PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kamin za kurjenje od zadaj?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali obstaja? Mi bi imeli takega, da bi ga kurili zadaj (v kurilnici) da ne bi nosili drv čez cel štuk. Ali ga je kdo zasledil?
Jaz sem brskala po netu, pa ne najdem česa podobnega...

Lp, Merica
Mi bomo imeli kaminsko peč na takšen način, da se polnila s hodnika, stala bo pa v dnevni sobi. Sicer obstajajo kovinski vložki, vendar je bolje če dobiš kakšnega pečarja, ki ti bo celotno zadevo sam postavil. Boljša akumulacija toplote, boljši občutek. Za odprte kamine pa nisem čisto prepričan, ampak koliko vem, se jih lahko polni samo od spredaj.
dobi se tudi odprte kamine, ki imajo tudi možnost polnjenja od zadaj,..
ali samo zadaj
dobi se tudi odprte kamine, ki imajo tudi možnost polnjenja od zadaj,..
ali samo zadaj
merica111 Napisal:Ali obstaja? Mi bi imeli takega, da bi ga kurili zadaj (v kurilnici) da ne bi nosili drv čez cel štuk. Ali ga je kdo zasledil?
Jaz sem brskala po netu, pa ne najdem česa podobnega...

Lp, Merica

Obstajajo dvostranski, sem videl pri eni moji stranki. Ima pač steklo na obeh straneh in se odpira/greje na obeh straneh. Seveda bi morala biti kurilnica sosednja soba od dnevne ali kje ga nameravate imeti. Smile
Lp, furbo
Frank in furbo- ali sta lahko malo bolj konkretna- kakšna spletna stran, kakšen izvajalec... Ja pa dnevna meji na kurilnico, iz tega razloga smo začeli razmišljati o tej varianti...

Hvala,

LP, Merica
v principu nerad delam reklamo,...

merica1111
Kamini Kočevar - pri Celju in
Pečarstvo Hrovat- Mengeš
sta za moje pojme pojem
oba imata www strani, za kaj več bo poreben obisk z konkretnimi zahtevami, tlorisi,...
Pri Novem mestu - pri Straži je možakar, ki je tovrstne zadeve dolgo delal v tujini ; mislim da je ime firme Euroline

Imag kamini pa mi ne omenjat, nabija cene,...
od njega imam ponudbo za enako stvar
za 2x večjo ceno od konkurence
zato pazite,...
Hvala za info.
Sem bila na "izobraževanju" pri enem pečarju. Povejte mi, ali ste se odločili za kamine s kaminskim vložkom ali pa za pozidane s šamotom. Jaz sem imela prej fiksno predstavo za kamin s kaminskim vložkom vendar sem sedaj slišala že več mnenj, da je tak kamin samo za "fensi izgled". Sem nekje na netu našla podatek, da pokuriš cca 4 kg drv na uro! Če pa imaš zidan kamin oz peč s šamotom pa je to za skoraj cel dan. Glede izkoristka se očitno ne moreta primerjati. Res pa je tudi, da vsak svojo robo hvali. Je pa od tega kakšen bo kamin precej odvisen stil opreme v stanovanju- torej sem še neopredeljena. Imate kakšen argument za eno ali drugo varianto?

Lep dan,
merica
Hvala za info.
Sem bila na "izobraževanju" pri enem pečarju. Povejte mi, ali ste se odločili za kamine s kaminskim vložkom ali pa za pozidane s šamotom. Jaz sem imela prej fiksno predstavo za kamin s kaminskim vložkom vendar sem sedaj slišala že več mnenj, da je tak kamin samo za "fensi izgled". Sem nekje na netu našla podatek, da pokuriš cca 4 kg drv na uro! Če pa imaš zidan kamin oz peč s šamotom pa je to za skoraj cel dan. Glede izkoristka se očitno ne moreta primerjati. Res pa je tudi, da vsak svojo robo hvali. Je pa od tega kakšen bo kamin precej odvisen stil opreme v stanovanju- torej sem še neopredeljena. Imate kakšen argument za eno ali drugo varianto?

Lep dan,
merica
merica1111

sicer nisem nek expert glede vseh kaminov; ampak;

Glede akumulacije, o kateri govoriš:
kakor sem sam seznanjen ni ravno res, da kaminski vložki ne morejo imeti akumulacije;

kaminski vložek se lahko vzida, na neki razdalji od njega, pa se izdela "akumulacijsko oblogo", o kateri govoriš
njena naloga je "akumulacija" toplote. le ta je lahko izdelana iz
- šamotne opeke
- magnetita ( na istem volumnu kot šamot ima 2x večjo akumulacijo in tudi ceno SmileSmileSmile)
- ilovnati cegli ( najcenejša, a baje tudi dobra varianta )

količina tega materiala in način, kako je obloga izvedena in kako je hiša izolirana določata, koliko časa le ta ogreva prostor, kjer je vgrajen

okoli te obloge nje je cca 20cm zraka, nakar je izvedena zrakotesna izvedba sevalne obloge, katera naloga je, da prejeto toploto čim preje odda v prostor

če prav razumem je od razdalje med oblogo in obodom odvisna površinska temperatura oboda ( max 50 stopinj )

Najboljše variante izvedb kaminov imajo še tako imenovane dimne kanale;
gre za to, da je temperatura dimov, ki gre iz kurišča med 250 pa do 800 stopinj ( kaminske peči)
če se to spusti v dimnik, se veliko energije spusti na prosto, zato se dime iznad kurišča spelje v dimne kanale ( industrijsko izvedene ali zidane iz šamotne opeke )
Dimi tam oddajo energijo v šamotne zidake; s tem se jim zmanjša temperatura in s tem se bistveno poveča tako izkoristek kot akumulacija

take izvedbe pa znajo biti precej drage in delati jih morajo mojstri, ki vedo za kaj gre,...

dobro pri tej izvedbi pa je tudi to, da se dimnik, ki je potreben bistveno cenejši; zadosti je INOX cev debeline 0,5mm, obdan z betonsko dimniško cevjo ( čisto zaradi požarnovarsvtenih predpisov )
No ja, res je to pečarjevo mnenje. Res pa je tudi, da pri nas doma pokurijo za peč ( ni klasična kmečka ampak nekaj vmes med kaminom in kmečko pečjo) na dan natanko eno švoh butaro in 3 polena!. Pa fejst greje cel dan! je pa res, da traja nekaj časa, da se segreje. Torej to ni tako iz trte zvita poraba. Šamot ima pač akumulacijo ki je kaminski vložek nima. Pri kaminskem vložku (toplozračni kamin) pa je tako, da takoj ko nehaš kuriti neha gret. Pokuriš pa definitivno precej več za enak učinek. Se strinjaš?
Torej se morava in ti in jaz odločit za eno izmed teh variant. Kar je komu bolj pomembno.

Merica
Iskanje po temi