PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Priključna moč - priložen kabel - indukcija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni, kupil sem tole spodnjo indukcijo in me zanima kako so si zamislili priključek - kabel 3X2,5mm2 zvezan na eno fazo? A ni tole malo prešvoh zadeva?

V navodilih je samo enofazni priklop opisan.

https://www.ideo.si/indukcijske_plosce/i...BF1E_BOSCH

Sam sem potem zadevo zvezal z dvemi fazami, sicer nisem še prižgal in stestiral.
Takole sem potem povezal: siva je nula.

[Slika: img20190819154242.jpg]
Si čisto moker, a?
Pokliči gasilce, preden daš varovalke gor. Ali pa bomb squad.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
...hm verjetno je fora da več kot 16A naenkrat ne cukne...tako da sama prilagaja porabo? Potem kar zvežem nazaj kot je bilo tovarniško?
(20.8.2019 ob 09:53)rajhar Napisal: Pozdravljeni, kupil sem tole spodnjo indukcijo in me zanima kako so si zamislili priključek - kabel 3X2,5mm2 zvezan na eno fazo? A ni tole malo prešvoh zadeva?

V navodilih je samo enofazni priklop opisan.

https://www.ideo.si/indukcijske_plosce/i...BF1E_BOSCH

Sam sem potem zadevo zvezal z dvemi fazami, sicer nisem še prižgal in stestiral.
Takole sem potem povezal: siva je nula.

[Slika: img20190819154242.jpg]

Imaš napisano, priključna moč 3,7kW. Ima power management, torej prilagaja moč vseh plat, da je vsota 3,7. To je ravno 16A, 2,5mm2 je ravno zadosti.
Ampak to pomeni, da boš pripalil npr. 3 plate na max, potem se ti bodo pa izmenično ugašale in prižigale, precej tečno. Bolj švoh plata tole.
Mimogrede: s slike je lepo razviden priklop na dve fazi in ne na eno. 

Na sponki št.1 je priključen rjav vodnik (L1)
Na sponki št.2 je priključen črn vodnik (L2)
Na sponki št.5 (in 4) je priključen siv vodnik (N)
Na sponki št"6" je priključen rumeno-zelen vodnik (PE). 

Torej ni govora o kakem enofaznem priklopu, kvečjemu dvofaznem, in potem preseki nekako "čudežno" pričnejo "štimat". 
In tudi navodila priložena indukciji 100% omenjajo obe možnosti priklopa. Le pogledati je treba nekoliko bolj. Navodila namreč. Sploh pa kabel, ki je že priključen k indukciji. In šele nato zganjati paniko.
(20.8.2019 ob 21:56)arbajter Napisal: Mimogrede: s slike je lepo razviden priklop na dve fazi in ne na eno. 

Na sponki št.1 je priključen rjav vodnik (L1)
Na sponki št.2 je priključen črn vodnik (L2)
Na sponki št.5 (in 4) je priključen siv vodnik (N)
Na sponki št"6" je priključen rumeno-zelen vodnik (PE). 

Torej ni govora o kakem enofaznem priklopu, kvečjemu dvofaznem, in potem preseki nekako "čudežno" pričnejo "štimat". 
In tudi navodila priložena indukciji 100% omenjajo obe možnosti priklopa. Le pogledati je treba nekoliko bolj. Navodila namreč. Sploh pa kabel, ki je že priključen k indukciji. In šele nato zganjati paniko.

Sem lepo napisal da sem tale kabel sam naredil, in da je bil original 3x2,5mm2, tako da bom dal kar nazaj originalnega ?
Sem spregledal to v tvojem postu. Oprosti. Pusti raje tvoj kabel, priključen tako kot je. Če je 4x2,5mm2. Če je 4x1,5mm2 ga zamenjaj z 4x2,5mm2 in priklopi na dve fazi. Bolje in več kot to, ne moreš storiti.
(20.8.2019 ob 23:27)arbajter Napisal: Sem spregledal to v tvojem postu. Oprosti. Pusti raje tvoj kabel, priključen tako kot je. Če je 4x2,5mm2. Če je 4x1,5mm2 ga zamenjaj z 4x2,5mm2 in priklopi na dve fazi. Bolje in več kot to, ne moreš storiti.

Bom pustil moj kabel, ampak če se ne motim tale priklop sploh ni narejen za več kot eno fazo, ker je priključna moč indukcije 3,7kw ? Bo tista druga faza sploh imela funkcijo?
Seveda bo. Tokovi preko kabla bodo prepolovljeni, še bolj pa tok preko ničelnega vodnika, In ne bo vse "našponano" na tisto največjo dovoljeno obremenitev kabla.
Sej se ne gre samo zaradi kabla..........
Pomembno je da imaš čim bolj razporejen odjem po fazah.
Če ti bo indukcija požrla 3.7Kw , pa boš na tej fazi imel še pralni stroj 2kW... adijo glavna varovalka..........
(21.8.2019 ob 09:23)arbajter Napisal: Seveda bo. Tokovi preko kabla bodo prepolovljeni, še bolj pa tok preko ničelnega vodnika, In ne bo vse "našponano" na tisto največjo dovoljeno obremenitev kabla.

Eno vprašanje (ni povezano s tole indukcijo, ampk nasploh). Vem da bo tebi to precej smešno vprašanje, sam pa si to laično nisem znal razložiti. Nisem ravno iz tvojega foha Smile  

Kako to, da se ničelni vodnik ne pregreva? Na primer... imamo porabnika na treh fazah, na primer porabnik je 4kW. Do njega imamo 2.5mm vodnike. Ali bi potem lahko imel na primer dva ta ta ista porabnika vezana na isto nulo in do vsakega ločene fazne vodnike? Ali bi v tem primeru lahko prišlo do pregrevanja?
Zato ker so vsi 3 faze med sabo fazno zamaknjene za 120°. Če je na vseh treh fazah točno enaka poraba, toka po ničnem vodniku sploh ne bo.
Seštevanje vektorjev.
Aha približno si predstavljam. Torej težava bi nastala, v primeru, da bi na ločenih fazah imel priklopljene različne in precej požrešne porabnike, nulo pa eno. V tem primeru bi se potem vse skupaj "seštelo".
Ne! Problem bi bil, če bi imel npr. 4 žilni kabel in bi na zeleno/rumeni vodnik priključil ozemljitev, moder vodnik bi bil nevtralen, na črnega in rjavega pa isto fazo. Tako bi ti po vsakem faznem vodniku tekel tok I, po nevtralnem vodniku pa tok 2*I.
Takšna situacija je predvsem nevarna pri tistih, kateri imajo enofazni priključek (večina stanovanj v blokih), instalacija za električni štedilnik pa je izvedena s 4 ali 5 žilnim kablom. To se dogaja zlasti pri adaptacijah, ko domači mojster misli, da dela dobro stvar.
Iskanje po temi