš na drugi strani, tam kjer imaš sedaj modem moral kaj prevezati, saj se ti ta kabel konča na drugem koncu v modemu in seveda, ko modem preneseš na to stran tam ni več nič vtaknjenega.

In ker nič od tega ne vidim, je morda kaj tretjega in kvasim neumnosti

Zato bi bilo dobro, da poslikaš te štiri žice in povezavo na drugem koncu

Ali pa še najbolje da zaprosiš nekoga, da pride do tebe in vidi kje je problem
Iskanje po temi