Objave: 14
Teme: 10
Ocena:
0
Pozdravljeni,
torej hiša je praktično končana in potrebujem informacije, kako pridobiti hišno številko.
Zanima me, kaj vse potrebujem? Informacije, ki so na spletu me delajo še bolj zmedenega. Nepremičnina še ni vpisana v kataster stavb.
Če prav razumem potrebujem uporabno dovoljenje, ki ga izdata nadzornik in projektant, nato izpolnim vlogo, ki se nahaja tukaj:
[url]httpsunichr("58")//e-upravaunichr("46")govunichr("46")si/unichr("46")download/vloge/dokumenti/11368/file-content[/url]
Na spletni strani euprave piše tudi, da lahko namesto zahteve za vpis v register stavb dodam izpolnjen vprašalnik v skladu s predpisi, ki urejajo evidentiranje nepremičnin.
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")guunichr("46")govunichr("46")si/fileadmin/guunichr("46")govunichr("46")si/pageuploads/PROJEKTI/REN/Visio-vprasalnik_obr_V_jun08unichr("46")pdf[/url]
Glede na to, da lahko tega izpolnim sam, me zanima, če ga lahko uporabim in je enakovreden zahtevi za vpis v register stavb.
Prosim za povratne informacije. Hvala.
Objave: 97
Teme: 1
Ocena:
1
Za vpis stavbe v kataster potrebuješ elaborat, ki ti ga izdela geodetsko podjetje. Oni ti opravijo meritev kvadrature objekta izmerijo najnizjo in najvisjo tocko ter vse prostore. Po novem ni vec belezen vsak prostor posebej ampak vse skupaj kot bivalni prostor. Lahko pokazes hiso geodetu, nisi pa ga dolzan spustit noter, tako da mu das nacrte in on po njih vpise kvadraturo hise.
On ti vpise stavbo v kataster stavb in zaprosi za hisno st. Za oboje pride taksa okol 40€, katero on placa. Saj v mojem primeru je on placal. Po priblizno 1 mesecu sem dobil domov sklep o dodelitvi hisne st. Potem pa cakas tudi 2 meseca da te obvestijo, da je ploscica narejena in jo prevzames na obmocni geodetski izpostavi.
Cena geodetske storitve pa je zelo razlicna nekje od 350€ do 600 ali se vec, nevem, odvisno koliko je geodet pohlepen[emoji1]
Objave: 589
Teme: 2
Ocena:
15
Po starem zakonu je bilo tako kot je napisal western.
Po novem pa baje rabiš pred pridobitvijo hišne številke še uporabno dovoljenje. To pomeni :
- geodetski načrt ( ni isto kot elaborat za vpis stavbe)
- izjava nadzornika da je gradnja končana
- vloga na UE za uporabno dovoljenje
Objave: 97
Ocena:
1
Fizikalec mas prav, to je po novem s 1.6.2018 naprej. Jaz sem naredil pred tem po starem. Razlika je samo da rabis uporabno dovoljenje.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
To je kar velika razlika, če se v praksi res že zahteva.
Kaj pa pomenijo te druge opcije, razen uporabnega dovoljenja:
....
- ali dovoljenje za objekt daljšega obstoja
- odločba o legalizaciji oziroma odločba o domnevi izdanega gradbenega in uporabnega dovoljenja po ZGO-1
<!-- m --><a class="postlink" href="https://e-uprava.gov.si/podrocja/nepremicnine-in-okolje/nepremicnine-stavbe/hisna-stevilka.html">https://e-uprava.gov.si/podrocja/neprem ... vilka.html</a><!-- m -->
Predvsem to prvo (dovoljenje za objekt daljšega obstoja) me zanima, kaj je (oz. kateri objekt je upravičen do tega), če kdo ve.
Objave: 3660
Teme: 8
Ocena:
20
117. člen
(objekti daljšega obstoja)
Za objekt, ki je bil zgrajen brez gradbenega dovoljenja pred 1. 1. 1998 in od tega datuma obstaja v enakem obsegu in bistveno enake namembnosti na istem mestu in je, če gre za stavbo, evidentiran v katastru stavb, ali če gre za objekt gospodarske javne infrastrukture, v katastru gospodarske javne infrastrukture, se lahko na zahtevo investitorja, lastnika ali imetnika stavbne pravice izda dovoljenje za objekt daljšega obstoja.
Za tvojo prvo alinejo pa velja tisto kar smo govorili za stavbe zgrajene pred 1967.
Za pridobivanje hišnih številk in uporabnih dovoljenj ni bilo določenih prehodnih obdobij.
Objave: 13
Ocena:
0
Kolikor vem je po novem potreben tudi PID elektro in strojnih inštalacij? Aii to drži, ker bomo v kratkem pričeli z gradnjo nimamo pa še izbranega projektanta el. in str inštalacij. Tega nismo nameravali samo če je za pridobitev številke to nujno potem moramo to ureditit na začetku.
Objave: 589
Teme: 2
Ocena:
15
Tako po starem, kot po novem zakonu potrebuješ tudi PID ( projekt izvedenih del).
Res pa je, da večina ljudi pri enostanovanjskih hišah tega nikoli ni naredila .
Potrebuješ pa po novem PZI že pri prijavi gradbišča na UE.
Izvajalci pa bodo delali kar na pamet?
Objave: 3009
Teme: 16
Ocena:
-633
Mi smo hisno stevilko pridobili marca letos, torej se po starem zakonu, pa nismo potrebovali ne PID in ne PZI. Dovolj je bilo PGD. Pa je bila hisa se nedokoncana, sicer pod streho in s fasado ampak dalec od tega da bi bila primerna za vselitev.