PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Wvterm nastavitev

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.

Sem novi lastnik omenjene peči WVTerm TR 25.

Pri opazovanju sistema sem opazil, da se po izklopu peči, delovanje črpalke povratnega voda ne ugasne dokler se peč ne shladi na T1=63 C. Kar po mojem razumevanju delovanja sistema z zalogovnikom nima smisla, ker s tem meša in ohlaja zalogovnika (2x1000l).

Zanima me, če je mogoče kdo lastnik omenjenega kotla in kakšne nastavitve ter delovanje ima.

Za odgovore se zahvaljujem.
Zakaj nima smisla, enako meni delta dela. Saj tista crpalka laufa tako dolgo dokler je temperatura na dnu zalogovnika 3 stopinje ali vec nizja od tiste v peci. Se pravi iz dna vlece 60 vrne pa 63. Zgornji del s tem malo zmesa, ampak kaj ma to veze, saj vse ostane v zalogovniku, in skupna energija, ki je potem v njem je vecja kot ce bi se crpalka ustavila ze prej. Zalogovnik pa jaz lahko ohladim do 27 na vrhu, potem pa se ogrevanje ugasne. 27 stopinj za talno mi je pa dovolj do -7. In me boli patak ce ga prej na vrhu malo zmesa.
Pri pečeh na drva je to res lahko težava kajti po končanem gorenju so lopute za zrak odprte in s tem vlek v dimnik ter ohlajanje peči. Imam klasično peč in zalogovmik in sem opazil isto da mi je črpalka delala dokler se peč ni ohladila na temperaturo kot je bil nastavljen termostat na peči. Naredil sem si tipalo na dimniku tik ob izhodu iz peči tako da ko neha goreti v peči in se dimnik ohladi mi termostat izklopi črpalko. Se pozna da zalogovnik ostane na višji temperaturi. Razmišljam kako bi naredil še loputo ki bi zaprla dotok zraka in s tem zmanjšala ohlajevanje peči po končanem gorenju
Razumem, da za talno ogrevanje mešanje zalogovnika nima vpliva (voda v talno je po navadi <30 °C). Ima pa vpliv na radijatorsko ogrevanje ter gretje sanitarne vode.

Mešanje vode se je pojavljalo že ob polnjenju zalogovnika kar smo rešili z zmanjšanjem pretoka skozi sanitarni bojler.

Ker nimam izkušenj z delovanji ostalih sistemov (eta, froling, kwb, itd.) sprašujem ali je to pač normalno delovanje ali je to stvar nastavitev kotla?

Dodatno regulacijo se vedno lahko doda, samo se potem poraja vprašanje zanesljivosti sistemov.
Iskanje po temi