PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kopalnica - stropno gretje, razsvetljava, prezračevanje v ENEM?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hej vsem...

Že nekaj časa nazaj sem videl eno stropno napravo za kopalnico, ki vsebuje vse v enem (gretje, razsvetljavo, prezračevanje, ...), in sicer Yeelight YLYB01YL  in VIOMI VXYB01

Ker je kopalnica zelo mala (2x2 metra), imamo že tako ali tako prostorsko stisko, kam kaj postavit... In nikjer ni vredu prostora za (električni) radiator. Tista naprava pa bi bila super rešitev za našo kopalnico, saj vsebuje vse v enem (tudi razsvetljavo, prezračevanje, razvlaževanje,...) in ne vzame nič uporabnega prostora... Pa še smart je, tak da bi lahko vklopil gretje iz dnevne (ker drugače grejemo s klimo, vklopimo gretje v kopalnici le po potrebi)...

Še youtube do predstavitve obeh: tukaj

Kaj mislite, so kaki minusi pri takem gretju/razsvetljavi/prezračevanju? Na misel mi npr.: glede gretja pride, da gre toplota vedno navzgor.. Sicer kaže, da kao toplota "piha" navzdol, ampak ne vem, kako bi segrelo prostor pri tleh...

Poznate še kakšne druge podobne rešitve/naprave?

Ker bom kopalnico renoviral, je v mislih takšna in je edini prostor za morebitni radiator pod oknom, vendar bo potem preblizu WCja...

[Slika: bath_ikea_scheme.png]
Če hočeš udobje v kopalnici, potem pod ploščice nalimajte el. talno gretje.

Tele zadeve z linka bi jaz namestil kvečjemu namesto luči in ventilatorja. Ampak do tja moraš napeljat nekje 100mm cev za zračenje, boš zaradi tega nižal strop? Če že imaš odvod za ventilacijo v steni, je precej enostavneje točno tja našraufat običajni kopalniški ventilator, na strop pa direktno tanek LED panel.
Ker je kopalnica velika slabe 4 m2, dvomim, da se bo kopalnica hitro segrela z električnim talnim gretjem... Kot sem že omenil, grejemo hišo z dvema klimama... In kopalnico imamo večina časa odprto in je noter dovolj toplo... Edino, ko se gremo tuširat, smo do sedaj vklopili električni stenski radiator (600w), da je bilo po tuširanju malce bolj toplo...

Torej, dodatno toploto rabimo par minut na dan, drugače je dovolj toplo v kopalnici. In zato rabim neko dodatno gretje. Če imaš talno gretje, se porabi kar dosti časa, da se prostor segreje.

Zračnik imam v kopalnici tik pod stropom in bi bilo možno priklopit prezračevanje na tisto odprtino. Tudi znižanje stropa ne predstavlja nekega problema, saj strop ni velik in še vseeno bi bil strop dovolj visok.

In zato se mi zdi ideja, da porabim strop za gretje, odlična... Pa še smart je (lahko npr vklopim gretje od daleč)..

Ne vem pa, če je zadeva glasna in če bo to "pihanje" toplote moteče...
(4.9.2019 ob 13:56)raners Napisal: . Edino, ko se gremo tuširat, smo do sedaj vklopili električni stenski radiator (600w), da je bilo po tuširanju malce bolj toplo...

...

In zato se mi zdi ideja, da porabim strop za gretje, odlična... Pa še smart je (lahko npr  vklopim gretje od daleč)..

Ne morš verjet- gretje potrebuje le enkrat na dan, ko se gre tuširat pa bi ga vklaplal od daleč? A pred vrati kopalnice namesto pritiska na stikalo vzameš iz žepa telefon, zaženeš aplikacijo in vključiš gretje? Pol pa seveda neseš telefon v dnevno sobo, da ga v kopalnici ne bi zmočil Huh Huh
@bozgom, pa saj ni poudarek na smart... to je pač samo še ena funkcionalnost... lahko pa npr.: nastavljaš svetilnost luči, in ja, tudi gretje verjetno lahko vklopiš... (že večkrat sem se peljal moker domov in bi mi prav prišlo, da bi bila kopalnica primerno ogreta)...

Ampak še enkrat, tema ni bila odpreta zaradi smart... Zanima me vaše mnenje glede stropnega gretja kopalnice in če je slučajno kdo videl kakšno podobno rešitev...
(4.9.2019 ob 12:08)raners Napisal: Hej vsem...

Že nekaj časa nazaj sem videl eno stropno napravo za kopalnico, ki vsebuje vse v enem (gretje, razsvetljavo, prezračevanje, ...), in sicer Yeelight YLYB01YL  in VIOMI VXYB01

Ker je kopalnica zelo mala (2x2 metra), imamo že tako ali tako prostorsko stisko, kam kaj postavit... In nikjer ni vredu prostora za (električni) radiator. Tista naprava pa bi bila super rešitev za našo kopalnico, saj vsebuje vse v enem (tudi razsvetljavo, prezračevanje, razvlaževanje,...) in ne vzame nič uporabnega prostora... Pa še smart je, tak da bi lahko vklopil gretje iz dnevne (ker drugače grejemo s klimo, vklopimo gretje v kopalnici le po potrebi)...

Še youtube do predstavitve obeh: tukaj

Kaj mislite, so kaki minusi pri takem gretju/razsvetljavi/prezračevanju? Na misel mi npr.: glede gretja pride, da gre toplota vedno navzgor.. Sicer kaže, da kao toplota "piha" navzdol, ampak ne vem, kako bi segrelo prostor pri tleh...

Poznate še kakšne druge podobne rešitve/naprave?

Ker bom kopalnico renoviral, je v mislih takšna in je edini prostor za morebitni radiator pod oknom, vendar bo potem preblizu WCja...

[Slika: bath_ikea_scheme.png]

tole kar gledaš je npr. na kitajskem precej pogosta praksa, vedno, ko sem bil tam v hotelih so vsi imeli takšne lučke z grelci in meni osebno zelo všečna stvar montirana točno na mesto, ko prideš izpod tuša ali nad lijakom. tistih par m2 je hitro segrelo in uspešno preprečevalo tresenje ko imaš še mokro kožo....
FAE, torej ti je ustrezalo takšno gretje, kot praviš? Si imel občutek, da so bili stropi zelo visoki ali pač normalno visoki (nekje 2,5m)? Pa je ta stvar pihala topel zrak na moteč ali prijeten način?

Ker jaz bi tudi montiral to luč direktno tja, ko izstopiš ven iz tuša...
Še nikoli me ni v kopalnici zeblo v ušesa......
V noge pa .......

Zato zagovarjam talno karšnegakoli tipa....

Resda talno pomeni več ali manj stalno ogrevanje, ampak glede na to, da je majhen prostor, ki je verjetno večinoma zaprt, nekega groznega pribitka k računu ne bo. Pa najbrž tudi ne boš držal temperaturo na 30 stopinj.

Sam imam vodno talno, ki dela 24/24 in vzdržuje enako temperaturo kot celotno stanovanje. Dodatno pred tuširanjem vklopim še električno lojtro, za nekaj dodatne toplote, predvsem pa da pozneje posušim mokre brisače. Zadevo krmili en časovni rele, ki mi lojtro po določenem času izklopi. 

Ti, kot kaže sušenja brisač v kopalnici ne predvidevaš.
Vroč zrak pod stropom se ob stenah ohlaja in se prične spušcati proti tlom. Ne moreš pa pričakovati, da bodo tla ustrezno segreta oziroma, da te pozimi v noge nebi zazeblo. Tega občutka te odreši edinole talno ogrevanje v taki ali drugačni obliki. V hotelih te težave ni, saj so stene in tla praviloma pregrete na neko enotno temperaturo.
Tvoj omenjeni komplet je namenjen za montaže v spuščene strope, na sliki je vidno, da je vgrajen v armstrong strop. Z lahkoto se ga vgradi tudi v knauf strop. Upoštevati pa moraš, kot je že bilo omenjeno, da zadeva potrebuje neki "instalacijski prostor", Z kakimi pravokotnimi prezračevalnimi kanali bi se ta prostor po višini dal zreducirati na nekih 8 do 10cm. Brez njih pa zagotovo vsaj 15cm. Za standardne višine stropov po hišah, ki se gibljejo nekje okrog 2,4m zna biti "novi" strop precej nizko. Pa tudi "homerjev" pomislek okrog sušenja brisač, pa morda še kake cunje, je vredno vzeti v premislek. Elektriko pod keramiko in kako lepo dizajnersko elektro lojtro (radiator) na steno. Bo vsaj zadovoljstvo.
Za na hitro ogret tik pred tuširanjem pa še IR pečko, ki stane drobiž, in je glede na občutek precej boljša zadeva kot pihanje toplega zraka.
Kvarčna IR pečka je na polni sevalni moči v cca. 30 sekundah, nobenega pihanja, samo prijetna toplota, ko si moker izpod tuša.
Zakaj dva umivalnika v ze tako mali kopalnici? In pregrada vmes je za "tihi teden"?
Hehehe, to mi je že en kolega reko... Da si kao onadva tudi rada skupaj umivata zobe... Hehehe...

Saj pri nama bo isto, samo bo pač vsak imel lepo možnost špuknit ven in si splaknit zobe, ko mu je volja... Z mojo skupaj delama in si skoraj vsako jutro isti čas umivama zobe...

No, pa tak je umivalnik širok 100cm, pač 2 umivalnika ima...

Je moja imela tudi prej tak doma in pravi, da je večkrat prišlo prav, sploh zjutraj, ko tak vedno lovimo zadnje sekunde...  Smile
Iskanje po temi