Ja, ker je zavedena. Če pa bi napisala, da postavlja predfabriciran montažni objekt na točkovne temelje, bi se odgovori glasili drugače.
Naše na tem forumu je tudi, da spraševalcem pomagamo, da najceneje in brez birokratizmov dosežejo svoje cilje. Legalno seveda!
In roko na srce, ko sem za to "nameno luknjo v zakonu " izvedel, sem vedel, kako bom postavil svoj montažni objekt, brez da se sploh oglasim na UE.
In če je dovoljeno Petru, je tudi Pavlu.
P.S.
Je pa nekomu očitno težko malce pobrskati po zakonodaji in koga poleg "ljudskih" na tem forumu, povprašati. V mislih imam odpiralko teme. Seveda, če želi plačati KP, naj ga plača. Če pa svoje prav definira, ji ga ni treba.
(4) Nezahteven je tudi objekt, ki ne izpolnjuje meril za enostaven objekt, če je kot celota dan na trg kot proizvod, ki izpolnjuje zahteve iz predpisov, ki urejajo splošno varnost proizvodov, in se za njegovo postavitev ne uporabljajo betonska in zidarska dela ter se na mestu postavitve ne varijo konstrukcijski elementi.
Enostavni objekti potrebujejo gradbeno dovoljenje!
V nekaterih občinah se za enostavne in nezahtevne objekte ne plačuje KP v nekaterih pa, odvisno od odloka. V Lj trenutno se ne.
Kar sem povedal v tej temi sem povedal, več se ne grem. Odgovoril sem točno in strokovno na postavljeno vprašanje. Glede na podano je vse ostalo šank debata in me začenja jezit to ker moram na šank debate in trditve vsakič brskat skozi celotno zakonodajo, da potem copy pejstam točne citate ker očitno samo še to pomaga ... pa očitno tudi to ne več.
Ne mislim pa šlogat, gledat v kristalne kugle in si zmišljevati vprašanja, da bom morebiti uganil, kaj si kdo misli. Za to je moja pisarna, kjer v celoti pregledamo problem in se ga lotimo in tudi svetujemo katera opcija je za investitorja najugodnejša.
Johan_R Napisal:In roko na srce, ko sem za to "nameno luknjo v zakonu " izvedel, sem vedel, kako bom postavil svoj montažni objekt, brez da se sploh oglasim na UE.
Malo bremze ne bi škodilo. Ker ta luknja sploh ni luknja, temveč čisto logična posledica certificiranega proizvoda. Šotor ima navedeno, koliko snega, vetra, ... prenese, kakšne so dimenzije elementov, skratka, glede vsake točke so zadeve rešene in deklarirane.
Odgovornost investitorja je, da tak objekt postavi v skladu z določili OPN. V skladu z deklariranimi lastnostmi šotora (uporaba za predviden namen na predvidenem območju). Odgovornost investitorja je, da objekt vzdržuje v skladu z drugo nivojskimi pravilniki (pregledi šotorov, itd). Skratka, v kolikor ena od teh zadev manjka, sledi odstranitev in povrnitev v prvotno stanje. Vprašaj malo "ta velike" ponudnike, koliko objektov letno morajo odstraniti.
Točkovni temelji ne pridejo v poštev, saj morajo tla biti suha, vodotesna, skratka izolirana hala. Torej druga kot temeljna plošča, mislim da sploh ne pride v poštev.
Imamo tukaj kakšnega uradnega projektanta, da mu pošljemo vse potrebno in nam sporoči ceno storitev?
Taav ne govorimo o šotoru temveč o montažnem objektu. In Duol ne dela zgolj in samo šotorov temveč tudi, ali pa v zadnjih časih sploh, montažne objekte. Konstrukcija je kovinska, polnila pa predfabricirana. In izda potreben certifikat ...
KeCko ne rabiš biti užaljen. Ko sem odprl mojo temo sta oba takoj vedela o čem pišem. To JE luknja v zakonu in to niso šotori za pokrivanje teniških igrišč.
Če se pelješ iz Vižmarij v Medvode vidiš oba objekta. Nista šotora!
Sara_S tebi pa opravičilo za smetenje v temi. Namen je bil pomagati, pač ni šlo. Lahko se pa zapelješ po predlagani ruti, nato se pa sama odloči.
@Johan, sem predolgo online, da bi bil užaljen in tudi midva vedno debatirava brez problema, tako da ni letelo nate direktno.
Zakonodaja se je spremenila 1.6. in so te zadeve skupaj s spremenjeno zakonodajo in tudi izdano tehnično smernico sedaj precej bolj jasne (čeprav sivine še obstajajo). In kot vedno, če je nekdo nekaj postavil še ne pomeni, da velja enako tudi zate. Lahko je vmes meja EUP, meja občine, lahko se je zakonodaja vmes spremenila lahko je .... in tako dalje.
Johan_R Napisal:Taav ne govorimo o šotoru temveč o montažnem objektu. In Duol ne dela zgolj in samo šotorov temveč tudi, ali pa v zadnjih časih sploh, montažne objekte. Konstrukcija je kovinska, polnila pa predfabricirana. In izda potreben certifikat ...
Vse jeklene konstrukcije - ok, se popravim - 95% jeklenih konstrukcij so montažni objekti. Polnila - fasadni, strešni paneli prefabricirana. In? Veselo pridobivamo GD, smo jih po satrem, jih bomo po novem. Tudi proizvajalec, ki ga omenjaš, za svoje "montažne objekte" rabi GD.
Sicer pa je tole pentljanje za oslovo senco - novi GZ določa, da le enostavni in začasni objekti ne rabijo GD. Takale konstrukcija pa prmejduš ni enostaven objekt.
Oz. še bolj črno na belem: po novem se prefabrikat (t.j. objekt, ki je dan na trg kot celota - proizvod) uvršča med nezahtevne objekte, za katere je obveza GD (skrajšan postopek). Torej šotor brez GD "is no more".
Mogoče samo v premislek ker večina ljudi gleda samo skozi svoje oči.
Kaj če bi si recimo vaš sosed omislil popoldanski s.p. na sosednjem dvorišču in postavil mobilno asfaltno bazo. Produkt dan na trg z vsemi certifikati, nobenega gradbenega dovoljenja in podobno. In govorim na podlagi dejanske izkušnje, ki je na srečo padla v vodo, ker so bila potrebna gradbena pripravljalna dela.
Zakoni niso tukaj samo, da nekomu malenkost zagrenijo življenje in da bog pomagaj mora malo več plačati za ustrezno dokumentacijo, kjer dokaže da bodo dela skladna z zakonodajo, ampak za to, da bi bilo opisanih primerov čim manj.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.