PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Danfoss radiatorski termostati

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Potrebujem vaše nasvete oz. pojasnitev nekateri nejasnih stvaari okrog radiatorskih termostatskih ventilov.

Ogrevalni sistem na drva smo letos zamenjali za sodobnejšega s plinskim kondenzacijskim kotlom. V vseh sobah so ostali radiatorji, ki imajo že precej stare radiatorske ventile Armal. Te bi sedaj radi posodobili z Danfoss termostatskimi ventili vendar sem zasledil, da sta dva tipa RA-N in RA-DV (Dinamični ventil).

Na tri termostatske ventile bomo nataknili pametne termostatske glave Bosch na ostale pa navadne termostatke glave Danfoss.

Predvsem me zanima kaj je razlika oz. pridobitev montaže dinamičnih ventilov RA-DV v primerjavi s prednastavitvenimi RA-N? Ali je potrebno menjati tudi spodnje ventile (ventil povratnega voda)?

Vsega skupaj imamo 8 radiatorjev in so takega tipa [img]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")energoinstalgazeunichr("46")ro/blog/wp-content/uploads/2015/10/cum-pregatesc-centrala-termica-pentru-iarnaunichr("46")jpg[/img]
Naj bi bilo takole:
RA-N je termostatski radiatorski ventil s prednastavitvijo dušenja. Ko se ventil nastavi na eno od oznak 1-7 ali N, še ne vemo, kateri pretok bi bil lahko realiziran pri povsem odmaknjeni termostatski glavi, saj ne vemo kakšen diferenčni tlak je na razpolago. Ti ventili zahtevajo na začetku zank ali cone zunanji regulator diferenčnega tlaka kot je npr. ASV-PV – tipična nastavitev 10kPa.

RA-DV je termostatski radiatorski ventil s prednastavitvijo pretoka. Ko se ventil nastavi na eno od oznak 1-7 ali N, s tem že nastavimo pretok, saj je ventil kombinacija ventila RA-N in regulatorja diferenčnega tlaka v enem ohišju.

Po domače, ko 7 od 8 glav zaradi željene dosežene temperature v prostoru zapre ventile, se pretok skozi 8. ventil zelo poveča (ob predpostavki, da sistem ni opremljen z obtočno črpalko katera sama prilagaja pretok (alpha2)) in zato lahko pride do nezaželjenega piskanja osmega ventila.

Cena RA-N max 15€, RA-DV max 50€ (Oba tipa lahko dobiš ceneje). Torej pri osmih ventilih 280€, to pa je že cena obtočne črpalke Alpha2. Kaj je bolj smotrno pa premisli sam ali naj povedo drugi.

Spodnjih ventilov mislim, da ni potrebno menjati.

Lp.

ps. Se pa da piskanje preprečiti s pripiranjem spodnjih ventilov - hidravlično uravnoteženje sistema.
Razlike med obema ventiloma ne poznam! Bom na splošno o uporabi term. ventilov iz prakse, kurjenja na nekaj različnih sistemov!

1.V bloku imam na vseh radiatorjih Danfoss (z izjemo kopalnice) term. ventile z njihovo mehansko glavo. Zadeva v bloku deluje odlično in drži nastavljeno temp. brez nihanja, zdaj že 15let!Zakaj :?: V bloku nimaš možnosti drugače uravnavat temp.(daljinsko ogr.), pumpe pa delajo non-stop! Če teh ventilov nimaš, ti temp. beži gor, ali pa se igračkaš s spodnjimi ventili.
2.Pri sistemu na drva, ki sem ga občasno prakticiral v hiši, (sistem brez zalogovnika in brez mešalnega ventila) so bili prav tako dobrodošli, saj je drugače temp. v spalnicah ( še posebej v prehodnem obdobju) bila previsoka! Enostavno je peč "dala od sebe" bistveno več, kot pa je hiša potrebovala!
3.Pri kurjenju na K.O. pa je temp. v prostoru že reguliral termostat, ki je pumpe izklopil, prav tako je temp. ogrevalne vode bila nižja! Spalnice se niso več bistveno pregrevale, sem pa obdržal term. ventile!

Pri tebi pa je situacija sedaj podobna! Peč ti bo izklapljal termostat, ( verjetno v dn. sobi ), ker imaš kondenzacijsko peč, pa imaš tudi temp. ogr. vode lahko nižjo!
Če imaš radiatorje primerno velike ( večja kvadratura sobe, večji radiator ), je precejšna možnost, da termostatskih ventilov sploh ne boš potreboval, oz. jih boš potreboval v spalnici, morda še otroški sobi ali na hodniku, drugje pa ne! (jaz imam term. ventile "nasrane" na vseh radiatorjih, uporabljam pa dva :!:

Term. ventile po mojem mnenju uporabiš v prostoru ali dveh (tam kjer želiš bistveno nižjo temp. prostora), nikakor pa ne povsod! (tole govorim za hišo in ne za daljinsko ogr.!) Saj nimaš namena peči "terat" v hiši bodo pa ter. ventili bremzal? Confusedhock:

Jaz bi počakal in poizkusil nastavit ogrevalni sistem na optimum, nato pa bi dokupil en ali dva ventila z glavami in jih dal tja, kjer bi jih res potreboval! (obstaja celo verjetnost, da boš moral kakšen radiator zamenjat za večjega)!

Tule boš ob 500€, "kot bi psa v rit sunil" in delat si stroške s tem "preventivno", je po MOJEM mnenju B.V.! :wink:
Hvala obema.

Da še navedem konkretni primer potrebe po toploti v prostorih po hiši. Vsi radiatorji so v eni etaži.

V bistvu je lahko v vseh prostorih temperatura med 20-22°C razen v kopalnici bi rad imel višjo 24-25°C. Sobni termostat imamo nastavljen na 22°C vendar se v tem primeru ne segreje dovolj kopalnica. Zaenkrat smo povečali temperaturo v sobnem termostatu na 24°C in je kopalnica topla. Ker nam sobni termostat omogoča nastavljanje preko aplikacije na telefonu in lahko nastavljamo različne programe sem razmišljal, da bi dali v kopalnico in kuhinjo pametni termostat v ostale sobe (2x spalnica, 2x dnevna in jedilnica) pa termostatske ventile z glavami.

Če sem prav razumel oz. prav razmišljam bi bila dovolj 2 termostatska ventila z pametnima glavama (kopalnica in kuhinja) ostalo pa v bistvu lahko ostane tudi tako kot je saj skrbi za temperaturo po ostalih sobah sobni termostat?

Če kaj pomaga...peč je Bosch Condens 7000i W in sobni termostat Bosch EasyControl CT200.
Možnosti:
- Sobni termostat v najhladnejšo sobo, v tej sobi navaden ventil do konca odprt, povsod drugje termostatski ventili s katerimi uravnavaš temp. v vsakem prostoru zase.

- Sobni termostat v kopalnico, nastavljen na 24°C, povsod drugje termostatski ventili, s katerimi zopet lahko uravnavaš temp. v prostorih po želji.
Glej, za udobje in primerno temp. v prostorih, je več možnosti, ampak samo če NE gledaš na stroške!
Zaradi kopalnice se FINANČNO NE izplača dvigovat temp. v peči, oz. "laufat peč dlje kot je nujno potrebno! To se po MOJEM mnenju ne izplača že pri T.Č., kaj šele pri plinu!

Če prav razumem? Temperaturo imaš v vseh prostorih, takšno kot želiš, samo kopalnica je prehladna?
Zamenjaj radiator v kopalnici za večjega, ali dodaj še en radiator! Če je možnost za dodatni radiator, ti priporočam klasičnega, 22 tip, zato, ker ti na njega ne morejo obešat brisač in perila! 8) Pri meni je ravno to problem in imam kopalnico tudi prehladno! Termostatskih glav ti ( kot tvoj post razumem jaz) sploh NE potrebuješ! Nikjer! :wink:

P.S. In takšen sistem (kot ga boš imel po menjavi kopalniškega radiatorja, ali dodatnem radiatorju), je po mojem mnenju optimalen!
Rabim 1/2" ventil kot na priloženi sliki. Predvidevam da je "kotni desni", a če gledam na [url=httpunichr("58")//productsunichr("46")danfossunichr("46")si/productdetail/heatingsolutions/termostatski-radiatorski-ventili/termostatski-radiatorski-ventili/ventili-s-prednastavitvijo/013g0232/#/]Danfossovo spletno stran[/url] , gre za 013G0232 - kotni levi.
Kaj je torej prav in katera je naj-spletna trgovina za te ventile ?

Priložene datoteke
.jpg   kotni.jpg (Velikost: 134,57 KB / Prenosi: 468)
Vsakemu svoje in po svojih željah, vendar s temi spletnimi nakupi v "uber" pretiravate!
Vzemi ga dol, pojdi v prvo trgovino z "centralhajcarskim" materialom in boš imel popolnoma enakega takoj :!: v roki! Brez poštnin, morebitnih napačnih nakupov, reklamacij itd....

Še vedeti ni potrebno kako se mu reče! :wink: "Un" stric tam že ve!
Bravo Simek!
simek Napisal:Vsakemu svoje in po svojih željah, vendar s temi spletnimi nakupi v "uber" pretiravate!
Vzemi ga dol, pojdi v prvo trgovino z "centralhajcarskim" materialom in boš imel popolnoma enakega takoj :!: v roki! Brez poštnin, morebitnih napačnih nakupov, reklamacij itd....
Še vedeti ni potrebno kako se mu reče! :wink: "Un" stric tam že ve!
izvedljivo, če živiš v kraju z dobro založeno trgovino. Drugače pa se pelješ 20 km v eno smer za "nimamo, lahko pa naročimo".
Katera je torej naj-spletna trgovina za tovrstno tehniko ?
Iskanje po temi