26.10.2020 ob 21:26 (*Zadnja sprememba objave: 26.10.2020 ob 21:35 uporabnik Sid3.)
Za 5 al ze koliko sezon so rozete zelo solidne. Marsikaterim konkurencnim kotlom v prvih dveh sezonah kasen zob ali dva odpadejo.
Nimam takega kotla, glede termo betona pa lahko recem da obraba je minimalna, pac nekako normalna (moje mnenje). Večja obraba kovinskih rozet, znatno poveča obrabo betona.
Nekaj razlik obrabe je razvidne pri kotlih z 2 motorjema ali 1motorjem na dovodu primarca kot sekundarca. 1 nemore dveh nalog opraviti kot 2. Sekundarni dovod opravi nalogo hlajenja rozet ter nekaj manjso obrabo (rozet + beton).
Lp
(26.10.2020 ob 20:28)vestated Napisal: A j* ga zdaj. Kaj te gorilne šobe (rozete) bi mogo ven pobrat, da bi sploh lahko kaj ugotovil, al ni potrebno? Luknje na šobi niso (več?) krožne, temveč ovalne oblike, cca. 4,5 cm x 5,00 m.
Ja, rozete odstrani ? in slikaj...
V spodnji komori, ki je oblozena s šamotnimi ploščami, se bistvo uplinjevalne tehnologije šele začne. V zgornji (nalagalni) komori se pri temperaturi 250 do 350 stopinj izloča lesni plin, ki ob doziranju t. i. sekundarnega zraka (skozi kanal pod rozeto) pri temperaturi do 1100 stopinj zgorijo vsi preostali ogljikovodiki, praktično pri nevidnih dimnih plinih.
Zato je šoba iz termobetona močno temperaturno obremenjena in se obrablja...
Tudi meni se zdi se ok. Sem videl kovinsko rešetko (rozeto) ki je bila za nekaj cm "napihnjena" po par letih uporabe. . Pri mercedes kotlu. So jo menjali brez plačila
27.10.2020 ob 10:13 (*Zadnja sprememba objave: 27.10.2020 ob 10:16 uporabnik pulstar.)
Tudi pri mojem GT je v četrti sezoni rozeta praktično nedotaknjena. Šamoti nakladalne komore pa kažejo prve znake obrabe, ampak nič kritičnega.
Tole pa je informacija s strani WVTerma (sicer še od lani) glede cene termobetonov nakladalne komore:
Cena treh termobetonov je 207,90 € +DDV 22 % = 253,64 €
Cena vrvice okoli termobetonov je 12,63 € + DDV 22 % = 15,41 €
Mislim, da bom v kratkem še kar v nabavo - da ne bom čez nekaj let ostal praznih rok...
Šamoti v izgorevalni komori pa niso problematični. Če / ko jih z grebljico v obliki peska postrgaš ven, lahko "opeke" enostavno izrežeš iz šamotne plošče ustrezne debeline
Kot že rečeno, gre za kotel LT 20, deseta kurilna sezona.
Objavljam še fotografije območja šobe, brez kovinskih rozet, za vsak slučaj pa še fotografijo zgorevalne komore.
Glede na to, da mi je najverjetneje crknla elektronika (krmilnik OXY-FUMIS), saj mi je začel kotel izklapljati že pri temp. 80 st. C, se resno sprašujem o smiselnosti obnove kotla. Zato prosim majstre tu gor za odgovore na naslednja vprašanja:
1. V kakšnem stanju je šamot in približno kolko sezon bi znalo to še zdržat?
2. Kje nabavit šamot in kje dobit nekoga, da mi to zmontira?
3. Krmilnik mora biti nujno isti, torej OXY-FUMIS, al se lahko brez nekih večjih stroškov vgradi tudi kakšen drugi (ker malo dvomim, da je tak stari tip še sploh možno nabavit)?
4. Če se odločim, da kotel zamenjam, je potrebno samo ustrezno prirediti cevni razvod in el. napeljavo, al je potrebno zamenjati vse v kompletu, torej kotel skupaj s vsemi črpalkami, mešalnimi ventili, akumulatorjem tople vode, vso regulacijo in sobni termostat (Seltron)?
Obraba šamota zame ni kritična iz slik bi jaz rekel da je na polovici svoje življenske dobe. Kar se pa tiče izdelave si lahko sam izdelaš svojega. V sloveniji je nekaj ponudnikov termobetona. Imaš izbiro dvokomponentni ki se meša samo z svojo namesnko kislino ali pa na osnovi vode.
Najcenejši ter kakovostni v smislu cena kakovost se nahaja cez mejo na hrvaskem. Celotna doma betonaza bi bila 100eurov materiala.
Fumis oxy sem imel na razpolago se nekaj mesecev nazaj. Ponujal sem ga za 50eur. Bil pa je v skatli od leta 2013-14 (nov).
Atech iz Materije je bil in je edini proizvajalec tega krmilja. So pa fumis oxy ter fumis alpha dva podobna krmilja. Fumis oxy je bil v mnogih kotlih tudi peletnikih, nadomestil ga je mlajsi brat alpha ki ni toliko sposoben kot oxy.
Sem skoraj 100% da jih mora se biti nekaj v njihovem skladiscu. Glede programske opreme pa nevem kako so bili dogovorjeni z wterm. So pa oni izdelali soft za njih. Wterm je samo prilagajal program.
Imam pa umesnik z katerim se povezes z krmiljem in nameski soft. Oprema je univerzalna tako lahko mnogo kotlov povezes z PC ( valher, waltis, wterm, biodom, toby, palazeti,..........)
Prosim malo bol natancno opisi kaj narobe pocne fumis oxy.
Lp
Ta varianta, da grem sam menjavat termobeton, pa da si ga še sam mešam, absolutno ne pride v poštev. Peč ne bo nikdar več delala .
Za Fumis pa si jaz samo mislim, da je krivec, ne spoznam se jaz ravno najbolj na te zadeve. Torej do nedavnega, če sem slučajno kdaj preveč drv naložil, se je peč avtomatsko izklopila, ko je sistem presegel temperaturo kotlovske vode 88°. Voda je bila maksimalno vroča tako v akumulatorju tople vode, kakor tudi v kotlu. Ko je temp. padla mislim da za 3°, pa se je peč ponovno zagnala. Zdaj pa mi peč izklaplja, ko je temeratura vode v kotlu komaj 80°, v akumulatorju vode pa je voda na spodnjem delu segreta samo na 70°. Peč mi torej izklopi, še preden je akumulator tople vode "poln". Ko temperatura kotlovske vode pade, pa se peč zažene za cca. pol minute, nato se izklopi in se sploh ne zažene več (četudi vso toplo vodo ponucam).
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.