PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Vodovodna napeljava - katera izvedba cevi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na vikendu si želim sam narediti vodovodno napeljavo. Zanima me katere vrste cevi so na voljo in katera je najboljša izbira za amaterja?

Priključeni bodo umivalnik, tuš, wc in pralni stroj.

Poznam pocinkane cevi, slišal za Alumplast in za PPR cevi. PPR ne pride v poštev, ker potrebuješ posebno orodje. Alumplast mogoče v kolikor lahko brez posebnega orodja delaš z vijačnimi fitingi. Pocinkane cevi spet treba rezat na mero in vrezovat navoje.

Kaj priporočate?
Vodovodarja!
PPR ali Alumplast. Za obopje dobiš na posodo orodje v trgovini, kjer kupiš material, tako da izgovorov ni. Je pa lažje delal z Alumplastom. Za PPR cevi moraš imeti malo občutka pri varjenju. Ni pa spet neka umetnost, če nimaš dveh levih rok. Pištola za varjenje PPR tudi ni draga, če boš delal počasi.
S čimer ti bo lažje. Za PPR oroje je sicer grelec (40€ v interdiskontu) in škarje za rezanje (10€).

Za alumplast pa škarje, posnemalo in feder za zvijanje cevi da se ne lomi.

Alumplast je po mojem malo bolj fool-proof in malo dražji, ni pa nič od tega noben baubau za eno bajto razpeljat če nimaš dveh levih rok.
Če nimaš dveh levih, narediš tudi s pocinkanimi cevmi, kitajsko nareznico, lanenim oljem in predivom ................
Tisto nizkocenovno kitajsko orodje bo samo požrlo živce. Ga imam... Alumplast bo enostavnejši.
Po pravici povedano do pred nekaj dni nisem poznal alumplast sistema in ga še v bistvo še danes ne. Vem da je posebna cev in da obstajajo navojni fitingi. Torej sklepam, da vtakneš cev v fiting in zategneš matico.

TORNADO je napisal : alumplast pa škarje, posnemalo in feder za zvijanje cevi

Rabiš kake posebne škarje ali so dovolj ostre in močne škarje, mogoče fina žagica dovolj? Kaj je posnemalo?? Kaj je feder za zvijanje cevi???

Mimogrede... mi lahko nekdo pove kakšen fi odtočne cevi je potrebno pripravit za WC školjko Big Grin

PPR se mi zdi preveč riskantno za amaterja. Alumplast pa mi deluje kot vrtna cev, to bi pa še nekak šlo :lol: . Pocinkane cevi moraš precej rezat na mero, da na koncu izgleda spodobno
Zanima me še kakšen premer cevi Alumplasta izbrati - 16, 18, 20, 26, 32 mm, da ustreza standarnemu premeru hišne vodovodne napeljave ?
PPR ni zahtevna zame lažja kot alumplast potrebuješ le toplotni varilni aparat za cevi
V interdiskontu ga dobis za 40€
Ponovadi je 16 lahko pa tudi 20
Odtok pri wc školjki je običajno 110 mm
Preden se doma zaženeš v delo, naj ti nekdo pokaže delo v živo. Da bi se doma učil, nikakor!
kadotr Napisal:Tisto nizkocenovno kitajsko orodje bo samo požrlo živce. Ga imam... Alumplast bo enostavnejši.
1/2" gre brez problemov....
Za kaj več pa res lahko zgubiš živce!
Kot prvo sem nabavil novo 1/2" klupno, takoj potem še 3/4". Je trenalo, namesto rezalo.

Ogrevanje delavnice in vodovod v garaži pri sinu sem naredil z alumplast cevmi, dobre vijačne fitinge imajo v Šenčurju...čiste reze brez smeti sem delal s kolescem, nato luknjo poravnal z gladkim koncem primernega svedra. Potrebna sta le še dva ključa za zategniti fitinge.
Iskanje po temi